Μετά τα ΗΑΕ, οι σημαίες Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στη Σούδα κατά τη διάρκεια της D-V DAY όπου συναντήθηκαν οι Αρχηγοί των ΕΔ των δυο χωρών. Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Μηνύματα κοινής αντίληψης των πραγμάτων και των δεδομένων που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά της γείτονος εξέπεμψαν οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili φαίνεται ότι συμφωνούν πως οι δύο χώρες μπορούν ν’ αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την αμυντική συνεργασία που αναπτύσσεται, η οποία άλλωστε πιθανότατα εντός του Απριλίου θα επισφραγιστεί με την υπογραφή μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι Αθήνα και Ριάντ εργάζονται για την ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι δυο Αρχηγοί συμφώνησαν ότι αυτού του είδους οι συνεκπαιδεύσεις θα συνεχιστούν. Μετά το τέλος της εκδήλωσης υπήρξαν διμερείς συνομιλίες μεταξύ των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, όπου συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η δυνατότητα για αξιοποίηση και ανταλλαγή εκπαιδευτικών ευκολιών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και για τη διεξαγωγή πολυεθνικών ασκήσεων με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών της περιοχής.
Πάντως μέσα στον Απρίλιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α’ ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα βρεθούν στο Ριάντ όπου θα υπογραφεί και η συμφωνία παραχώρησης της συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας.
Πληροφορίες από το Ριάντ ωστόσο ξεδιαλύνουν και όλα εκείνα που ανέφερε προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σχολιάζοντας την αποστολή των έξι F-15 στη Σούδα και την κοινή εκπαίδευση των δυο Πολεμικών Αεροποριών, εξέφρασε την απορία πως είναι δυνατόν η Σαουδική Αραβία από τη μια πλευρά να ζητά UAV’s από την Τουρκία κι από την άλλη να κάνει εκπαιδεύσεις με τους Έλληνες.
Απαντήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας λένε ότι ουδέποτε η Σαουδική Αραβία ζήτησε την αγορά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών από την Τουρκία, αντιθέτως όταν προ περίπου τριών μηνών υπήρξε επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να προτείνει την πώληση UAV’s στο Ριάντ.
Ωστόσο η Σαουδική Αραβία δεν ξεχνά σε καμία περίπτωση τον εναγκαλισμό της Άγκυρας με την Τεχεράνη και την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να μπει «σφήνα» στον Αραβικό κόσμο.
Την ίδια ώρα στην Αθήνα ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης υποδέχτηκε τον Γάλλο ομόλογό του Ναύαρχο Pierre Vandier με τον οποίο συζητήθηκαν οι συνεργασίες Ελλάδας και Γαλλίας, με τελευταία τη συμμετοχή των μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού στη Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473, κατά την επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» υπό το γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLES».
Ο Γάλλος Ναύαρχος είχε την ευκαιρία να βρεθεί και στο επιχειρησιακό κέντρο στο Αρχηγείο στόλου, έχοντας τετ α τετ με τον Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη.
Πάντως οι Ναύαρχοι Πετράκης και Vandier, σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν και τεχνικά θέματα που τέθηκαν από το ναυτικό Επιτελείο προς τη Γαλλία, αναφορικά με τη διαμόρφωση των φρεγατών Belh@ra που είναι υποψήφιες ανάμεσα σε άλλες έξι φρεγάτες άλλων χωρών.
Ωστόσο η έλευση της κας. Παρλί στην Αθήνα, αντί του κου. Μακρόν, για τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων κατά του Τουρκικού ζυγού, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ ακόμη ένα τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας με την Γαλλίδα ομόλογό. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θέλει να ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο γύρο από τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που προτείνει το Παρίσι, καθώς οι φρεγάτες κλάσης Cassard Type F70 AA που φέρονται να προτείνει η Γαλλία, δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση το ναυτικό Επιτελείο.
https://t.co/g1BgLWfB54 @modgovksa @ChiefHNDGS
— ΓΕΕΘΑ (GEETHA)-HNDGS (@hndgspio) March 19, 2021