Το μήνυμα του Ισραήλ και της Αιγύπτου σε εχθρούς και φίλους: Μία συνάντηση με μεγάλη σημασία…

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας του και τον υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου, Ταρέκ Ελ-Μόλλα. Φωτογραφία Photo by Koby Gideon, GPO




Αν και η επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας της Αιγύπτου στο Ισραήλ, την Κυριακή, είχε τα χαρακτηριστικά μιας συνηθισμένης συζήτησης για την ενεργειακή συνεργασία περιφερειακών εταίρων, έστειλε, επίσης, ένα μήνυμα σε αντιπάλους και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα παραπάνω αναφέρει στην ιστοσελίδα TIMES OF ISRAEL ο αρθρογράφος LAZAR BERMAN.

Τίτλος: «Σπάνια επίσκεψη στο Ισραήλ από τον υπουργό πετρελαίου της Αιγύπτου στέλνει μηνύματα στον Μπάιντεν και στον Ερντογάν»
Υπότιτλος: «Το [εν λόγω] ταξίδι, μετά τις αντιπροσωπείες των ηγετών της Ελλάδας και της Κύπρου, έχει στόχο να δείξει ότι οι περιφερειακοί σύμμαχοι είναι ενωμένοι και συντονισμένοι όταν έρχονται σε επαφή με φίλους και εχθρούς»

Το ταξίδι του Tarek el-Molla ήταν άξιο προσοχής για το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος Αιγύπτιος Υπουργός που επισκέφθηκε το Ισραήλ, από τότε που ο Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry συναντήθηκε με τον Netanyahu το 2016.

Και ο el-Molla είναι πολύ ισχυρός παράγοντας: «O el-Molla βρίσκεται πολύ κοντά στον [Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah] el-Sisi», εισημαίνει ο Gabriel Mitchell από το Ινστιτούτο Mitvim, δεξαμενή σκέψης με έδρα το Ισραήλ. «Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο ορατούς υπουργούς της Αιγύπτου εκτός του Προέδρου».

Σίγουρα δεν υπάρχει έλλειμμα σημαντικών ενεργειακών θεμάτων για να συζητήσει ο el-Molla με το Ισραήλ. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος συμφώνησαν την Κυριακή να διασυνδέσουν το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ με τις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου μέσω ενός υποβρύχιου αγωγού, από όπου θα μπορεί να εξαχθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.

Επιπροσθέτως, τα σχέδια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και του Ισραήλ να διοχετεύσουν πετρέλαιο από το Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα προς το Άσκελον στη Μεσόγειο, προβληματίζουν την Αίγυπτο, αλλά το Κάιρο δεν άσκησε δημόσια κριτική στο έργο. Η συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου του Ισραήλ στη Γάζα πλησιάζει στην έγκριση και οτιδήποτε συμβαίνει στον παράκτιο αυτό θύλακα θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια της Αιγύπτου.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους των συναντήσεων – πέραν από τις ενεργειακές συζητήσεις – ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία και στον πρόεδρό της Erdogan.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια πικρή αντιπαλότητα με την Αίγυπτο, η οποία ξεκίνησε όταν ο Erdogan υποστήριξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία στο Κάιρο.

Στη Μεσόγειο, η Αίγυπτος ευθυγραμμίστηκε με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες κατηγορούν την Τουρκία για παράνομη γεώτρηση φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους. Μαζί με το Ισραήλ, οι χώρες αυτές δημιούργησαν το EastMed Gas Forum, με έδρα το Κάιρο, και έχουν πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

“Μια συνάντηση μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία- ακόμη και αν δεν είναι ο πρωταρχικός σκοπός της επίσκεψης- ειδικά στο πλαίσιο των άλλων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν αυτόν το μήνα”, δήλωσε ο Mitchell.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ισραήλ στις 8 Φεβρουαρίου και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Netanyahu στις 14 Φεβρουαρίου.

Υπάρχει ένα σαφές μήνυμα ενότητας, ότι οι εταίροι συνεργάζονται και διπλωματικά και ενεργειακά», καταλήγει.

Το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (EMGF), το οποίο περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Παλαιστινιακή Αρχή, ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο. Το Φόρουμ σκοπεύει να συνεργαστεί για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο με την Ιταλία και την Ευρώπη. Ο τελικός στόχος είναι να εφοδιαστεί η Ευρώπη με το 10% των αναγκών της.

Το Ισραήλ εντάχθηκε στο EMGF τον περασμένο Σεπτέμβριο και το πνευματικό τέκνο του Υπουργού Ενέργειας Yuval Steinitz και του el-Molla, έγινε ένας περιφερειακός διακυβερνητικός οργανισμός, με έδρα το Κάιρο.

Η επίσκεψη [του Αιγύπτιου Υπουργού] προοριζόταν επίσης να στείλει ένα μήνυμα στη Διοίκηση Biden.
Η Αίγυπτος αναμένει αυξημένη πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω βεβαρημένου ιστορικού της στον τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις ή απειλές ξένων κυβερνήσεων εναντίον Αμερικανών πολιτών ή των μελών της οικογένειάς τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price, την περασμένη εβδομάδα, μετά τη σύλληψη ακτιβιστή στην Αίγυπτο που είναι, επίσης, πολίτης των ΗΠΑ.
Ως προεδρικός υποψήφιος, ο Biden είχε γράψει για τον Sisi στο Twitter: «Όχι άλλες λευκές επιταγές για τον« αγαπημένο δικτάτορα »του Τραμπ.»

“Δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι οι Αιγύπτιοι ανησυχούν για τη διοίκηση Biden», δήλωσε ο Eran Lerman, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ και τέως αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

«Οι Αιγύπτιοι καταλαβαίνουν καλά πόσο σημαντικές είναι για το Ισραήλ τέτοιες εκφράσεις της ομαλοποίησης», δήλωσε ο Moshe Albo, ένας σύγχρονος ιστορικός της Μέσης Ανατολής και ερευνητής στο Κέντρο Dado. «Επομένως, το κρυφό μήνυμα είναι ότι η Αίγυπτος συνεργάζεται με το Ισραήλ και αναμένει από το Ισραήλ να το βοηθήσει με τις ΗΠΑ, καθώς επίσης, και μήνυμα για τις ΗΠΑ, που θα δουν την Αίγυπτο να συνεργάζεται με το Ισραήλ».

Όλη η Ανατολική Μεσόγειος οργανώνεται, έτσι ώστε ο Biden να ακούσει μια ενιαία θέση από εμάς », υποστηρίζει ο Lerman, ο οποίος αντιλαμβάνεται τις επισκέψεις Ελλήνων και Κυπρίων ηγετών ως μέρος της διαδικασίας ενός περιφερειακού συντονισμού που κατευθύνεται εν μέρει στον Biden. «Δεν ήταν εδώ μόνο για να μιλήσουν για τον τουρισμό», αναφέρει.

Η επίσκεψη, κατά την οποία ο el-Molla συνάντησε Παλαιστίνιους αξιωματούχους στη Ραμάλα, επέτρεψε επίσης στην Αίγυπτο να παρουσιαστεί ως ανεκτίμητος διαμεσολαβητής μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, όπως προσπάθησε να κάνει μετά την εκλογική νίκη Biden. Τον Δεκέμβριο, ο Sisi είχε δηλώσει ότι το Κάιρο εργάζεται για την προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Μία εβδομάδα πριν αναλάβει την εξουσία Biden, η Αίγυπτος φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να συζητήσουν για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και ΠΑ.

Όσο περισσότερο η Αίγυπτος εμφανίζεται ως πηγή σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή,, τόσο λιγότερη πίεση θα αντιμετωπίσει από τις ΗΠΑ για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη λογική.

Στα σχόλιά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να τονίσουν τη θετική επιρροή της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή. «Η Αίγυπτος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην περιοχή, προωθώντας την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ και ελπίζουμε ότι μέσα από την αλλαγή παραδείγματος που προκάλεσαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ και την ομαλοποίηση, θα είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε μαζί τον κύκλο ειρήνης στην περιοχή»

Ο Mitchell πιστεύει ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου είναι αισθητά πιο ένθερμες από ό, τι στο παρελθόν. «Η συνεργασία δεν ήταν ποτέ τόσο ευρεία και ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική σε ολόκληρη την ιστορία των διμερών σχέσεων», υποστηρίζει.

«Υπάρχει μια τάση ομαλοποίησης», συμφωνεί ο Lerman. «Θα σας υπενθυμίσω ότι οι Αιγύπτιοι στήριξαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ»

Ο Albo δεν είναι πεπεισμένος ότι οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να δείξουν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις αισθητά πιο θερμές σχέσεις με το Ισραήλ. «Η Αίγυπτος παρουσιάζει την επίσκεψη εσωτερικά ως προώθηση των συμφερόντων της, ως μιας από τις δεσμεύσεις της ως μέρος του οράματος της Αιγύπτου για τον EastMed, στο πλαίσιο του οποίου ο el-Molla συναντά τόσο τον Παλαιστίνιο όσο και τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας».

Δημοσιεύματα για την επίσκεψη του Αιγυπτίου Υπουργού Ενέργειας υπάρχουν σε όλα τα ισραηλινά ΜΜΕ, με αναφορές στην Ελλάδα μόνο ως μέλους του EMGF.

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα TIMES OF ISRAEL ο αρθρογράφος LAZAR BERMAN

Η εμμονή Ερντογάν με Μακρόν “εισβάλει” στα Πανεπιστήμια: Δεν δίνουν άδεια εργασίας σε Γάλλους καθηγητές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: