Πάλι τα ίδια στη Θεσσαλονίκη, οδηγείται σε κόκκινο: Οι ειδικοί “δείχνουν” νέα μέτρα και σε άλλες περιοχές…

Τα 30 νέα κρεβάτια ΜΕΘ του νοσοκομείου ΚΑΤ δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, Πέμπτη 04 Φεβρουαρίου 2021. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρευρέθηκε στα εγκαίνια των νέων κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο ΚΑΤ στο Μαρούσι, δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωναϊού, συντηρώντας τις ανησυχίες για επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη της επιστημονικής κοινότητας τάχθηκαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους υπέρ της λήψης μέτρων, εκφράζοντας φόβους για έξαρση της πανδημίας κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα Παρασκευή αναμένεται η λήψη αποφάσεων από πλευράς κυβέρνησης έπειτα από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκανε λόγο για κίνδυνο «πορτογαλοποίησης», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία.

Ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε καταστροφικά και όχι απλώς ανησυχητικά τα στοιχεία στην Αττική, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι το κύριο ζήτημα είναι «να μην μπει ο κορωνοϊός» στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική lockdown σημείωσε: «Το σκληρό lockdown θα το δούμε. Όλα αυτήν την στιγμή είναι στο τραπέζι».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η εισήγηση της υποεπιτροπής είναι να γίνει «κόκκινη» η Θεσσαλονίκη αλλά και η Πάτρα ενώ αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα κάνει την τελική εισήγηση στην κυβέρνηση.

Η Αττική βρίσκεται σταθερά στο κόκκινο, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Το κοκτέιλ της αύξησης κρουσμάτων, της εμφάνισης των μεταλλάξεων και της πίεσης στο σύστημα Υγείας φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Καμπανάκι κινδύνου ηχεί δυνατά πλέον για την Αττική, αφού τα ενεργά κρούσματα είναι περισσότερα από 4. 000. Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει πλέον το 63%. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου:

«Αυτό που ανησυχεί είναι ότι έχουμε περισσότερες εισαγωγές από εξιτήρια ενώ είχαμε το αντίθετο καθώς επίσης και όταν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ ξεπερνούν το 60% μας ανησυχεί»

Το τελευταίο 24ώρο οι νέες λοιμώξεις από κορονοϊό στην Αττική έφτασαν τις 532 ενώ σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν 1070 νέα κρούσματα, 249 ασθενείς είναι διασωληνωμενοι και 25 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό.

Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα γίνουν εισηγήσεις στην κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα ή παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

«Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται η λήψη μέτρων. Το είδος θα αποφασιστεί από την Επιτροπή» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, στην εκπομπή «Από τις 6».

Η κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ανησυχεί τους επιστήμονες όπως και ακόμη ένα κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε εκεί.

Οι κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς, μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για να συντονίσουν τις ενέργειες αποτροπής μιας ανεξέλεγκτης νέας έξαρσης, καθώς καταγράφεται συνεχής επιβάρυνση του ιικού φορτίου στην πόλη.

«Δεν υπάρχει θέμα πανικού αλλά απολυτής επιφυλακής. Δεν υπάρχει θέμα αισθητοποίησης αλλά πίστης τήρησης των υπαρχόντων μέτρων » δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «θα εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από ασυνείδητους και αμελείς να κάνουν διασπορά του κορωνοιου »

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί προτείνουν να γίνει «κόκκινη» η Θεσσαλονίκη αλλά και η Πάτρα με τη λήψη και ανάλογων μέτρων άμεσα συνδεδεμένων με τον τρόπο λειτουργίας και του λιανεμπορίου.

Στην ανάγκη λήψης μέτρων άμεσα στάθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι και η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν τις 21:00 είναι στο τραπέζι, ωστόσο λαμβάνεται υπόψη η δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου λόγω του μεγάλου όγκου πολιτών στην Αθήνα.

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας λόγο για «απότομη αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα», η οποία -όπως είπε- «βγήκε μέσα από τις συμπεριφορές των ανθρώπων που είναι κουρασμένοι». Σημείωσε δε ότι «στην ουσία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Ανησυχία και για την Πάτρα με τα κρούσματα να έχουν πάρει την ανιούσα.

Υπενθυμίζεται οτι μεταξύ άλλων, για τις κόκκινες περιοχές προβλέπεται – με εξαίρεση την Αττική – απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

  •  Τα σενάρια για να μπει «φρένο» στη νέα έξαρση της πανδημίας

Εκτός από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, υπάρχει και η πολιτική απόφαση που ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αύριο θα γίνει η τελική σύσκεψη καθώς και οιανακοινώσεις των αποφάσεων.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν επιβάλλουν ένα «σκληρό» lockdown. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν, επίσης, ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Έμφαση δίνεται και στο να υπάρξει το μικρότερο δυνατό «κόστος» στην οικονομία, στο μέτρο βέβαια που επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας.

Σε σχέση με περαιτέρω περιορισμούς στην κυκλοφορία η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Μαρίνα Παπαδάκη, ανέφερε ότι για μία περιφέρεια στο μέγεθος της Αττικής, το μέτρο αυτό κρίνεται από την κυβέρνηση «προβληματικό» στην εφαρμογή του, κυρίως λόγω της κινητικότητας των εργαζόμενων.

Στο τραπέζι μπαίνει από τους ειδικούς η πρόταση για περιορισμό της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, πριν από τις 9 το βράδυ, ένα μέτρο που θεωρείται πιο εφικτό να εφαρμοστεί, αφού και τα σχολεία είναι κλειστά και ο συνωστισμός σε κάποιες περιοχές, λόγω και του καλού καιρού, θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σχεδόν ανεφάρμοστο κρίνεται το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο για τις καθημερινές, καθώς μεταξύ άλλων απαιτούνται αυστηροί και συνεχείς έλεγχοι σχεδόν παντού.

Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει και για τη λειτουργία των καταστημάτων. Εξετάζεται ενδεχομένως η αναστολή για κάποιο διάστημα του Click inside.Να επικρατήσει δηλαδή το Click away και για ένδυση-υπόδηση.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κουραστικό και εάν ακούγεται, η κατάσταση διαμορφώνεται πλέον ώρα με την ώρα, όλα αυτά στην παρούσα στιγμή παραμένουν σενάρια και τα πάντα ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανατραπούν.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160.935, εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.002 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.974 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 249 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 179 (71,9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει από την αρχή της πανδημίας 1.149 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.903 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.473 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Γεωγραφική κατανομή των 1.070 κρουσμάτων covid-19

76 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

58 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

101 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

24 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

129 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

80 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

64 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

1 κρούσμα στην Π.Ε.Νήσων

87 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

4 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας

81 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

55 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

11 κρούσμα στην ΠΕ Ζακύνθου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

6 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

5 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

2 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

2 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

7 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

3 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

9 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

26 κρούσματα στην Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

5 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

14 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

5 κρούσμα στην Π.Ε.Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων

31 κρούσματα υπό διερεύνηση

Τζιτζικώστας: Ας τηρήσουμε πιστά τα μέτρα, για να αποφύγουμε νέα

«Ας τηρήσουμε όλοι μαζί, πιστά, τα μέτρα που ήδη βρίσκονται σε ισχύ, έτσι ώστε να αποφύγουμε τη λήψη νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων, που αυτή τη φορά φοβάμαι θα λειτουργήσουν καταστροφικά για την οικονομία», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη σύσκεψη στην ΠΚΜ, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παρουσία και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και τοπικών αρχών και φορέων.

«Συμφωνήσαμε, από κοινού, όλοι οι φορείς, ότι θα προχωρήσουμε στην περαιτέρω κλιμάκωση, στην εντατικοποίηση των ελέγχων των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως τουλάχιστον ό,τι περνάει από το χέρι μας, να γίνει το επόμενο διάστημα και ταυτόχρονα συζητήσαμε για το πώς θα μπορέσουμε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να καταστείλουμε το επίπεδο των κρουσμάτων, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα και βέβαια η περιοχή μας», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

«Ταυτόχρονα», σημείωσε, «συμφωνήσαμε για την περαιτέρω συνέχιση της συνεργασίας που ήδη έχουμε και με τα νοσοκομεία, αλλά και με τους φορείς της πραγματικής οικονομίας, οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί πραγματικά».

Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την πανδημία «με άμεσο και έξυπνο τρόπο» και με «πολύ καλά αντανακλαστικά», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες οι γρήγορες, στοχευμένες και εξειδικευμένες κινήσεις -και ανά περιοχή- είτε αφορά τα σχολεία, είτε τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε έξτρα μέτρα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το παρακολουθούμε κάθε μέρα», ανέφερε ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι σε εγρήγορση, δεν εφησυχάζουμε ούτε στιγμή και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ο κάθε δημότης της πόλης μας και ο καθένας που έχει μια δικαιοδοσία, ούτως ώστε να μην ξαναγυρίζει ο χρόνος πίσω, στο Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 2020».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης σημείωσε -μεταξύ άλλων- πως «δεν θα κλείσει η αγορά, αυτό θέλαμε, θα κοιτάξουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Στη σύσκεψη πήραν, επίσης, μέρος οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου και Χρήστος Μήττας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, η προϊσταμένη Περιφερειακού ΕΟΔΥ Βορείου Ελλάδος Φανή Γκόμα, η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρύδου, ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος και οι διοικητές της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.

Καταγγελία: “Ο πολιτικός με πήρε και με κάθισε στα πόδια του, η σύζυγός του με τον τραγουδιστή”!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: