Ο Ερντογάν έπεισε τη Μέρκελ; Υποστηρίζει ότι η Καγκελάριος επιθυμεί συνάντηση Ε.Ε. και Τουρκίας έως τον Ιούλιο

Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ομιλεί με γονείς στο πλαίσιο του διαλόγου της με τους πολίτες. EPA, JOHN MACDOUGALL / POOL




Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ σε βιντεοκλήση (8/2) ενόψει και της συνόδου κορυφής (στις 25 και 26 Μαρτίου) ότι ελπίζει σε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τους ηγέτες της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2021 με θετική ατζέντα για τη μείωση των εντάσεων.

Σύμφωνα με το Euractiv (μέσω στου AFP):

Ο Erdogan σημείωσε ότι ελπίζει πως η συνάντηση θα μπορούσε να διοργανωθεί πριν τη λήξη της Προεδρίας της Πορτογαλίας – που θεωρείται φιλική από την Άγκυρα – ανέφερε το γραφείο του στη σχετική ανακοίνωση για τη συζήτηση με την καγκελάριο.

Όμως, με τις σχέσεις της Ε.Ε. και της Τουρκίας τεταμένες, ειδικά από τις πιέσεις της Άγκυρας για εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο πέρυσι, οι Βρυξέλλες δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι χρειάζονται αξιόπιστες κινήσεις από τον Erdogan, για να διορθωθούν τα πράγματα.

Μετά από την οργή Ελλάδας και Κύπρου, οι ηγέτες της Ε.Ε. το Δεκέμβριο συμφώνησαν να προσθέσουν και άλλους Τούρκους πολίτες στη μαύρη λίστα κυρώσεων και να σχεδιάσουν επιλογές για αυστηρότερες ποινές.

Έκτοτε η ρητορική έχει μαλακώσει πάρα πολύ καθώς ο Erdogan επέμεινε ότι ήθελε να «γυρίσει μια νέα σελίδα».Η τελευταία «σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας» πραγματοποιήθηκε (26/5/2018) στη βουλγαρική Προεδρία, στη Βάρνα, με τον τότε επικεφαλής της Ε.Ε., Jean-Claude Juncker, τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Donald Tusk και τον πρωθυπουργό Boyko Borissov, ο οποίος είχε ασκήσει έντονη πίεση για τη διεξαγωγή της συνόδου.

Σε δήλωσή του το γραφείο της Merkel καλωσορίζει τα «πρόσφατα θετικά μηνύματα και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η διαφωνία παραμένει σε άλλα μέτωπα μεταξύ των γειτόνων, με την Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα να καταδικάζει τις συλλήψεις φοιτητών πανεπιστημίου και τη χρήση λόγου μίσους από τον Erdogan κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Η σκληρή καταστολή εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την τοποθέτηση από τον Erdogan έμπιστού του ως επικεφαλής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης ώθησε τις Βρυξέλλες να προειδοποιήσουν για «αρνητικές εξελίξεις στην Τουρκία… στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη».

ΠΗΓΗ: Euractiv (με AFP) – Erdogan tells Merkel he wants Turkey-EU summit by July

Μιχάλης Ιγνατίου σε Omega TV: Συνεχίζονται τα τρικ της Τουρκίας, ο Μπάιντεν όμως δεν αστειεύεται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: