Ο Ερντογάν περιμένει ακόμα το τηλεφώνημα του Μπάιντεν: Ιδού τι χωρίζει τους δύο άνδρες…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας,Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ στο συνέδριο του κόμματός τους… Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την επίσκεψη του τότε αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Άγκυρα και οι παρεμβάσεις του Ταγίπ Ερντογάν έχουν πολλαπλασιαστεί σε σημείο που ο νυν Αμερικανός πρόεδρος, πλέον τον βρίσκει μπροστά του σε πολλούς από τους αγώνες που έχει να αντιμετωπίσει στην πιο ρευστή περιοχή του κόσμου.

Έτσι ξεκινά η ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters, (κείμενο των Orhan CoskunHumeyra Pamuk). Σημειώνει σχετικά:

Η Τουρκία έχει ασκήσει την εξουσία της για κυρίαρχη θέση στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο. Στο εσωτερικό, ο Erdogan ξεκίνησε μια εκκαθάριση η οποία τελικά απομάκρυνε 20.000 στρατιωτικούς και άρχισε να συγκεντρώνει τις εξουσίες γύρω από την προεδρία.

Βασιζόμενος σε μια έντονα στενή προσωπική σχέση με τον προκάτοχο του κ. Biden, τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Erdogan ανέπτυξε ένα όραμα για αυτό που ένας Δυτικός διπλωμάτης ονόμασε «λέσχη ισχυρών ηγετών που διευθετούν τον κόσμο».

Αυτό ήταν ένα όραμα που μοιραζόταν ο Erdogan με τον Trump, αλλά όχι με τον Biden, ο οποίος χαρακτήρισε δημοσίως τον Ερντογάν ως αυταρχικό.

  • Από το 2016 ο Τούρκος ηγέτης έχει πραγματοποιήσει τρεις ακόμα επιδρομές στη Συρία, έχει αλλάξει την πορεία του εμφυλίου στη Λιβύη, αγόρασε όπλα από τη Ρωσία, αμφισβήτησε τα θαλάσσια δικαιώματα των ευρωπαίων γειτόνων της στην ανατολική Μεσόγειο,  υποστήριξε τη στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παράλληλα, το περασμένο σαββατοκύριακο έβγαλε τη χώρα του από τη συνθήκη για την προστασία των γυναικών από τη βία, μια κίνηση που οι αμερικανοί και ευρωπαίοι σύμμαχοι χαρακτήρισαν ως περαιτέρω οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Επιπλέον, προκάλεσε τριγμούς στις αγορές απολύοντας τον κεντρικό τραπεζίτη που είχε πολύ καλή σχέση με του  δυτικούς επενδυτές. Παρόλα αυτά, η Τουρκία ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα μπορεί να είναι ένα βήμα για τη βελτίωση των τεταμένων δεσμών, λέει η κυβέρνηση.

Ο Erdogan ανέφερε επίσης ότι θα επιδιώξει καλές σχέσεις με τον Biden, αλλά επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Ταυτόχρονα, ο Erdogan ξανάρχισε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τη “θαλάσσια διαμάχη”, άμβλυνε τους τόνους με τον πρόεδρο της Γαλλίας και έθεσε τις προοπτικές για αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο,  με τις  εισβολές του έχει αυξήσει τους εχθρούς του και ο κύκλος του στο εσωτερικό της χώρας έχει συρρικνωθεί: οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μειωμένη στήριξη για το κόμμα του και 15 δημοσκοπήσεις τον Φεβρουάριο έδειξαν την υποστήριξη προς αυτόν στο 46%, υποδηλώνοντας ότι πρέπει να αγωνιστεί για να παρατείνει την εξουσία του για μια τρίτη δεκαετία στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν έως το 2023.

Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει μια νέα κυβέρνηση στον Λευκό Οίκο. Δύο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας, ο Biden δεν έχει ακόμα τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο…

ΠΗΓΗ: ReutersOrhan CoskunHumeyra Pamuk‘Turkey First:’ Erdogan’s power push poses challenge for Biden

Αυτά είπαν ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Με “τα δικά τους λόγια”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: