Το μείζον ερώτημα είναι αυτό: Τι θα πράξει ο Πρόεδρος Μπάιντεν αν επιτεθεί ο Ερντογάν σε Ελλάδα και Κύπρο…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στους Αμερικανούς πολίτες από το Λευκό Οίκο. EPA, Al Drago / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Το ερώτημα όλων στην Ελλάδα και την Κύπρο -και δικαιολογημένα- είναι πως θα αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα, την τουρκική προκλητικότητα βασικά, η νέα κυβέρνηση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Είναι ένας πολιτικός με μεγάλο «ιστορικό» στενών σχέσεων και δεσμών με τις δύο χώρες και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και δεν φοβήθηκε να μπει μπροστά και να αντιμετωπίσει την Τουρκία για σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Συνέδεσε, άλλωστε το όνομα του, με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Τότε, είχε προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» εκείνη η απόφαση της Γερουσίας για την πολύπαθη κυπριακή πόλη.

  • Τότε ήταν γερουσιαστής, τώρα είναι ο ηγέτης της υπερδύναμης. Και ενώ παραμένει παντοτινός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, πλέον, πρώτα και πάνω απ’ όλους και απ’ όλα, μπαίνει το στρατηγικό συμφέρον της Αμερικής.

Η διαπίστωση αυτή, που είναι μία μεγάλη αλήθεια, θα μπορούσε να βοηθήσει στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι στα ραντάρ της νέας κυβέρνησης. Με σιγουριά το αναφέρω…

Έχουμε, λοιπόν, το πρώτο δείγμα της αμερικανικής πολιτικής για την Τουρκία. Οι επίσημες και δημόσιες δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι αποκαλυπτικές.

Αφορούν βεβαίως την κατοχική δύναμη και την υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400, αλλά ανάλογα με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό ίσως δούμε μία νέα πολιτική. «Σκοτώνει» τους Αμερικανούς και τους θυμώνει πολύ η σχέση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αυτό ήταν το μήνυμα του νέου επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ότι η Τουρκία, συνεργάζεται με τη Ρωσία, που είναι αντίπαλός μας…

Όμως, ένα μεγάλο κέρδος είναι ότι η αμερικανική πολιτική για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πλέον ανεξάρτητη. Αφορά τα θέματα των δύο χωρών ανεξάρτητα από την κατοχική δύναμη. Υπάρχει νέα πολιτική για την ανατολική Μεσόγειο η οποία θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο. Οι Αμερικανοί στην …ατυχία τους με την Τουρκία, είναι τυχεροί διότι η σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο τους σώζει. Πρόκειται για τρεις χώρες που θα καλύψουν τα όποια κενά.

  • Πιστεύω λοιπόν ότι ο Τζο Μπάιντεν, θα κλείσει την «πίσω πόρτα» του Λευκού Οίκου στον Ερντογάν. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνομιλούν και να «συνωμοτούν», όπως έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Τελείωσε η ανάρμοστη σχέση που είχε ο Ερντογάν με τον προηγούμενο Πρόεδρο.

Πιστεύω, επίσης, ότι αν η Τουρκία δημιουργήσει παρόμοια κρίση με αυτή του περασμένου καλοκαιριού ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα σηκώσει μόνο το τηλέφωνο. Αλλά θα στείλει στην Αγκυρα τον υπουργό Εξωτερικών. Έτσι λειτουργεί ο κ. Μπάιντεν.

Και να κρατήσουμε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος τον ενδιαφέρουν πολύ. Είναι χώρες που δεν δημιουργούν προβλήματα στην Αμερική. Είναι γνήσιοι σύμμαχοι.

Βεβαίως δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι από τη μία στιγμή στην άλλη θα έρθει ο κ. Μπάιντεν να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αυτά δεν γίνονται. Εκτός αν κοπούν όλοι οι δεσμοί με την Τουρκία και ο Ερντογάν επιλέξει τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τα άλλα: Στην Ουάσιγκτον ακούμε απ’ όλους την ίδια φράση: «Είναι μία καινούργια μέρα». Τετριμμένη μεν, αλλά είναι μία πραγματικότητα.

Το βασικό χαρακτηριστικό και της πρώτης μέρας, διότι έπιασαν αμέσως δουλειά, και της σημερινής, είναι η κατάργηση αποφάσεων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας από τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και φτάνοντας μέχρι στα θέματα που αφορούν την μετανάστευση, κυρίως από χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και τους λεγόμενους λαθρομετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό σταματά και απ’ εκεί και πέρα πρέπει να παρακολουθούμε τις δράσεις του νέου προέδρου σε ότι αφορά το Ιράν. Είναι, θα έλεγα η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, διότι ως αντιπρόεδρος υποστήριξε την προηγούμενη συμφωνία, την οποία κατάργησε ο κ. Τραμπ.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής, θα αλλάξει και η πολιτική του προηγούμενου προέδρου για τη Ρωσία και την Κίνα. Στα θέματα αυτά η πρόβλεψη είναι βασικά η ρήξη. Οι λόγοι είναι πολλοί. Φαίνεται ότι η ομάδα του νέου προέδρου εντοπίζει πολλά από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην οικογένεια του κ. Μπάιντεν, στη Μόσχα και στην Κίνα.

Στην προεκλογική περίοδο κτυπήθηκε αλύπητα ο γιός του ο Χάντερ, με υλικό που υπάρχει η υποψία ότι εστάλη στο δικηγόρο του κ. Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, από τη Ρωσία.

  • Επικεφαλής της πολιτικής για τη Ρωσία θα είναι η κ. Βικτόρια Νούλαντ. Γνωστή μας και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι μία σκληρή διπλωμάτης, η οποία γνωρίζει τα ζητήματα της ρωσικής διείσδυσης καλά, και βεβαίως θα την απασχολήσουν και τα Βαλκάνια, αν και εκεί η αμερικανική αντιμετώπιση της Ρωσίας φαίνεται να είναι αποτελεσματική.

Ο κ. Μπάιντεν και το επιτελείο του, όπως σημειώσα και παραπάνω, ξεκίνησαν να εργάζονται από την πρώτη στιγμή. Και χθες και σήμερα ασχολούνται με την πανδημία. Όπως μεταδόθηκε βρήκαν το απόλυτο χάος. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του νέου κορωναϊού, ούτε για τους εμβολιασμούς.

Και η μεγάλη πρόκληση στο εσωτερικό μέτωπο είναι αν μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Έχουν ήδη πεθάνει κοντά στις 407 χιλιάδες άνθρωποι.

Η συζήτηση διεξάγεται και για ένα άλλο θέμα που αφορά το δημοσιογραφικό κόσμο. Από την Τετάρτη, από την πρώτη δηλαδή μέρα, ξεκίνησαν οι ενημερώσεις στο Λευκό Οίκο και οι πρώτες εντυπώσεις ήταν καταπληκτικές. Η εκπρόσωπος, η δική μας η Τζένιφερ Ψάκι, ήταν απόλυτη. Από εμάς θα ακούτε μόνο την αλήθεια, είπε.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Θέλω να παρακαλέσω ξανά όσους έχουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς να επικοινωνήσουν μαζί μου. Εχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τη διαφθορά των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού από ακτιβιστές της διεθνούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη ([email protected]).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Επέστρεψε όντως η ελπίδα στην Αμερική; Το μήνυμα της ενότητας ήταν ισχυρό, μόλις έφυγε ο Τραμπ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: