Επέστρεψε όντως η ελπίδα στην Αμερική; Το μήνυμα της ενότητας ήταν ισχυρό, μόλις έφυγε ο Τραμπ…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίζεται να τηρεί το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη βίβλο κρατά η σύζυγός του. EPA, SAUL LOEB / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ξημέρωσε μία άλλη, καλύτερη μέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξαφνικά, νοιώσαμε μία απέραντη ανακούφιση και επέστρεψε η αισιοδοξία. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ήρεμος άνθρωπος, πολύ ενωτικός, και ήρεμος.

Τούτη την κρίσιμη στιγμή, αυτό χρειάζεται η υπερδύναμη Αμερική μετά τη λαίλαπα που σάρωσε τη χώρα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια της εξουσίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Θα λείψει ο πρώην πρόεδρος στη χώρα; Νομίζω μόνο στους δημοσιογράφους, με τους οποίους διατηρούσε μία σχέση «αγάπης και μίσους» με αποτέλεσμα μερικές φορές να συμπεριφέρεται και να του συμπεριφέρονται σαν «απατημένοι σύζυγοι». Ήταν σα τη θύελλα η προεδρία του κ. Τραμπ.

  • Αλλά νομίζω ότι θα ξεθυμάνει τώρα και θα κάνει αυτό που πάντα αγαπούσε. Να είναι επιχειρηματίας και να παίζει με τους όρους «κάτω του τραπεζιού». Αυτό ήταν το μεγάλο του λάθος. Ότι νόμιζε πως η προεδρία της Αμερικής, η πολιτική γενικά, δεν έχει διαφορά από μία επιχείρηση.
  • Η πολιτική του χρεωκόπησε, δυστυχώς για τον ίδιο. Οι ψηφοφόροι τον έστειλαν στη Φλόριντα για να συνταξιοδοτηθεί. Φαίνεται πως όπως ήρθε, σαν σίφουνας, έτσι φεύγει.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι έπαιζε ένα ρόλο. Αρκετοί άνθρωποι μου έλεγαν ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις συντηρητικές ιδέες. Ήταν πάντα Δημοκρατικός, υποστηρίζουν. Και έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα: Η ζωή που ζούσε πριν αποφασίσει να διεκδικήσει την προεδρία, ήταν οτιδήποτε άλλο παρά συντηρητική. Η ζωή του σε όλα τα επίπεδα ήταν η προσωποποίηση της «κόλασης». Ούτε σε εκκλησιές πήγαινε, ούτε σε …μοναστήρια!

Η Αμερική, λοιπόν, εισήλθε στην εποχή του Τζο Μπάιντεν. Έληξε η εποχή Τραμπ, που ταλαιπώρησε την Αμερική, παρά το γεγονός ότι η οικονομία άντεξε και πρέπει να του πιστωθεί.

Ο νέος πρόεδρος, ο 46ος στην ιστορία της αμερικανικής υπερδύναμης, παρέλαβε μία πολύ διχασμένη χώρα. Και θα έλεγα ότι το βλέπει κανείς παντού. Έχουμε πανηγυρισμούς, έχουμε και οργή μεγάλη. Διότι θα πάρει πολύ χρόνο να το χωνέψουν οι οπαδοί του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος φεύγοντας από την αεροπορική βάση Άντριους για τη Φλόριντα, είπε ότι θα επιστρέψει. Το είπε ως προειδοποίηση; Ως απειλή; Ουδείς γνωρίζει…

Θα πάρει χρόνο για να επουλωθούν οι πληγές. Αλλά θα γίνει αυτό. Οι Αμερικανοί, στα δύσκολα, σηκώνουν το βλέμμα στη σημαία τους και βάζουν το χέρι στην καρδιά, χωρίς όλο αυτό το σκηνικό να παραπέμπει σε εθνικισμό. Έτσι εκδηλώνουν τον πατριωτισμό τους. Και την Τετάρτη το είδαμε παντού, ιδιαίτερα στους ηγέτες της χώρας. Ο νέος πρόεδρος μίλησε για τον Αμερικανικό Πατριωτισμό. Όχι για τον «Αμερικανικό Εθνικισμό», που ελπίζουμε ότι με την ήττα του κ. Τραμπ να έχει χρεωκοπήσει.

Ο κ. Μπάιντεν επέλεξε την ημέρα της ορκωμοσίας του να πάει στην εκκλησία. Είναι ένας πιστός Καθολικός. Και έκανε κάτι που σήμανε τη μεγάλη ώρα της ενότητας, που την έχει μεγάλη ανάγκη η Αμερική. Κάλεσε τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων μαζί του στην εκκλησία και αυτοί ανταποκρίθηκαν. Ήταν, αν θέλετε και το μήνυμα της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας, στον απερχόμενο Πρόεδρο, ότι η χώρα γύρισε σελίδα. Και ότι το κόμμα τους ανήκει, δεν θα επιτρέψουν να το αλώσει ο κ. Τραμπ.

Πάντως, είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στην Αμερική. Από τη μία στιγμή στην άλλη, από Πρόεδρος είσαι ένας πολίτης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ομολόγησαν αρκετοί δημοσιογράφοι. Ότι δεν είναι υποχρεωμένοι πια να καλύπτουν ότι και να λέει από εδώ και πέρα. Ο κ. Τραμπ, βεβαίως, θα προσπαθήσει να είναι παρόν στις εξελίξεις. Με δηλώσεις, εκδηλώσεις, συλλαλητήρια. Αλλά πιστεύω ότι θα αποτύχει να διχάσει ξανά τη χώρα. Η Αμερική χρειάζεται την καθολική ενότητα.

Αναχωρώντας από την αεροπορική βάση Άντριους ο κ. Τραμπ έδειξε αλαζονεία. Ανέβηκε τα σκαλοπάτια του προεδρικού αεροπλάνου υπό τους ήχους του τραγουδιού My Way -με το δικό μου …τρόπο-, και ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα είναι ανοικτά, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός έπαθε και έμαθε τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του κ. Τραμπ.

Οι οπαδοί του πρώην προέδρου δεν εμφανίστηκαν στην Ουάσιγκτον, για να καταστρέψουν, όπως κόμπαζαν, την ορκωμοσία του κ. Μπάιντεν. Είναι πολλοί οι λόγοι της εξαφάνισής τους. Δεν ήταν μόνο τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που δεν επέτρεπαν ούτε πουλί να πετάξει. Πιστεύω ότι επρόκειτο για εντολή του κ. Τραμπ. Εάν είχαμε επεισόδια, θα έχανε για πάντα το πολιτικό παιγνίδι. Και το γνώριζε…

ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για την αντιμετώπιση των δικών μας θεμάτων, της Ελλάδας και της Κύπρου, έχουμε μέρες μπροστά μας για να τα πούμε. Αλλά, με βάση τα πρόσωπα, έχουμε ένα δικαίωμα να αισιοδοξούμε… Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος γνωρίζει και την Ελλάδα και την Κύπρο, καλύτερα απ’ ότι νομίζετε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Θέλω να παρακαλέσω ξανά όσους έχουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς να επικοινωνήσουν μαζί μου. Εχει εκφραστεί ενδιαφέρον για τη διαφθορά των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού από ακτιβιστές της διεθνούς ερευνητικής δημοσιογραφίας. Η εχεμύθεια είναι εξασφαλισμένη ([email protected]).

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μία νέα εποχή για την Αμερική: Φεύγει ο πιο φιλότουρκος πρόεδρος… Και ένα υστερόγραφο για την Κύπρο μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: