“Φωτιές” του νέου κορωναϊού σε όλη την Ελλάδα: Είναι οριακή η κατάσταση των νοσοκομείων της Αττικής

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ Αργολίδας πραγματοποίησαν ελέγχους για covid-19 σε διερχόμενους οδηγούς μέσα από το αυτοκίνητό τους στην πόλη του Ναυπλίου, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Όλοι οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες ενώ εντοπίζονται πολλές μικρές “πυρκαγιές” του ιού σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανοδική τάση παρουσιάζουν 56 από τις 76 περιφέρειες της χώρας.

Η αποστροφή αυτή της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Παρασκευή είναι ενδεικτική της επιδημιολογικής εικόνας που διαμορφώνεται στη χώρα, και ειδικά στην Αττική, οδηγώντας και επίσημα στην προαναγγελθείσα παράταση του σκληρού lockdown στο λεκανοπέδιο, έως τις 8 Μαρτίου. Είπε αυτό: «Παρατηρούνται πολλές μικρές εξάρσεις και έτσι δεν μπορεί να σβήσει η πυρκαγιά».

Τα ενεργά κρούσματα ξεπέρασαν τις 12.000 σε όλη τη χώρα, με την Αττική να εμφανίζει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται Πειραιάς και δυτικός τομέας.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.790 κρούσματα, 371 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 29 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι ήδη οριακή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή: Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, το γεγονός ότι η περιφέρεια της πρωτεύουσας παραμένει σε καθεστώς ιδιαίτερα αυστηρών περιοριστικών μέτρων, με κλειστά μαγαζιά και σχολεία, αποτυπώνει με σαφήνεια και το πόσο σύνθετη και μακρά αποδεικνύεται η δοκιμασία της πανδημίας.

Στο γεγονός αυτό, άλλωστε, στάθηκε και η ίδια η καθηγήτρια, σημειώνοντας πως το lockdown «δεν μπορεί να αποδώσει όπως τον προηγούμενο Μάρτιο» και αυτό είναι λογικό, καθώς όπως, είπε «έχουμε κουραστεί πολύ όλοι. Μάλιστα τόνισε πως διεθνώς αναζητούνται πιο έξυπνες λύσεις για να ακολουθηθούν μέχρι να αναπτυχθεί η ανοσία στην κοινότητα.

«Περιμέναμε επιπέδωση της καμπύλης και αυτό δεν συνέβη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας επίσης για εξάρσεις που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και «σχετίζονται με συναντήσεις σε σπίτια, την εργασία αλλά και την παραμονή σε δομές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς παραμένουν οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές στο λεκανοπέδιο, ενώ ιδιαίτερα υψηλά παραμένει το φορτίου στον κεντρικό τομέα των Αθηνών. Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αγγίξει το 88% στην Αττική.

Τουλάχιστον σε 2.500 ανέρχονται οι ασθενείς με κορωνοϊό σε όλη τη χώρα, ενώ το ένα τρίτο εξ αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 45 έως 65 ετών.

Παράλληλα, στις 12.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή στην επικράτεια, με αύξηση περιστατικών σε 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες και κατά μέσο όρο 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, κάτι που δείχνει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Μάλιστα, η κ. Παπαευαγγέλου παρουσίασε ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το «Αττικόν», το νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται η ίδια, λέγοντας πως όσοι υπερήλικες είχαν κάνει την μία δόση του εμβολίου και νόσησαν, νοσήσαν πιο ελαφριά και κανείς δε χρειάστηκε να μπει σε ΜΕΘ.

Όπως είπε ένας στους δύο υπερήλικες άνω των 80 έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου τουλάχιστον ενώ πολλοί άλλοι έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν.

  • 1.790 νέα κρούσματα, 371 διασωληνωμένοι, 29 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.790, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 188.201 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 62 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.462 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 371 (71,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.326 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -7,53%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.439 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

  • Χαρδαλιάς: Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε επιτέλους το φως στην άκρη του τούνελ

Το δικό του μήνυμα για τον ένα χρόνο μετά από το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα μας έστειλε, εμφανώς συγκινημένος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

«Ένα χρόνο μετά τον ερχομό της πανδημίας, έχουμε διανύσει μια τεράστια, μία πρωτοφανή πορεία. Μια πορεία δύσκολη, μια πορεία επίπονη, μια πορεία που μας έχει στερήσει πολλά, μας έχει απομακρύνει από όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Τους ανθρώπους που αγαπάμε, τις καθημερινές μας συνήθειες, τα μικρά αλλά και μεγάλα πράγματα που κάνουν τη ζωή μας χαρούμενη. Ένα χρόνο μετά, έχοντας κοπιάσει και παλέψει με κάτι πρωτόγνωρο, συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μας καθημερινά μια σειρά από μικρές και μεγάλες μάχες για να φτάσουμε σιγά σιγά, με απέραντη υπομονή, με μοναδική καρτερία, στην υπέρτατη νίκη απέναντι στον αόρατο εχθρό», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα τόνισε:

«Ένα χρόνο μετά, δίνουμε ακόμα τη μάχη μας. Νύχτα και μέρα, ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Οι γυναίκες και οι άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΟΔΥ, οι επιδημιολόγοι μας, τα στελέχη υγείας σε όλη τη χώρα. Όλοι παραμένουμε ταγμένοι σε αυτόν τον αγώνα, υπηρετώντας αυτό το μοναδικό πατριωτικό καθήκον. Ένα χρόνο μετά, όλοι μας πρέπει να νιώθουμε περήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει. Μαζί, Πολιτεία και πολίτες έχουμε καταφέρει πολλά. Κι η ευγνωμοσύνη μας προς τον κάθε ένα από εσάς ξεχωριστά που με επιμονή, με καρτερία τηρεί τα μέτρα, είναι όχι μόνο δεδομένη, είναι απεριόριστη”.

“Και πιστέψτε με, δεν το λέω αυτό συμβατικά – χωρίς τη δική σας προσπάθεια, χωρίς τις δικές σας θυσίες δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ», ενώ στη συνέχεια προσέθεσε: «Ένα χρόνο μετά, επιμένουμε. Είμαστε δίπλα στους πολίτες, στις αγωνίες τους, στις εύλογες ή μη απορίες τους, στις καλοπροαίρετες ή και άδικες ανησυχίες τους, δουλεύουμε όλοι μαζί για να βγάλουμε την πατρίδα μας από αυτή τη λαίλαπα. Γιατί το χρωστάμε στους γονείς μας, στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε. Γιατί το οφείλουμε στη μνήμη όλων όσων τόσο άδικα, τόσο αναπάντεχα, έφυγαν από κοντά μας, έπεσαν στη μάχη απέναντι στον αόρατο εχθρό».

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε:

«Ένα χρόνο μετά, κοιτάμε πίσω μας και κρατάμε μόνο τον κοινό αγώνα, μόνο τις στιγμές αλληλεγγύης μπροστά στην απειλή. Δεν μένουν στη σκέψη μας ούτε αναθέματα, ούτε άδικες κατηγορίες, ούτε συνωμοσιολογικοί παραλογισμοί και ακραίες αντιδράσεις. Δεν λυγίζουμε, δεν αποκαρδιωνόμαστε, δεν υποχωρούμε. Όλοι είμαστε κουρασμένοι, όλοι είμαστε αγχωμένοι αλλά δεν είμαστε φοβισμένοι. Ένα χρόνο μετά, παλεύουμε ακόμα. Χωρίς διάθεση νουθεσίας, χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν. Με μόνη μας έννοια να πετύχουμε τον κοινό σκοπό, να μείνουμε όλοι ασφαλείς ως το τέλος αυτής της περιπέτειας. Αυτή είναι η φροντίδα μας, αυτή είναι η αγωνία μας, αυτό είναι το καθημερινό μας στοίχημα που για κάποιους από εμάς εξελίσσεται σε στοίχημα ζωής, σε στοίχημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και τους πολίτες της».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ελευθερία δεν αργεί». Συγκεκριμένα είπε: «Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε επιτέλους το φως στην άκρη του τούνελ. Χάρη στο εμβόλιο, η ελευθερία δεν αργεί. Κι όχι τυχαία, η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό πήρε την κωδική ονομασία “Επιχείρηση Ελευθερία”. Γιατί το ραντεβού για τον εμβολιασμό μας είναι ραντεβού απελευθέρωσης από τον αόρατο εχθρό – είναι ραντεβού ζωής».

«Ένα χρόνο μετά, σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για όσα έχετε κάνει. Για την κούραση που αντέχετε, για τη μάσκα που δεν ξεχνάτε, για κάθε φορά που είπατε “όχι” όταν τόσο ανάγκη είχατε να πείτε “δεν πειράζει”. Ένα χρόνο μετά, έχουμε πορευτεί μαζί σε αυτό τον ανηφορικό δρόμο. Και μαζί ευχόμαστε οι επόμενοι μήνες να είναι μήνες ελευθερίας, μήνες δημιουργίας, μήνες ανάστασης για όλους μας. Συνεχίζουμε και να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ

Ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και δριμεία είναι η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

“Ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην διαχείριση της πανδημίας, στο να στηρίξει οικονομικά και ψυχολογικά τους πολίτες. Ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει τα θεμέλια μιας νέας, ακόμη πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης”, αναφέρει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

“Εδώ και ένα χρόνο αποδεικνύεται πως η πραγματική και σοβαρή διασπορά γίνεται στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις ιδιωτικές δομές υγείας και πρόνοιας, χώροι, οι οποίοι με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους”, τονίζει το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

“Στο μόνο μάθημα που παίρνει «άριστα» η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο είναι στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας χωρίς ουσία” επισημαίνει ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς.

“Η κυβέρνηση να τσακιστεί να κάνει αυτά που πρέπει, ή να τσακιστεί να φύγει από το πηδάλιο της χώρας”, τονίζει το ΜέΡΑ25.

Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 1790 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

93 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

98 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

94 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

32 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

212 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

78 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

167 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

16 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

150 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

35 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

12 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

122 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

7 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

13 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

31 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

56 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

35 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

54 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

61 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Σύσκεψη Χαρδαλιά με τους περιφερειάρχες για την πορεία της πανδημίας

Ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 Περιφέρειες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η σε βάθος ενημέρωση των περιφερειαρχών για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορονοϊού και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπό την εποπτεία τους φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

  • Μπορούν τα εμβόλια να μειώσουν τη μετάδοση της COVID-19; -Τα νεότερα δεδομένα

Καθώς ο μαζικός εμβολιασμός ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι η δυνατότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2.

Τέτοια εμβόλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας εφόσον χορηγηθούν σε ικανοποιητικό αριθμό ατόμων. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι πιθανό να ανακόπτουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Ωστόσο, η αξιολόγηση της έκτασης της προστασίας είναι ιδιαίτερα δυσχερής αφενός διότι μια επιδημιολογική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μπορεί να δικαιολογείται και από άλλους παράγοντες όπως συμπεριφορικές αλλαγές και lockdowns και αφετέρου είναι δύσκολη η ανίχνευση των ασυμπτωματικών φορέων της COVID-19.

Ο επιδημιολόγος λοιμωδών νοσημάτων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ Marc Lipsitch σημειώνει ότι τέτοιου είδους μελέτες είναι πράγματι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθούν, αλλά εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εμβολιολόγος Larry Corey από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι ένα εμβόλιο που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 θα μπορούσε να μειώσει και τη μετάδοση του SARS-CoV-2.

Στην εγκριτική μελέτη του εμβολίου της Moderna φάνηκε ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών λοιμώξεων ήταν κατά 2/3 μικρότερος μεταξύ όσων έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Η εγκριτική μελέτη του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca έδειξε μείωση περίπου κατά το ήμισυ των ασυμπτωματικών λοιμώξεων μεταξύ των εμβολιασθέντων συγκριτικά με τους μη εμβολιασθέντες.

Ανεξάρτητα εάν τα εμβόλια μειώνουν ή όχι τους ασυμπτωματικούς φορείς, είναι πολύ πιθανό ότι τους καθιστούν λιγότερο λοιμογόνους, οπότε τελικά μειώνουν τη μετάδοση, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Σε μια πρόσφατη προδημοσίευση από το Ισραήλ φάνηκε ότι το ιικό φορτίο ήταν πολύ χαμηλό μεταξύ των ατόμων που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αλλά στη συνέχεια μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 στο διάστημα μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων μετά την πρώτη δόση.

Το επόμενο πεδίο μελέτης έγκειται στη διερεύνηση της προστασίας που παρέχουν οι εμβολιασθέντες στο οικογενειακό τους περιβάλλον ως προς την αποτροπή της λοίμωξης COVID-19. Στο επόμενο χρονικό διάστημα που θα συλλεχθούν όλα αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε να διευκρινίσουμε το βαθμό στο οποίο τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάδοση του SARS-CoV-2, τονίζουν οι επιστήμονες.

Η απολογία Λιγνάδη που δεν έπεισε: “Όλα είναι κατασκευασμένα, ποτέ δεν είχα σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικα”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: