Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων περιοριστικών μέτρων (lockdown) στην πόλη του Ναυπλίου, Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Την παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην περιφέρεια της Αττικής τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») παραμένουν οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και Αττικής, ενώ ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που επικρατεί στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, η οποία όπως είπε, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1.302 σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στο δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% (από 533 στις 18 Φεβρουαρίου σε 910 χθες).
Αυξητική τάση, όμως, παρατηρείται και στους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45 στις 18 του μήνα σε 95 μέχρι χθες, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι- Δραπετσώνα από 51 στα 65. Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ενώ κάλεσε τις δημοτικές Αρχές να πάρουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή.
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι αυξητική τάση καταγράφεται και στον δυτικό τομέα Αθηνών, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 835 στις 18 Φεβρουαρίου σε 1036 (αύξηση 24%) μέσα σε μία εβδομάδα. Η τάση αυτή δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από δήμο σε δήμο.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη έως επικίνδυνη και για αυτό και παρακαλούμε τους κατοίκους αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ειδικά Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Απευθύνουμε έκκληση και ζητάμε τη συνεργασία και τη συμβολή όλων, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Τον τρόπο για να το πετύχουμε αυτό τον γνωρίζουμε και δεν είναι άλλος από την πιστή την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε.
Όσον αφορά το επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), σε αυτό εντάσσονται από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές: οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας.
Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και ‘Αργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (με εξαίρεση το δήμο Μεγανησίου), παρατηρείται σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα (από 7 στις 18 Φεβρουαρίου σε 43 χθες βράδυ. Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Χαρδαλιάς, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο δήμο Ηγουμενίτσας όπου εντοπίζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα. Αυξητική τάση, μικρότερης όμως κλίμακας, παρατηρείται και στους Δήμους Σουλίου και Φιλιατών, η οποία μάλιστα συνδέεται με κινητικότητα μεταξύ των τριών δήμων, όπως αποτυπώνεται τόσο από τα κρούσματα όσο και από τις στενές επαφές τους.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου, τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν από 3 στις 18 Φεβρουαρίου σε 32 χθες βράδυ ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 7 στις 18 Φεβρουαρίου σε 45 χθες βράδυ. Επιπλέον, στο δήμο Αρταίων, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 16 στις 18 Φεβρουαρίου σε 64, έχουν δηλαδή τετραπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα ενώ στο δήμο Διδυμότειχου, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από 25 στις 18 Φεβρουαρίου σε 89. Στο δήμο Λοκρών, τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς έχουν αυξηθεί από 17 στις 18 Φεβρουαρίου σε 82, ενώ ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Μαλεσίνα , γι αυτό όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, συστήνουν πιστή αυστηρή εφαρμογή των μέτρων. Στον δήμο Αμφιλοχίας, την τελευταία εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 15 στις 18 Φεβρουαρίου σε 50 χθες βράδυ.
Σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, παρατηρείται αυξητική τάση τόσο στο δήμο Ηρακλείου όσο και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής, καθώς και της μεγάλης διασποράς του ιού στην κοινότητα. Ενώ, επιπρόσθετα, έχουν ανιχνευθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που προβληματίζουν τους επιδημιολόγους.
Όσον αφορά την περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλους τους δήμους. Η τάση αυτή, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ιδιαίτερα έντονη στο δήμο Λουτρακίου, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 4 στις 18 Φεβρουαρίου, σε 27.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λαρίσης και Βόλου, επισημαίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. «Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μην χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ακόμη, γνωστοποιήθηκε ότι οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου βγαίνουν από το επίπεδο αυξημένου κινδύνου και μπαίνουν στο επίπεδο επιτήρησης (κίτρινο) καθώς έχει βελτιωθεί σημαντικά η επιδημιολογική τους εικόνα. Αυτή τη στιγμή τα Τέμπη έχουν 8 ενεργά κρούσματα, ενώ είχαν φτάσει τα 40 στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ η Κάρπαθος έχει 1 ενεργό κρούσμα, όταν είχε 15 στις 12 Φεβρουαρίου. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τους κατοίκους και τις δημοτικές αρχές των Τεμπών και της Καρπάθου για τη συνεργασία τους και για την ιδιαίτερη προσοχή που έδωσαν στην ορθή εφαρμογή των μέτρων.
Όσον αφορά τους δήμους Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι τα στοιχεία έδειχναν βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της Τανάγρας και της Θήβας, ωστόσο τις τελευταίες τρεις ημέρες παρατηρείται εκ νέου αυξητική τάση, καθώς στην Τανάγρα τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 36 από 25 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου, και στη Θήβα σε 66 από 47 που ήταν στις 22 Φεβρουαρίου, γι αυτό και κρίθηκε αναγκαία η παράταση των πρόσθετων μέτρων.
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας φαίνεται να ακολουθεί τη γενική τάση που παρουσιάζει η εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη με αυξητικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ όπως εξήγησε, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τα ίδια σε όλη την επικράτεια και οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή αναλύονται και εξετάζονται από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ώστε να καθοριστεί το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιοχής και κατ’ επέκταση τα μέτρα που ισχύουν σε αυτήν.
Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα δεδομένα που θα ισχύουν στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 6 το πρωί, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:
– Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 19.00 το απόγευμα(συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς καθημερινά διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
– Θεσπίζεται η υποχρεωτική χρήση ταχέων δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στην χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ 72 ωρών PCR και συμπλήρωσης PLF παραμένει για τους εισερχόμενους πλην των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 αντί για 7 ημέρες που ίσχυε εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται από χθες. Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη. Ακόμη, επανέλαβε, ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε: α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) τηλεργασία και γ) νόμιμη άδεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.
Όσον αφορά την Τσικνοπέμπτη, που είναι την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι και τη συγκεκριμένη ημέρα ισχύει ότι ισχύει και όλες τις υπόλοιπες ημέρες, με απαγόρευση της κυκλοφορίας και δυνατότητα κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών με αποστολή SMS στο 13033 για τους 6 λόγους που όλοι γνωρίζουν.
«Δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα. Και αυτό γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, συγχρωτισμοί και μετακινήσεις μπορεί να έχουν εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην εξάπλωση του ιού. Ας περάσουμε λοιπόν την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε -μετά από μερικές μέρες- αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», διεμήνυσε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Καταλαβαίνω το εύλογο ενδιαφέρον όλων για το πότε θα αρχίσουν να ανοίγουν ξανά κάποιες δραστηριότητες, κυκλοφορούν διάφορες ημερομηνίες και θέλω να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι οποιαδήποτε απόφαση για άνοιγμα και η σχετική ημερομηνία που το συνοδεύει θα ανακοινώνεται είτε από εδώ είτε από οποιοδήποτε άλλο τρόπο προκρίνει η κυβέρνηση και μόνο. Ως εκ τούτου για οποιαδήποτε ημερομηνία συστήνουμε να αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις οι οποίες λαμβάνονται μετά από εισηγήσεις των ειδικών και μόνο», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
“Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου” όπως αναμέναμε, είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική. Λόγω ίσως κούρασης τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα και επανέλαβε την σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας. Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές. Ανησυχεί τους επιστήμονες η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων, (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα).
Στην επικράτεια το επιδημιολογικό φορτίο παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα. Μίλησε για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, αύξηση των ενέργων κρουσμάτων και συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική, διαπιστώνουν οι επιστήμονες την τελευταία εβδομάδα, όπως ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η ίδια παρατήρησε ότι το lockdown «δεν μπορεί να αποδώσει όπως τον προηγούμενο Μάρτιο» και αυτό είναι λογικό, καθώς όπως είπε «έχουμε κουραστεί πολύ όλοι. Μάλιστα τόνισε πως διεθνώς αναζητούνται πιο έξυπνες λύσεις για να ακολουθηθούν μέχρι να αναπτυχθεί η ανοσία στην κοινότητα.
«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.000 τουλάχιστον μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού στην Ελλάδα. Μίλησε επίσης για «πολλές μικρές εξάρσεις» που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές». Όπως είπε, με τόσες πολλές μικρές εξάρσεις η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει, τονίζοντας πως ο Πειραιάς και η Δυτική Αττική παραμένουν οι πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Αττική, ενώ για τον κεντρικό τομέα των Αθηνών, είπε ότι είναι διαρκώς επιβαρυμένος.
Όπως είπε, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αγγίξει το 88% στην Αττική. Τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορονοϊό σε όλη τη χώρα και το ένα τρίτο από αυτούς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 45 έως 65 ετών και πρόσθεσε ότι αρκετοί είναι διασωληνωμένοι. Η κα Παπαευαγγέλου εκτίμησε στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και είπε ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων σε 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Επίσης συμπλήρωσε ότι κατά μέσο όρο καταγράφονται πλέον 1500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, κάτι που δείχνει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που έδωσε για το «Αττικόν», το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η ίδια, λέγοντας πως όσοι υπερήλικες είχαν κάνει την μία δόση του εμβολίου και νόσησαν, νοσήσαν πιο ελαφριά και κανείς δε χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ. Όπως είπε ένας στους δύο υπερήλικες άνω των 80 έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου τουλάχιστον ενώ πολλοί άλλοι έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.
«Αν εμβολιαστούμε και εφαρμόζουμε με προσοχή τα μέτρα, σταθερά θα συμβεί και εδώ αυτό που συνέβη στο Ισραήλ» είπε και αναφέρθηκε σε μια τελευταία μελέτη σε 1,2 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα αυτή, η οποία έδειξε ότι 7 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου μειώθηκε κατά 94% η πιθανότητα συμπτωματικής λοίμωξης και κατά 99% η πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης.
Αναφερόμενη σε ένα πεντάχρονο παιδί που νοσηλεύεται με υπερφλεγμονώδες σύνδρομο και υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου κορονοϊού, τόνισε ότι το παιδί παραμένει διασωληνωμένο και εξήγησε ότι είναι μία επιπλοκή η οποία είναι γνωστή αλλά σπανία καθώς αφορά ένα στα 150 παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Όπως είπε, σήμερα υπάρχει η γνώση και η πρόγνωση είναι καλή, ενώ παρατήρησε κλείνοντας ότι το παιδί έχει ήδη βελτιωθεί όσον αφορά την γενική του κατάσταση και όλοι ελπίζουν ότι θα εξελιχθεί ομαλά η κατάσταση της υγείας του.
Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις.
Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.
Για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις και αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, αλλά και των νέων διαγνώσεων κορονοϊού μίλησε στην αποψινή ενημέρωση ο επ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε, έχουμε φτάσει τις 300 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ημερησίως στα νοσοκομεία, «και αυτό ίσως οδηγήσει σε μικρή αύξηση των θανάτων στις επόμενες εβδομάδες». Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουν επιβαρυνθεί κατά 12% οι ΜΕΘ στην Αττική την τελευταία εβδομάδα, και παρατηρείται αύξηση 40% των νέων διαγνώσεων, η οποία μπορεί να αποδοθεί ως ένα βαθμό και στις κακές καιρικές συνθήκες που εμπόδισαν αρκετό κόσμο στο να εξεταστεί, κατέληξε.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως η μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου καταγράφεται στις ηλικίες 40 έως 65 ετών και ακολουθεί ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών και υποστήριξε ότι αυτές είναι και οι ομάδες «που αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουν την πιο αυξημένη κινητικότητα στην κοινότητα».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι υπάρχει σημαντική πτώση στην επίπτωση της νόσου στους άνω των 65 ετών και εκτίμησε ότι ίσως ο εμβολιασμός άρχισε να αποδίδει πιθανότητα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Τέλος, τόνισε ότι είναι πολύ καλά τα νέα για την αποδοτικότητα του εμβολιασμού και στα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία που μελετήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνούνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.
Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης, στον οποίο συμμετέχουν τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις.
Για το Υπουργείο Υγείας, είπε, το σύνθημα είναι “καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη, είναι δόση ζωής, είναι βήμα προς την κανονικότητα, προς την ελευθερία”. Εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει ένα πολύ μικρό ποσοστό χαμένων δόσεων, το οποίο είναι 0,36% στα εμβολιαστικά κέντρα και αυτό όπως είπε φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Αναφέρθηκε λεπτομερώς στον μηχανισμό αναπλήρωσης όπου όπως είπε επιχειρησιακά είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Τα εμβόλια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, όπως το εμβόλιο της Pfizer που έχει διάρκεια ζωής πέντε μέρες και αν δεν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να καταστραφεί.
Αυτό σημαίνει ότι σε μια συγκεκριμένη μέρα, όταν κλείνει η διαδικασία εμβολιασμού, λαμβάνεται ένας αριθμός από τα εμβολιαστικά κέντρα με τις αδιάθετες δόσεις που μπορεί να προκύψουν κυρίως από ακυρώσεις ραντεβού. Έτσι ο μηχανισμός αναλαμβάνει μέσα από εκατοντάδες τηλεφωνήματα να κινητοποιήσει τα στελέχη και τους πολίτες ώστε να μην υπάρχει καμιά αδιάθετη δόση εμβολίου και μέχρι στιγμής, είπε, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει ότι έχουν το μηχανισμό να το κάνουν.
Όπου δεν είναι εφικτή η αναπλήρωση, είτε από τα επόμενα ραντεβού είτε από τις Ενοπλες Δυνάμεις, καλείται γενικός πληθυσμός και αυτό, είπε, έχει συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε καταστάσεις, όπως η κακοκαιρία στην Αττική, όπου μπροστά στον κίνδυνο πολλών αδιάθετων δόσεων, ενεργοποιήθηκαν όλοι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί και τα Σώματα Ασφαλείας και εμβολιάστηκαν κλειστές δομές και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και γενικός πληθυσμός. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει διεύρυνση των ομάδων αναπλήρωσης και σε άλλες κατηγορίες και εξετάζεται ως λύση η επόμενη ομάδα προτεραιοποίησης.
Πρόσθεσε ότι σε κάποιες χώρες το θέμα το χειρίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα και σε άλλες, όπως το Ισραήλ, το οποίο δεν εφαρμόζει σχεδόν κανένα κανόνα στις αδιάθετες δόσεις, εμβολιάζει από συνοδούς πολιτών που ήγαν να εμβολιαστούν μέχρι και περαστικούς από το δρόμο, και υπάρχει και το παράδειγμα της Αμερικής που εφαρμόζει ένα σύστημα περίπου σαν της Ελλάδας, αλλά χρησιμοποιεί και ομάδες από άλλες κατηγορίες (εκτός Σωμάτων Ασφαλείας και Ενοπλων Δυνάμεων), όπως οι διανομείς σε κούριερ ή οι οδηγοί ταξί.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι διερευνώνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις. “Η διαφάνεια αποτελεί το βασικό πυλώνα του όλου εγχειρήματος και σε αυτό δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση και καμία έκπτωση”, υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Αρχή Διαφάνειας, η οποία έχει κάνει πολλούς ελέγχους. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι απαραβίαστο, ειδικά συστήματα τέτοιας έκτασης. “Η διενέργεια εμβολιασμών δεν είναι ένα παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, είναι μια διαδικασία που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία και το κυριότερο, αφήνουμε τους παραβάτες στην ηθική απαξίωση της κοινωνίας”.
“Φωτιές” του νέου κορωναϊού σε όλη την Ελλάδα: Είναι οριακή η κατάσταση των νοσοκομείων της Αττικής