H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η σημερινή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για ενδεχόμενες χαλαρώσεις ή όχι στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και η επάρκεια εμβολίων και κλινών για ασθενείς του κορωνοϊού, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο τη θέμα με τίτλο «Δύσκολη απόφαση» αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και γράφει ότι σήμερα θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις των μέτρων κατά της Covid-19 ή οι περιορισμοί θα παραμείνουν ως έχουν αφού η επιδημιολογική εικόνα από μέρα σε μέρα χειροτερεύει. Αλλού αναφέρεται σε περίεργες αποφάσεις της Ad Hoc Επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, η οποία αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία της μέχρι να περάσουν οι εκλογές. Επίσης γράφει για δυναμική εμπλοκή ΗΠΑ στο Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Σύγκρουση συμφέροντος για Νικόλα και Κουλία» αναφέρεται στην χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που εξέταζε τη συνομολόγηση της συμφωνίας διαχείρισης ΜΕΔ μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και νυν ΚΕΔΙΠΕΣ, με την Altamira και γράφει ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ αποχώρησαν «πυροβολώντας» ΔΗΚΟ και Νικόλα. Αλλού γράφει ότι ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής θα κατατεθεί η έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τα 91 «χρυσά» διαβατήρια του καζίνου και της Wargaming. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δυναμικά επιθυμεί να επανέλθει στα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στο Κυπριακό η αμερικανική διπλωματία.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Ενδιάμεση λύση στη χαλάρωση» αναφέρεται στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και γράφει ότι αποφασίζεται σήμερα άνοιγμα χώρων εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους και αυστηρούς όρους, ενώ υπήρχαν υπουργικές διαπραγματεύσεις μέχρι τελευταία στιγμή για επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια. Αλλού προβάλει οδοιπορικό του «Φ» στη νεκρή ζώνη στον Αστρομερίτη όπου κατασκευάζεται ο φράκτης με το συρματόπλεγμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος των προσλήψεων στην Αστυνομία κάνοντας αρχή με 207 αστυνομικούς.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επείγει να δοθούν λύσεις για επάρκεια εμβολίων και κλίνες» και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι είναι τεράστια τα προβλήματα στην οικονομία και ότι ο κόσμος έφθασε στα όρια του. Αλλού γράφει για πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για αναστολή εκποιήσεων και καταχρηστικές ρήτρες. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται σε πρόβλημα αντικατάστασης εκπαιδευτικών και γράφει πως μόνο την περασμένη Δευτέρα υπήρχαν 100 θέσεις αντικαταστατών που δεν μπορούσαν να πληρωθούν.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αποτυχία για επαναλειτουργία θα είναι μια ΄καταστροφή΄» πως ενώ η Κυβέρνηση σκέφτεται κατά πόσον θα χαλαρώσει τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν περισσότερο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αποχώρηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ από την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που συζητούσε τη συμφωνία διαχείρισης ΜΕΔ μεταξύ της πρώην ΣΚΤ και της Altamira. Αλλού η εφημερίδα προβάλει φωτογραφία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος διαγνώστηκε θετικός σε rapid test κατά την είσοδο του στην Βουλή, ενώ τα δύο PCR test που έκανε ακολούθως βγήκαν αρνητικά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Γνώμη» αναφέρεται στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Σιδερόφρακτο σκληρό σύνορο» στο συρματόπλεγμα που θα τοποθετήσει η Κυβέρνηση στην περιοχή Αστρομερίτη και γράφει ότι στέλνουν μηνύματα επί εδάφους την ώρα που κορυφώνονται οι διπλωματικές κινήσεις για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι επιστράτευσαν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed για τις βουλευτικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το φάντασμα του εμβολίου Sputnik V πλανάται πάνω από τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Και η Ιταλία στην ομάδα του East Med» ότι στην ομάδα του αγωγού EastMed φαίνεται να επανέρχεται η Ιταλία μετά από μια περίοδο αποστασιοποίησης της Ρώμης από το μεγαλόπνοο σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου. Αλλού γράφει για φόρμουλα προϋποθέσεων με δύο τράπεζες για αποδοχή αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου. Γράφει επίσης ότι η η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ ενημέρωσε τις δύο πλευρές για την δομή της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Κώστας Σταυριανός
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: