Ο Τάκης Λαμπρόπουλος της θρυλικής Columbia έφυγε από τη ζωή

Φωτογραφία Via YouTube




Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο άνθρωπος που άφησε το δικό του στίγμα στην ελληνική δισκογραφία, άφησε την τελευταία του πνοή, χθες Πέμπτη.

Γεννήθηκε το 1930 και ανέλαβε τα ηνία της δισκογραφικής εταιρίας το 1958 σε ηλικία μόλις 28 χρονών.

Μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, έκανε πολύ σύντομα μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Ως επιτεύγμάτα του, τού πιστώνονται:

Συγκέντρωσε ποιητές και νέους μουσικούς (Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο κ.α) όιριζε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων,

Ανακάλυψε νέες φωνές (Μοσχολιού, Αγγελόπουλο, Διονυσίου, Λύδια, Φαραντούρη, Γαλάνη, Ξυλούρη….).

Εβαλε στη δισκογραφία ηθοποιούς (Βουγιουκλάκη, Λαμπέτη, Χορν, Μελίνα),
Επιπλέον:Αλλαξε την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων (Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη…),Καθιέρωσε τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο (τοποθέτησε για σήμα της Columbia το ταξίμι της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Τσιτσάνη),Ηχογράφησε θεατρικές παραστάσεις,Επέβαλε τη σειρά «πρώτη εκτέλεση» σε όλους τους συνθέτες (διαφυλάσσοντας το κύρος και το μεγαλείο των πρώτων εκτελέσεων).,Επανέφερε στο προσκήνιο το ρεμπέτικο τραγούδι (με τους Μπιθικώτση, Π. Πάνου, Γαβαλά, Λύδια…)Ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος όλα εκείνα τα χρόνια, ήταν ο αφανής εμπνευστής και σκηνοθέτης όλης της χρυσής εποχής του γνήσιου και καλού τραγουδιού της ελληνικής δισκογραφίας. Οι αντίπαλες εταιρίες αυτόν συναγωνίζονταν! Χάραξε νέους δρόμους στη βιομηχανία δίσκου.  Ο Λαμπρόπουλος, αν πάντα χαμηλών τόνων, λέγεται πως ποτέ δεν φώναξε (!), ήταν σκληρός επιχειρηματίας, όσο και εμπνευσμένος. Γνήσιος, σεμνός, γοητευτικός. Ενας αριστοκράτης που αγαπούσε με πάθος το λαϊκό τραγούδι (μόνιμος θαμώνας στα μαγαζιά των καλλιτεχνών του, παλιών και νέων).  Ο αναμορφωτής του ελληνικού τραγουδιού. Ο δημιουργός του μοναδικού θρυλικού κεφαλαίου στον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας, της Columbia. 

Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το βιβλίιο «ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΝΙΔΗΣ “ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΦΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑΣ”, ΤΑ ΘΡΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ’60-’65», όπως αναδημοσιεύθηκαν στο kontovazaina blogspot

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: