Η ανεργία των νέων επιδεινώνει την κρίση στην Τουρκία, αλλά ο Ταγίπ ξεκινά …πολέμους!

Φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Bogazici διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. EPA, TOLGA BOZOGLU




Άρθρο με θέμα την ανεργία των νέων στην Τουρκία, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Financial Times (κείμενο Laura Pitel).

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Ο πληθυσμός που βρίσκεται εκτός εργασίας έφθασε τα 31,1 εκ. τον περασμένο Σεπτέμβριο -σημειώνοντας αύξηση από τα 28,7 εκ. Ταυτόχρονα η απαγόρευση απολύσεων λόγω της πανδημίας σημαίνει ότι η πλήρης έκταση της επίδρασης του κορωνοϊού στην εργασία, δεν έχει φανεί ακόμη.

Ο Πρόεδρος Erdogan σε μεγάλο βαθμό έχτισε την επιτυχία του, τα προηγούμενα 18 χρόνια, στην οικονομική ανάπτυξη, που δημιούργησε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αποτέλεσε τη βάση της αύξουσας ευημερίας.

Όμως, η μετατόπιση μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, προς ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην κατανάλωση και στην οικοδομή και όχι σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες περιόδους οικονομικής αστάθειας, παρεμπόδισαν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η μείωση αυτή έχει πολιτικές επιπτώσεις για τον Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να κατρακυλάει και αντιμετώπισε σκληρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την απουσία επαγγελματικών ευκαιριών.

Σε μια χώρα όπου η μέση ηλικία είναι τα 32 έτη, η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του Προέδρου Erdogan και του νέου του οικονομικού επιτελείου.

Αυτό που λέμε εμείς, είναι ότι ο Ερντογάν αντί να ασχοληθεί με τους πολίτες της χώρας του, συνεχίζει να ξεκινά πολέμους, που σίγουρα δεν βοηθούν την τουρκική οικονομία. Αντίθετα…

ΠΗΓΗ: Financial Times, Laura Pitel – Turkey’s youth unemployment compounds broader crisis]

Οι Γάλλοι την “πέφτουν” στον Βορίδη και στη Βούλτεψη: “Παλιά προσωπικότητα της ακροδεξιάς”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: