Ο Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σαν Έλληνας υπουργός: Απαιτείται αλλαγή της πολιτικής για Αιγαίο και Κύπρο…

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με την Πρώτη Κυρία Τζίλ Μπάιντεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πάλι προς την ορθή κατεύθυνση. Για μία ακόμη φορά έδειξε την ένοχο, που είναι η Τουρκία. Και αν μου επιτρέπετε, αγαπητοί αναγνώστες, θα έλεγα, πως ο κ. Άντονι Μπλίνκεν, το έκανε με ένα τρόπο που να μην χωρά καμία αμφιβολία ή άλλη «μετάφραση» για τα λεγόμενά του.

Ειδικά σε ότι αφορά το Αιγαίο, αλλά και για την Κύπρο. Και αναφέρομαι στις τουρκικές απαράδεκτες προκλήσεις που είναι καθημερινές.

Ας ξεκινήσουμε με την Κύπρο, πριν πάμε στο Αιγαίο:

Ο κ. Άντονι Μπλίνκεν, που όπως ίσως πληροφορηθήκατε, γνωρίζει το Κυπριακό πολύ καλά, διότι αναμείχθηκε στις προσπάθειες επίλυσης του, ανακοίνωσε και κάτι άλλο: ότι η αμερικανική διπλωματία θα αναμειχθεί ενεργά σ’ αυτές τις προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα του νησιού.

  • Ας ελπίσουμε ότι αυτοί που θα ασχοληθούν δεν θα είναι της παλιάς καταδικασμένης σχολής ότι δήθεν η Τουρκία δεν ευθύνεται. Και ότι δήθεν ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι.
  • Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι η αλλαγή που σαρώνει την Ουάσιγκτον με την έλευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν αφήνει τίποτα όρθιο της εποχής του Ντόναλντ Τραμπ, θα περιλαμβάνει και την Κύπρο. Ότι επιτέλους θα δούμε την πολυπόθητη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική.

Πιστεύω πως θα συμβεί, διότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωρίζει τι συνέβη το 1974 στην Κύπρο, ξέρει και τι συμβαίνει τώρα. Γνωρίζει τις ευθύνες της Τουρκίας, διότι είναι από τους λίγους πολιτικούς στον κόσμο που έχει ψάξει και που έχει μελετήσει. Δεν γίνεται να επιτρέψει να συνεχιστεί η άδικη αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι θα το επιτρέψει.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ο κ. Μπλίνκεν, κατέθεσε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Μαρτίου ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Είναι μία διαδικασία που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό Εξωτερικών να καταθέτει την πολιτική που θα ακολουθήσει για όλα τα διεθνή προβλήματα.

Και στο πλαίσιο αυτό, δέχθηκε ερωτήσεις από βουλευτές μέλη της Επιτροπής. Και άδραξε την ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Και για την Κύπρο και για το Αιγαίο, που αντιμετωπίζουν την ψυχοπαθητική επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν.

  • Είπε μία κουβέντα ο κ. Μπλίνκεν που πρέπει να την κρατήσουμε: Μίλησε για την μεγάλη εμπλοκή του Πρόεδρου Μπάιντεν στο κυπριακό και όταν ήταν γερουσιαστής και αργότερα σαν αντιπρόεδρος της Αμερικής.
  • Σημειώνω, επειδή το γνωρίζω, ότι αποτελεί θέμα το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά. Το χρωστά στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα που τον υποστήριξε από την πρώτη στιγμή -όταν κατέβηκε στον πολιτικό στίβο. Το χρωστά και στον Πρόεδρο της Κύπρου, τον οποίο χαρακτηρίζει φίλο του.

Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Και η Λευκωσία και η Αθήνα και η Ουάσιγκτον έχουν κολλήσει στη φιλοτουρκική διευθέτηση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Η Τουρκία εσχάτως την απορρίπτει και απαιτεί τη διχοτομική «λύση» των δύο κρατών. Αλλά παίζει παιγνίδι. Για να πάρει τη διζωνική, που ικανοποιεί τις παράλογες και παράνομες επιδιώξεις της, και οι δικοί μας ταυτόχρονα να πανηγυρίζουν ότι επιτεύχθηκε ο στόχος τους. Εντάξει τώρα, ομιλούμε για μπουνταλάδες σε όλες τις πλευρές. [Σ.Σ.: Ο μπουνταλάς είναι ο ευκολόπιστος, ο αφελής, ο χαζός και ο βλάκας. Διαλέγετε και παίρνετε]…

Ο κ. Μπλίνκεν, λοιπόν, υποστηρίζουν αυτό που θέλουν η Λευκωσία και η Αθήνα. Είπε:

«Υποστηρίζουμε σθεναρά μία συνολική διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Θα εμπλακούμε στην προσπάθεια να προωθήσουμε αυτή την προοπτική, συμπεριλαμβανόμενης της υποστήριξης στον κρίσιμο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, όπως και σε άμεση αμερικανική εμπλοκή στην προσπάθεια. Νομίζω θα δείτε πλήρη εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας».

Πρόσθεσε:

«Μπορώ να σας δηλώσω με ασφάλεια ότι θα δείτε τις ΗΠΑ και τους διπλωμάτες μας πολύ αναμεμειγμένους στην Κύπρο και να προσπαθούν μετά από πάρα πολλά χρόνια να προχωρήσουν τα πράγματα».

Οι βουλευτές που του ζήτησαν να τοποθετηθεί, ο κ. Σιτσιλίνε και η κ. Μαλλιωτάκη, του έδωσαν την ευκαιρία να εκφράσει την πολιτική της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, και το έπραξε με τον τρόπο που θα ήθελαν η Κύπρος και η Ελλάδα.

  • Βεβαίως, η λύση της διζωνικής προσφέρει την Κύπρο στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας, αλλά αφού αυτό επιδιώκουν η Λευκωσία και η Αθήνα, τι πρέπει να πράξει ο Λευκός Οίκος;
  • Να τους αλλάξει τη γνώμη; Έπρεπε να είχαν καταλάβει εδώ και πολλά χρόνια, ότι η Κύπρος -όπως την γνωρίζουμε, δηλαδή ως ένα νησί όπου το 80% του πληθυσμού είναι Έλληνες- δεν θα είναι το ίδιο με τη διζωνική. Και ας με βρίζουν τα ορφανά του σχεδίου Ανάν. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια.

Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Κύπρο, ήταν και πάλι απόλυτος. Δεν έκρυψε τα λόγια του.

«Είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να τοποθετηθούν και να προωθήσουν τη σταθερότητα και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιμείνουν πως τυχόν διαφορές οι οποίες προκύπτουν να επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά και σίγουρα όχι μέσω προκλητικών ενεργειών. Έχουμε επικρίνει ενέργειες, μεταξύ άλλων και της Τουρκίας, οι οποίες κατά την κρίση μας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ όπως στην περίπτωση των S-400 και που περιλαμβάνουν προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας, όπως παραβιάσεις του εναέριου χώρου κ.λπ.».

Σας ερωτώ: Είπε κάτι που δεν καλύπτει την Ελλάδα και τις ανησυχίες της; Ούτε αν ήταν δικός μας υπουργός Εξωτερικών δεν θα τα έλεγε τόσο ορθά. Όπως τα θέλουμε…

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είδε τον …υδράργυρο να πέφτει (στο Αιγαίο) και την Τουρκία να προσπαθεί να εμπλακεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση με πιο παραγωγικό τρόπο. Αυτό βεβαίως θα φανεί στη συνέχεια, διότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις στην περιοχή της Λήμνου και στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Είμαστε πολύ υποστηρικτικοί σ’ αυτό», είπε εννοώντας να πέσουν οι τόνοι, «και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε να προχωρήσουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Μπλίνκεν είπε στη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις επιθετικές ενέργειες της κατοχικής δύναμης.

  • «Νομίζω -είπε ο Αμερικανός υπουργός- ότι μία θετική εξέλιξη είναι η θετικότερη εμπλοκή της Τουρκίας σ’ αυτή την περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα με την Ε.Ε.. Ελπίζουμε ότι η θερμοκρασία τουλάχιστον σ’ αυτόν τον τομέα θα συνεχίσει να πέφτει και θα παραμείνει χαμηλή».

Όμως, απαιτείται -και ο κ. Μπλίνκεν το γνωρίζει- η συνεχής αμερικανική παρέμβαση προς την Τουρκία. Και να μην επιτρέψει ξανά η Αμερική, να δούμε τις καταστάσεις που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Σημείωσε και κάτι άλλο αναφερόμενος στις συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο και στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ για τα θέματα της ενέργειας και την διαφοροποίηση των πηγών και διαδρόμων.

Απαντώντας στη βουλευτή Ντίνα Τάιτους, δήλωσε:

«Είναι κάτι που προωθεί την δική μας ασφάλεια, όπως και την ασφάλεια άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εταίρων μας».

Να κρατήσουμε, επίσης, την εχθρική στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Είναι θέματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις της Αμερικής με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Θα επανέλθουμε…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τα “παραμύθια” του Ερντογάν για τον Νετανιάχου και τον αλ Σίσι: Πρέπει να αλλάξει για να έχει ελπίδες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: