Όλοι οι δείκτες προς τα πάνω: Καθημερινή η αύξηση των κρουσμάτων, αισιοδοξία λόγω των εμβολιασμών

File Photo: Ιατρικό προσωπικό στο εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 53%. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε 1.222 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό τους να είναι τετραψήφιος για ακόμη μία ημέρα. Το ίδιο διάστημα κατεγράφησαν 26 θάνατοι.

Περαιτέρω αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, οι οποίοι έφθασαν τους 300, ενώ στις αρχές του μήνα είχαν υποχωρήσει στους 244.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV:

Από τις 16 έως και τις 22 Ιανουαρίου τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας άγγιζαν τα 463, ενώ την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή το διάστημα 23 με 29 Ιανουαρίου αυξήθηκαν στα 676. Από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου, οι μολύνσεις από κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασαν τις 928, με αποτέλεσμα από τις 6 μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου να κινηθούν κι άλλο ανοδικά και να φτάσουν τα 1.178.

Ανάλογη είναι και η εικόνα που αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ των ελληνικών νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 13 Ιανουαρίου, σε αυτές νοσηλεύονταν 340 ασθενείς, ενώ στις 20 Ιανουαρίου έφτασαν τους 300. Το επόμενο διάστημα σημειώθηκε μια σχετική μείωση, αφού οι διασωληνωμένοι στις 1 Φεβρουαρίου έφτασαν τους 248. Στις 8 του μήνα αυξήθηκαν στους 276 και σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ανέρχονται σε 300.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ: Το περιοδικό Economist αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού άρχισαν να χορηγούνται γρηγορότερα και δουλεύουν καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο η COVID-19 θα κυκλοφορεί για χρόνια και φαίνεται πιθανό να γίνει ενδημική.

Στη δημοσίευμα τονίζεται πως ακόμη και τα θαύματα έχουν όρια καθώς, ναι μεν χωρίς το εμβόλιο η πανδημία απειλούσε να αφαιρέσει περισσότερες από 150 εκατ. ζωές, ωστόσο έχει καταστεί σαφές ότι το να περιμένει κανείς πως τα εμβόλια θα εξουδετερώσουν πλήρως την COVID-19 είναι λάθος.

«Όταν ο κορωνοϊός χτύπησε για πρώτη φορά, οι κυβερνήσεις έμειναν έκπληκτες. Τώρα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται, δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίζεται θαύμα ο εμβολιασμός, καθώς λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την πρώτη αναγνώριση του ιού, οι γιατροί έχουν ήδη χορηγήσει 148 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Στο Ισραήλ, που θεωρείται «πρωταθλήτρια» χώρα στους εμβολιασμούς, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών, που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο, είναι υψηλότερες από ποτέ. Ωστόσο, όπως προστίθεται, σε ό,τι αφορά τους άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί, ήδη οι εισαγωγές είναι σχεδόν 40% μειωμένες σε σύγκριση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί, στα μέσα Ιανουαρίου, με καθοδική τροχιά.

Αν και τα εμβόλια δεν αποτρέπουν κάθε ήπια και ασυμπτωματική περίπτωση, φαίνεται ότι ως επί το πλείστον αποτρέπουν τις σοβαρότερες λοιμώξεις που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ακόμη και τον θάνατο, σημειώνει ο Economist, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ορισμένα εμβόλια σταματούν επίσης την εξάπλωση του ιού.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Για αλλαγές που αφορούν τις μάσκες και την χρήση τους σε κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό μίλησε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Οπως ο ίδιος είπε, στην περίπτωση αυτή, «ενδεχομένως πάνω από τη χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι να πρέπει να φοράμε και μια υφασμάτινη, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας». Ο καθηγητής τόνισε πως εάν κάποιος φοράει χειρουργική μάσκα και είναι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα – δεν προστατεύεται ούτε εκείνος. Για την ακρίβεια, έχει προστασία μόνο 7%. «Αρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα, όπως για παράδειγμα τους εκκλησιαστικούς», επεσήμανε.

1.222 νέα κρούσματα, 300 διασωληνωμένοι, 26 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ είναι 1.222, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171.466 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 300 (70,3% άνδρες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.103 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Η κατανομή των κρουσμάτων

78 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
71 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
74 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
24 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής
178 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
53 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών
83 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
22 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

138 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε ‘Αρτας

65 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

3;κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

10 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου

46 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ζακύνθου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

3 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

23 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας

16 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

8 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε Καστοριάς

5 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλλονίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

1 κρούσμα στην Π.Ε Κοζάνης

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε Λασιθίου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου

3 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

2 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

3 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

17 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φωκίδας

25 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

2 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

1 κρούσμα στο ‘Αγιο Όρος

31 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι φρικτές αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος: «Με κακοποίησε σεξουαλικά… Πρόκειται για γνωστό ηθοποιό»…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: