Ενώ οι Αμερικανοί είναι κοντά σε μεγάλη απόφαση: Ούτε στην ευρύτερη γειτονιά μας οι Τούρκοι έχουν συμμάχους…

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινε, ανάμεσα σε στελέχη του ισλαμο-εθνικιστικού κόμματος του AKP. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι Τούρκοι δεν κάθονται ήσυχα. Συνεχίζουν να διαρρέουν ότι επίκεινται διαπραγματεύσεις με τους Αιγύπτιους για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών. Και την Πέμπτη το βράδυ επανήλθαν με νέο ισχυρισμό που αφορά τη βελτίωση των σχέσεων τους με το Ισραήλ.

Πάλι δεν λένε αλήθεια. Το Κάιρο ήδη τους διέψευσε με δήλωση μάλιστα που έγινε στο ρωσικό TASS. Η Αίγυπτος, αν και παραμένει «εργαλείο» των Αμερικανών έχει παραδοσιακά σχέσεις και με τη Ρωσία από την εποχή της Σοβιετική Ένωσης, του …γίγαντα με τα πήλινα πόδια. Οπότε, για τους καλά γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης των Αιγυπτίων έχει ιδιαίτερη σημασία η διάψευση.

Άλλωστε δεν χρειαζόταν αυτή η διάψευση για να πιστέψουμε τους Αιγύπτιους. Ο υπουργός τους των Εξωτερικών, έδωσε «έντονες διαβεβαιώσεις» στους ομολόγους του της Ελλάδας και της Κύπρου.

  • Για το θέμα του Ισραήλ, προκαλεί εντύπωση ότι επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναφέρουν δε ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας είναι έτοιμος για μεγάλες υποχωρήσεις, κάτι που προσωπικά ΔΕΝ πιστεύω. Όχι λόγω του θέματος της Χαμάς και των προκλήσεων για την Ιερουσαλήμ. Όχι…
  • Ο Ερντογάν είναι βασικά αντισημίτης. Και επειδή είναι και φανατικός, δεν εννοεί όλα όσα υπόσχεται στους Ισραηλινούς.

Προσέξτε: Δεν υποστηρίζω ότι είναι κακό να βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Διότι τυχόν βελτίωση των σχέσεων δεν θα γίνει εις βάρος των στρατηγικών σχέσεων με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ίσως να σταματούσε και αυτόν τον χείμαρρο των προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ειδικά το Ισραήλ έχει πλέον στρατηγικά συμφέροντα με τους Έλληνες. Αν τολμούσε ο πρόεδρος της Κύπρου θα είχε ήδη δημιουργηθεί στρατιωτική βάση των Ισραηλινών στο νησί, όσο και να φώναζε το ΑΚΕΛ και κάποιοι περιθωριακοί που αντιμετωπίζουν τα πάντα μέσα από τον ιδεολογικό φακό. Και όταν τους λες ότι ο μακαρίτης ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ ενδυνάμωσε τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ, σε κοιτούν σαν χάννοι.

Το θέμα είναι αυτό: Οι διαρροές από την Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως πρέπει. Με προσοχή και όχι πανικό. Εάν το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποφασίσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την κατοχική Τουρκία σίγουρα θα ενημερώσουν πρώτα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Όταν πρόκειται για τις στρατηγικές σχέσεις, οι σοβαρές χώρες δεν υπολογίζουν τίποτα. Τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ και της Αιγύπτου εξυπηρετούνται μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε με στοιχεία ότι η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δείχνουν ότι είναι άλυτα. Ο τρόπος που αντιδρούν ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του αποδεικνύει ότι έθεσαν τους εαυτούς του στη γωνία, μπήκαν σε μία τρύπα από την οποία δεν μπορούν να βγουν.

Την ίδια στιγμή η Αμερική ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία είναι αυτή που ΠΡΕΠΕΙ να υποχωρήσει και ταυτόχρονα να αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματικά και ειλικρινά να επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο. Πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να θερμοπαρακαλεί για ένα τηλέφωνημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προετοιμάζεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

  • Δεν είναι ότι ο Ερντογάν βλέπουν παντού εχθρούς! Στην πραγματικότητα όπου και να κοιτάξει θα καταλάβει ότι οι γείτονες του δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τούτη την Τουρκία, τη σημερινή Τουρκία… Είναι η μόνη χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας που απαιτεί εδάφη των γειτόνων της.

Οι αραβικές χώρες, εκτός του Κατάρ, αναπτύσσουν και στρατιωτικές σχέσεις με τους εχθρούς της Τουρκίας. Όλη αυτή η κινητικότητα που παρατηρείται από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλα κράτη δεν είναι τυχαία. Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής μας ενώνονται και «τα βρίσκουν» λόγω της εχθρότητας τους απέναντι στην Τουρκία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο διάλογος είναι πάντα μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Χωρίς αμφιβολία. Αλλά είναι «κακές αποφάσεις», ειδικά αυτό το διάστημα, η συνέχιση των διερευνητικών επαφών της Αθήνας με την Άγκυρα και η Πενταμερής για το Κυπριακό. Εξυπηρετούν μόνο την Τουρκία… Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να επιβληθεί μία παύση μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την Αμερική και τις σχέσεις της με την Τουρκία και τη Ρωσία…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σαν Έλληνας υπουργός: Απαιτείται αλλαγή της πολιτικής για Αιγαίο και Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: