Επιτέλους να λέγεται η αλήθεια: Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να φύγουν πάραυτα!

Η Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων Γιάννες Λέναρτσιτς. EPA, OLIVIER HOSLET




Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διανείμει με τακτικό ρυθμό τα εμβόλια για τον Covid-19 είναι ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο και για μερικούς κορυφαίους πολιτικούς, είναι φιάσκο που μπορεί να σημάνει τέλος για την καριέρα τους, σημειώνει η εφημερίδα Financial Times, (σε κείμενο του Gideon Rachman).

Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – η οποία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έπεισε τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να να αναλάβει η ίδια η Επιτροπή το θέμα των εμβολίων.

Υπήρχαν καλοί και κακοί λόγοι για αυτήν την απόφαση: οι καλοί σχετίζονταν με το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. διέβλεπαν την απειλή επικίνδυνων διαιρέσεων μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. στο πλαίσιο ανταγωνισμού τους καθώς οι προμήθειες εμβολίων ήταν λίγες.

Ο κακός λόγος είναι η επιτροπή και Von der Leyen, θεωρούσαν την πανδημία ως μια εξαιρετική ευκαιρία για επέκταση των εξουσιών της Ε.Ε.. Η πρόεδρος της Επιτροπής αρεσκόταν  στην ιδέα ότι ο Covid-19 θα καταδείκνυε τις αρετές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με  φωτογραφίες να δείχνουν τους Ευρωπαίους να λαμβάνουν το εμβόλιο σε όλες τις χώρες την ίδια μέρα.

Ωστόσο, αντί αυτών των θετικών εικόνων, η Ε.Ε. πρέπει να εξηγήσει τις φωτογραφίες των κενών κέντρων εμβολιασμού λόγω ελλείψεων στον ανεφοδιασμό. Η χρονική στιγμή εν μέσω της πανδημίας δεν ήταν πιθανώς η ιδανική για να ξεκινήσει ένα ριζικό πείραμα στη χάραξη πολιτικής για την υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μια διεύθυνση υγείας, η οποία, όμως,  παραδοσιακά δρούσε στο παρασκήνιο και διευθύνεται από μια επίτροπο χαμηλού προφίλ, επί του παρόντος τη Στέλλα Κυριακίδη.

Αντιμέτωπη με μια τεράστια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, η Επιτροπή δεν διέθετε την εσωτερική εμπειρία για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της προμήθειας εμβολίων. Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κινήθηκαν με υπερβολική προσοχή, παζαρεύοντας τις τιμές και τα συμβόλαια, ενώ οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο κινήθηκαν γρήγορα.

Επιπρόσθετα, η νομική υπηρεσία της επιτροπής θεωρείται σημαντική, αλλά έχει εμπειρία στην  ερμηνεία του ευρωπαϊκού δικαίου και όχι στη διαπραγμάτευση μαζικών έργων δημοσίων συμβάσεων. Το αποτέλεσμα ήταν μια ασυνήθιστη διαμάχη με την AstraZeneca για μια σύμβαση που επιμένει η Επιτροπή ότι είναι στεγανή, αλλά πολλοί δικηγόροι θεωρούν ότι  βρίθει κενών.

Εάν και όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο διαμεσολαβητής της ΕΕ ξεκινήσουν έρευνες για την αποτυχία, η Von der Leyen ενδέχεται να βρεθεί σε απειλή. Ανώτερο στέλεχος των Βρυξελλών  τονίζει: «Εάν το συμπέρασμα είναι ότι η επιτροπή ήταν ανίκανη, σε ζήτημα ζωής και θανάτου, αυτό είναι ζήτημα παραίτησης».

ΠΗΓΗ: Financial Times, Gideon Rachman – Why the European Commission failed the vaccine challenge

Ο Αρχηγός ΓΕΝ για τη δωρεά της Hellas Journal: «Φάρος ελπίδας, ήθους και παράδειγμα προς μίμηση»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: