Τα τηλεφωνήματα του Μπλίνκεν αποκάλυψαν ότι η Ελλάδα είναι η γνήσια σύμμαχος των ΗΠΑ, όχι η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. State Department Photo by Freddie Everett, Public Domain




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ακόμα και αν το έκαναν επίτηδες οι Αμερικάνοι, δεν θα έβγαινε τόσο καλά. Και αναφέρομαι στις επίσημες ανακοινώσεις, που ακολούθησαν τις χωριστές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, με τους ομολόγους του της Ελλάδας, και της Τουρκίας, τον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην ανακοίνωση για την Ελλάδα δεν βλέπει κανείς ούτε ένα σημείο τριβής. Αντίθετα στη δήλωση για την Τουρκία αποκαλύπτεται στον κάθε ανεξάρτητο παρατηρητή ότι η κατάσταση των σχέσεων χρειάζεται χρόνο για να βελτιωθεί. Και αν ποτέ βελτιωθούν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Οι αναλυτές προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις και αμφιβολίες. Βλέπουν να έχει αναπτυχθεί έχθρα και μίσος (bad blood) από την Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Χθες ο Ταγίπ Ερντογάν ομιλούσε εναντίον της Αμερικής και έβγαζε αφρούς.

Από τις ανακοινώσεις εικάζουμε ότι η συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό ήταν ομαλή, χωρίς προβλήματα και απόλυτη συμφωνία στα θέματα που ετέθησαν. Ενώ η συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό χαρακτηρίστηκε από ένταση καθώς στα θέματα που συζητήθηκαν οι διαφωνίες είναι μεγάλες.

  • Είναι σημαντική η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ειδικά στην τριμερή συνάντηση -τρεις συν 1-, δηλαδή στη συμμετοχή της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αναμένουμε ότι η τριμερής αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή φέτος, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, και είναι η σειρά της Ελλάδας να την φιλοξενήσει. Από διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζεται εξαιρετική η εξέλιξη αυτή, καθώς και η νέα αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τις τριμερείς συναντήσεις και με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο και με άλλες χώρες.

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι οι τριμερείς αυτές συναντήσεις εξυπηρετούν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και των χωρών που συμμετέχουν. Και έχει επίσης σημασία ότι θεωρούνται συμμαχίες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Έτσι απομονώνεται η προβληματική Τουρκία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε τα εξής:

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει, εκτός της τριμερούς με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ:

Ότι οι δύο υπουργοί τόνισαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας, μεταξύ άλλων μέσω του ελληνοαμερικανικού στρατηγικού διαλόγου και της διαδικασίας 3 + 1 με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και τη στενή συνεργασία για την άμυνα, τη διαφοροποίηση της ενέργειας και τη σταθερότητα στο ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Μπλίνκεν χαιρέτισε τον καθοριστικό και καθοδηγητικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι δυο υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

  • Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε την υποστήριξή του για τις σχεδιαζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας και έδωσε τα συγχαρητήρια του στην Ελλάδα για την επέτειο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του νεότερου κράτους.

Όπως βλέπουμε δεν γίνεται αναφορά στο Κυπριακό στην επίσημη ανακοίνωση. Αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν συζητήθηκε, αλλά θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να το εντάξει γενικότερα στα θέματα ασφάλειας της ανατολικής Μεσογείου. Τα θέματα ασφαλείας συνδέονται πάντα με τα στρατηγικά συμφέροντα…

Από την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνομιλία με τον Τσαβούσογλου, εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλά.

Ο Αμερικανός υπουργός απαίτησε να μην διατηρηθεί στο έδαφος της Τουρκίας το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δρομολογούνται πιο αυστηρές κυρώσεις στη συνέχεια. Και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχθούν ποτέ την παραμονή του ρωσικού συστήματος στην Τουρκία. Είναι μεγάλο το πρόβλημα και ανεπίλυτο αυτή τη στιγμή.

Οι διαφορές αφορούν και τη Συρία και άλλες περιοχές στις οποίες εμπλέκεται η Τουρκία. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την τουρκική επεκτατική πολιτική που έφτασε μέχρι και την Αρμενία. Η βασική της θέση είναι ότι υποστηρίζει πολιτικές λύσεις, όχι πολεμικές.

Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε ακόμα τη στήριξη του στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Μόνο που αυτές οι επαφές δεν θα οδηγήσουν πουθενά, διότι η Τουρκία απαιτεί να μοιραστεί το Αιγαίο…

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο των Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε ότι την ευθύνη φέρουν μέλη του PKK, που χαρακτήρισε τρομοκράτες.

  • Εδώ να σημειώσουμε ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν τον εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών του YPG, των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους επίσης η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες. Οι Αμερικανοί τους θεωρούν συμμάχους τους στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουν να θεωρούν τρομοκράτες τους μαχητές του PKK. Είναι αυτό που συνηθίσαμε να λέμε από παλιά: τα παράξενα της Μέσης Ανατολής.

Δεν είναι βέβαιο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Αλλά μου έκανε εντύπωση μία αναφορά ότι ευτυχώς για την Αμερική, οι υπόλοιποι σύμμαχοι της στην ανατολική Μεσόγειο, θα καλύψουν το όποιο κενό δημιουργήσει η φυγή της κατοχικής Τουρκίας από τη Δύση. Είμαστε ενώπιον σοβαρών εξελίξεων…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Έχουμε μία νέα πρόταση του Γενικού Γραμματέα για την παγίδα της Πενταμερούς Διάσκεψης. Ο Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε να πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Απριλίου στη Γενεύη. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν βολεύουν όλους τους ενδιαφερόμενους αυτές οι ημερομηνίες. Αλλά μας εκπλήσσει η επιμονή του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Τον πιέζουν φαίνεται οι Εγγλέζοι, οι Τούρκοι και οι Γερμανοί να τελειώνει με την Κύπρο…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Άβουλα ανθρωπάκια, πιόνια του Ερντογάν: Τουλάχιστον οι “κακοί” Αμερικανοί αποφάσισαν να τον αντιμετωπίσουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: