Οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο δρόμο χωρίς επιστροφή; Τι αναφέρουν οι επίσημες ανακοινώσεις;

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price στην αίθουσα ενημέρωσης. State Department Photo by Freddie Everett




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, υποστηρίζουν σημαντικοί αναλυτές, που γνωρίζουν τις διαθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Και προκαλεί εντύπωση η βεβαιότητα τους για ρήξη στις σχέσεις, για ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Βεβαίως, λόγω της κακής εμπειρίας του παρελθόντος, εμείς πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Πόσες φορές είμασταν στο ίδιο έργο θεατές; Και στη συνέχεια απογοητευθήκαμε. Πόσες φορές οι εκάστοτε αμερικανικές κυβερνήσεις συγχώρεσαν τον αντιαμερικανισμό της Τουρκίας και των ηγετών τους και όλες τις αντιδυτικές ενέργειες τους;

Δεν εκτίμησαν το γεγονός -πέραν του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο- ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν δημιούργησαν ποτέ προβλήματα στην υπερδύναμη. Και παρ’ όλα αυτά, η Αμερική πάντα έπαιρνε το μέρος της κατοχικής δύναμης. Τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης δείχνουν ότι αυτό θα αλλάξει…

  • Σίγουρα, είναι πολύ δυσάρεστη η κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την προκλητικότητά του και την επιθετικότητά του εναντίον της Αμερικής. Και το φοβερό της υπόθεσης είναι ότι φαντάζεται όλα όσα ισχυρίζεταια.

Διότι οι Αμερικανοί δεν υποστηρίζουν την κουρδική οργάνωση του PKK, αντίθετα χαρακτηρίζουν επίσημα τα μέλη της τρομοκράτες. Ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους, για ένα και μοναδικό λόγο: Για να αναδείξει το θέμα των Κούρδων μαχητών του PKK ως αντίβαρο στην υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400 και άλλων αντιδυτικών ενεργειών της Τουρκίας.

Είναι ένα σχέδιο, βασικά είναι ένα «πολιτικό μπούλιγκ», που του έβγαινε πάντα με τον πρώην πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά μέχρι τώρα δεν του βγαίνει με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Όπως έχουμε δει, όχι μόνο του απαντούν -και οι απαντήσεις είναι πληρωμένες- αλλά επιμένουν και σε νέες κυρώσεις λόγω της εγκατάστασης των S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Όλες οι πληροφορίες για την τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συγκλίνουν ότι δεν πήγε καλά. Άλλωστε φαίνεται και από την επίσημη ανακοίνωση -δεν χρειάζεται να γίνει κανείς ντετέκτιβ. Διαβάστε τις σχετικές ανακοινώσεις. Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που καλύπτω το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχω διαβάσει ανακοινώσεις με ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία. Αλλά συνεχίζω να κρατώ μικρό καλάθι.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε στον Τούρκο υπουργό αυτά που δεν θέλει να ακούσει κανένας αντιπρόσωπος καμίας χώρας. Και τον κτύπησε ακριβώς εκεί που πονάει η Τουρκία. Στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στη σημασία των δημοκρατικών θεσμών, στην αυταρχική διακυβέρνηση και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • Η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θρησκευτικές ελευθερίες, οπότε θα δούμε πολλά επεισόδια το επόμενο διάστημα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, που θα αφορούν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι προσωπικός φίλος του κ. Βαρθολομαίου και έχουν στενή πνευματική σχέση.

Απ’ εκεί και πέρα έχουμε το θέμα των S-400, της Συρίας, της Λιβύης, των σχέσεων με τη Ρωσία. Δεν χρειάζεται να πούμε εμείς πολλά. Οι επίσημες αμερικανικές ανακοινώσεις ομιλούν από μόνες τους. Είναι ζόρικα τα πράγματα. Και δεν πρόκειται για θέματα που μπορούν να λυθούν εύκολα.  Οι απόψεις των δύο πλευρών είναι διαμετρικά αντίθετες.

Η μάχη των μαχών θα δοθεί φυσικά για τους S-400. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ρωσικό σύστημα δεν γίνεται να παραμείνει στο τουρκικό έδαφος. Ο Ερντογάν θα αρνηθεί να το διώξει, όπως απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση. Οπότε, στο πλαίσιο να συνετιστεί η Τουρκία θα δούμε και άλλες κυρώσεις.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Μας έκανε εντύπωση ότι ο Αμερικανός υπουργός δεν συζήτησε το Κυπριακό αυτό καθ’ αυτό με τον Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Αλλά η Κύπρος ετέθη ως θέμα ασφάλειας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, ότι και να σημαίνει αυτό. Εικάζω ότι εάν οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις οδηγηθούν σε σύγκρουση, ότι η Αμερική δεν θα επιμένει σε λύση που θα θέτει την Κύπρο κάτω από τη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας. Αλλά, προς το παρόν ας συζητούμε επί των γεγονότων…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Τα τηλεφωνήματα του Μπλίνκεν αποκάλυψαν ότι η Ελλάδα είναι η γνήσια σύμμαχος των ΗΠΑ, όχι η Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: