Αλγερία: Οι γυναίκες διαδηλώνουν ζητώντας την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου

File Photo Εικόνα από διαδήλωση στην Αλγερία EPA/STR μέσω ΚΥΠΕ
Εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν σήμερα στο Αλγέρι, ζητώντας την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου.

H διαδήλωση έγινε με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και στο πλαίσιο του φιλοδημοκρατικού κινήματος Χιράκ, που έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα στην Αλγερία.

Κρατώντας ένα πανό με το σύνθημα «Βγήκαμε για την αλλαγή, όχι για τη γιορτή», οι συγκεντρωμένες έκαναν πορεία από την οδό Ντιντούς-Μουράντ, τον μεγαλύτερο οδικό άξονα του κέντρου της πόλης, μέχρι την πλατεία του Μεγάλου Ταχυδρομείου, όπου γίνονται οι συγκεντρώσεις του Χιράκ.

Οι γυναίκες φώναζαν συνθήματα κατά του οικογενειακού δικαίου που τις θεωρεί «δια βίου ανήλικες» και υπέρ της ισότητας ανδρών και γυναικών.

Ο οικογενειακός κώδικας που υιοθετήθηκε το 1984 και αναθεωρήθηκε το 2005 βασίζεται εν μέρει στη σαρία, τον ισλαμικό νόμο. Πολλές οργανώσεις τον θεωρούν αντισυνταγματικό με το σκεπτικό ότι δεν σέβεται την ισότητα μεταξύ των πολιτών, που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν επίσης πορτρέτα δολοφονημένων γυναικών καταγγέλλοντας τη βία σε βάρος τους.

Ακούστηκαν ωστόσο και συνθήματα του Χιράκ, όπως ότι ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν τοποθετήθηκε στη θέση αυτήν από τον στρατό και με νοθεία. Προς το τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν μικροεπεισόδια, όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να εκδιώξουν τις γυναίκες από το κέντρο της πόλης, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αλγέρι, Αλγερία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE 

Ξεπέρασαν τους 100.000 οι νεκροί στην Ιταλία από την αρχή της πανδημίας  

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: