Οι Γάλλοι την “πέφτουν” στον Βορίδη και στη Βούλτεψη: “Παλιά προσωπικότητα της ακροδεξιάς”…

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλάει κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου , Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ




Ανταπόκριση από την Αθήνα, με τίτλο: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διορίζει μια παλιά προσωπικότητα της ακροδεξιάς στο Υπουργείο Εσωτερικών» το Radio France Internationale σε ανταπόκριση του Joël Bronner αναφέρεται στον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε χθες, με έμφαση στον διορισμό του Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ενώ η πλειονότητα των βασικών χαρτοφυλακίων δεν έχει αλλάξει ιδιοκτήτες, αυτό του Υπουργείου Εσωτερικών ανατίθεται στον Μάκη Βορίδη, ο οποίος προέρχεται αρχικά από την ακροδεξιά.

Ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος μόλις διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών, δεν καταλαμβάνει την πρώτη υπουργική του θέση στην Ελλάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ο 56χρονος δικηγόρος ήταν Υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και στη συνέχεια το 2014 υπηρέτησε για μερικούς μήνες ως Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Στην  ελληνική κυβέρνηση, μέχρι τον ανασχηματισμό ήταν μέχρι τώρα επικεφαλής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη δεκαετία του 1990, ο Μάκης Βορίδης έγινε γνωστός κυρίως για το ότι ίδρυσε το ακροδεξιό κόμμα του Ελληνικού Μετώπου πριν ενταχθεί στο ΛΑΟΣ δέκα χρόνια αργότερα, έναν άλλο ελληνικό σχηματισμό που ταξινομείται στα δεξιά της δεξιάς. Θα εκδιωχθεί από αυτόν το 2012, εν μέσω της κρίσης δημόσιου χρέους, μετά από μια θετική ψήφο υπέρ του δεύτερου μνημονίου, δηλαδή μια σειρά διεθνών δανείων που χορηγήθηκαν σε αντάλλαγμα  μια πολιτική λιτότητας από μέρους της Αθήνας.

Τότε ο Μάκης Βορίδης εντάχθηκε στο συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το κυβερνών κόμμα. Αυτό το κόμμα του δίνει τώρα πρόσβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών μιας χώρας που είναι ένα από τα κύρια σημεία εισόδου για τους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Εκτός από αυτήν την αλλαγή, η Σόφια Βούλτεψη, πρώην δημοσιογράφος και μέλος της Νέας Δημοκρατίας από το 2004, φημισμένη για τις λαϊκίστικές της θέσεις, διορίστηκε Αναπληρώτρια Υπουργός για την Ένταξη των Προσφύγων.

Το 2014, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης στο κανάλι Mega, περιέγραψε τους μετανάστες ως «άοπλους εισβολείς». Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, 44 ετών, είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι που διορίστηκε υπουργός στην Ελλάδα. Γίνεται Αναπληρωτής Υπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: Radio France Internationale, Joël Bronner – Le Premier ministre grec nomme une ancienne figure de l’extrême droite à l’Intérieur

Πολιτικός όρκος για τον Γιώργο Αμυρά και τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: