Στο «οχυρό» της Κρήτης χτίζονται συμμαχίες με τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας: Πετούν εκεί που πονάει η Άγκυρα

F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην πίστα της 115 πτέρυγας Μάχης στη Σουνα. Πηγή εικόνας : ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Μπορεί το προσωπείο του καλού γείτονα να έχει φορέσει και πάλι η Τουρκία ώστε να ελιχθεί ανάμεσα στις συζητήσεις της επικείμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, ωστόσο δεν μπορεί εδώ και μέρες να κρύψει τον θυμό που έχει για τις Ελληνικές συμμαχίες.

Οι πτήσεις δε των Σαουδαραβικών F-15 νοτιοανατολικά της Κρήτης, στο Βόρειο Αιγαίο αλλά και άνωθεν νησιωτικών περιοχών που η Τούρκοι επαναλαμβάνουν διαρκώς τα περί αποστρατιωτικοποίησης, κάνουν τους Τούρκους Επιτελείς και τον Τύπο στη γείτονα να «βράζουν», διότι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα πλέον δεν τείνει, αλλά έχει μετατραπεί σε μια από τις κομβικές χώρες ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή.

Παράλληλα οι γείτονές μας που ενοχλούνται για τις συμμαχίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα παρατηρούν και κάτι ακόμη, ότι οι Σαουδάραβες μετά την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία που είναι και ο κύριος φορέας εκπαίδευσής τους, επέλεξαν να βρίσκονται στο Ελληνικό έδαφος και συνεκπαιδεύονται με τα πολύπειρα «μπλε φτερά».

Tweet του υπουργείου άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, με χαρακτηριστικές εικόνες από την 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου Ελληνικά και Σαουδαραβικά μαχητικά «ποζάρουν» με φόντο τα Λευκά Όρη της Κρήτης.

Πάντως η καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων και των συμμαχιών της χώρας, αυτό το διάστημα χτυπά κυριολεκτικά στο «οχυρό» που λέγεται Κρήτη καθώς απ’ εκεί περνούν οι δυνάμεις που στηρίζουν πλέον ανοιχτά τις Ελληνικές θέσεις για την Μεσόγειο, τασσόμενες απέναντι στις Τουρκικές αιτιάσεις. Μια εξαίρεση έγινε μόνο όπου οι Γάλλοι- και δεν ήταν παράλογο- μεταστάθμευσαν με τα RAFALE F-3R στη φωλιά της «Γαλλικής σχολής» των Mirage στην Τανάγρα. Αλλά και τότε οι «Παριζιάνοι» πέταξαν πάνω από τον Άη Στράτη μαζί με Ελληνικά Mirage 2000-5 & F-16.

Ωστόσο στην Κρήτη οι Αμερικανοί με στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων, για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα, συνεκπαιδεύονται με Έλληνες και Κυπρίους Commandos στο ΚΕΝΑΠ.

Το αεροπλανοφόρο USS Dwight E. Eisenhower μετά τα ναυτικά γυμνάσια νότια της Κρήτης, τις πτήσεις των F-18 με τα Ελληνικά μαχητικά, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Σούδας στον προβλήτα Κ-14 και στο κατάστρωμα απογείωσης θ’ ανέβει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως και οι Σαουδάραβες θα παραμείνουν στο φυσικό «αεροπλανοφόρο» της Ελλάδας έως τα τέλη του μήνα.

  • Στην Κρήτη χτίζονται συμμαχίες

Το πρωί της Παρασκευής ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας Fayadh Al Ruwaili, σε μια κίνηση υψηλότατου στρατιωτικού συμβολισμού φτάνει στην 115 Πτέρυγα Μάχης, συνοδευόμενος από τον υπαρχηγό της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Θα τον υποδεχτεί ο Αρχηγός των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Η κίνηση αυτή θυμίζει έντονα την επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πριν λίγους μήνες, όπου και πάλι ο Έλληνας Αρχηγός τον είχε υποδεχτεί στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα καθώς απ’ εκεί απογειώνονταν για περίπου έναν μήνα τα τέσσερα F-16 Block 60 των ΗΑΕ και εκπαιδεύονταν μαζί με τους Έλληνες αεροπόρους.

  • Οι ιπτάμενοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανανεώσει το ραντεβού με τα Ελληνικά «γεράκια» για τον Απρίλιο, καθώς ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος», η οποία έχει αποκτήσει σημαντική φήμη με τους ξένους μετέχοντες να τη συγκρίνουν σε επίπεδο δυσκολίας και σεναρίων με μεγάλες αεροπορικές ασκήσεις σημαντικών χωρών, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Στο καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο οι ιπτάμενοι της Σαουδικής Αραβίας ήδη αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις στους Έλληνες συναδέλφους τους και χαρακτηρίζονται ως «καλά χέρια», θέλοντας έτσι να πουν πως απέναντι τους- στις ασκήσεις- ή στο πλάι τους, έχουν ικανότατους ιπταμένους και γνώστες της αεροπορικής δυτικής κουλτούρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα: Μ1 Abrams και Bradley στην Ξάνθη, Αμερικανοί SOF με Έλληνες και Κύπριους στην Κρήτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: