Ξύνεται στη βέργα του Μπάιντεν ο Σουλτάνος: Το πραξικόπημα που ΔΕΝ έκανε ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής…

FILE PHOTO: O ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος. 15 Ιουλίου 2019. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Καινούρια αντιπαράθεση φαίνεται πως επιζητεί ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά ξεκινώντας μια διαμάχη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέες εντάσεις, σχετικά με τον τρόπο που Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν τον ιδιόρρυθμο ηγέτη.

Τα παραπάνω γράφει στην εφημερίδα The Washington Examiner ο αναλυτής Gehrke Joel. Γράφει σχετικά:

Αυτή την εβδομάδα έληξε μια περίοδος συμφιλίωσης μεταξύ του Erdogan και άλλων μελών της Συμμαχίας, όταν Τούρκοι αξιωματούχοι επανέλαβαν τις κατηγορίες που είχαν διατυπώσεις πως, οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν το πραξικόπημα κατά του Erdogan το 2016.

Αυτός ο ισχυρισμός επανήλθε στο προσκήνιο, την ώρα που ο Erdogan αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες σπουδαστών, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση από την ομάδα του νέου Αμερικανού Υπουργού των Εξωτερικών, Antony Blinken.

Όπως προέβλεψε Ευρωπαίος αξιωματούχος, “η πορεία των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ολύ πολύ δύσκολη. Η συνεργασία της Ευρώπης με την Αμερική θα είναι πολύ πολύ αποτελεσματική, στενή και παραγωγική σχετικά με την συγκράτηση της Τουρκίας”.

Σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του State Department,Ned Price το απόγευμα της Πέμπτης ανέφερε πως:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία και την καταδίκασαν άμεσα. Πρόσφατοι υπαινιγμοί περί του αντιθέτου, οι οποίοι έγιναν από Τούρκους αξιωματούχους είναι απολύτως ψευδείς. Αυτές οι παρατηρήσεις, όπως και άλλες ανυπόστατοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί περί ευθύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για τα γεγονότα στην Τουρκία, δεν συνάδουν με την κατάσταση της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Η δήλωση αυτή αντανακλά τη σκλήρυνση της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, ο Anthony Blinken τερμάτιζε τη θητεία του ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερκών, όταν φάνηκε να παραδέχεται πως, η κυβέρνηση του Barack Obama είχε αντιδράσει ανεπαρκώς στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Όπως παρατηρεί ο Aykan Erdemir, επικριτής του Erdogan, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών,”Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που εξέδωσαν μήνυμα υποστήριξης. Αυτή η παραποίηση των πραγματικών περιστατικών, πως δηλαδή το πραξικόπημα υπήρξε κατευθυνόμενο ή πως οι ΗΠΑ δεν έδειξαν ενδιαφέρον, θα έλεγα πως είναι προπαγάνδα της τουρκικής κυβέρνησης”.

Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν στους ισχυρισμούς αυτούς αυτή την εβδομάδα λέγοντας πως, “είναι σαφές” πως η Κυβέρνηση Obama υποστήριξε το πραξικόπημα. Ο Erdogan απάντησε την Παρασκευή λέγοντας “Δεν νιώθετε ντροπή στο όνομα της δημοκρατίας σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν στις ΗΠΑ πριν τις εκλογές;

Σημειώσατε επιδόσεις ρεκόρ σε θέματα ρατσισμού. Πώς θα το εξηγήσετε αυτό; H έντονα ανταγωνιστική σχέση μεταξύ της Άγκυρας και άλλων κρατών έχει φέρει σε δίλημμα τους Αμερικανούς αξιωματούχους, δεδομένης και της στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, ωστόσο οι αντιπαραθέσεις του Erdogan με συμμάχους, όπως η Ελλάδα και η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 έχει σκληρύνει τη στάση Ευρωπαίων και Αμερικανών απέναντι στον Erdogan.

Ο Blinken θα έχει εύκολο έργο να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι έχουν εξοργιστεί με τον Erdogan, σχετικά με τη χρήση της προσφυγικής κρίσης ως μοχλού πίεσης εναντίον των Ευρωπαίων πολιτικών και των επιθέσεων κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Η αδιαφορία του Erdogan για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων, έπεισε κάποιες κυβερνήσεις εντός του ΝΑΤΟ πως δεν έχει ανανεώσει την πίστη του στην διατλαντική συμμαχία. Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, “η Τουρκία θεωρεί πως, η καλύτερη τακτική της είναι να επιδίδεται σε ισορροπία μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων”.

Ο συνδυασμός του ειδικού βάρους του Biden και των Ευρωπαίων ίσως επηρεάσει τον Erdogan, ωστόσο, αυτό θα είναι δύσκολο, δεδομένης της αντίληψης του Erdogan για το γεωπολιτικό πεδίο.

ΠΗΓΗ: The Washington ExaminerGehrke Joel  – Turkeys Erdogan picks first fight with Biden

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Πλήρης αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ για Τουρκία, αναμένονται σκληρές κυρώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: