ΣΧΟΛΙΑ-ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
05/12/2020 | 03:00
Ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ο πρόεδρος που η Ε.Ε. νομίζει: Θα συνεχίσει τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ;
Το άρθρο του John Keiger, διευθυντή τμήματος πολιτικής και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απογοητευτεί αν πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα ευθυγραμμίσει την εξωτερική του πολιτική με την πολιτική της ενωμένης Ευρώπης.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο Spectator, ένα εβδομαδιαίο, συντηρητικό, ποιοτικό περιοδικό πολιτικών και πολιτιστικών θεμάτων, σημαντικής επιρροής. Τίτλος του άρθρου: Ο Joe Biden δεν είναι ο πρόεδρος που η ΕΕ νομίζει ότι είναι. (Joe Biden isn’t the president the EU thinks he is).
Στην πραγματικότητα, ο Biden θα συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και η Ε.Ε. θα ακολουθήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο.
Όπως αναφέρεται, παρά την προσωπικότητά του, o Trump σημείωσε σημαντικά επιτεύγματα στις διεθνείς σχέσεις: ξεκίνησε απευθείας διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, αναμετρήθηκε με τον προστατευτισμό και τον ύπουλο ιμπεριαλισμό της Κίνας και ενθάρρυνε στη Μέση Ανατολή τις σχέσεις Ισραήλ και κρατών του Περσικού Κόλπου.
Η ομάδα του Biden θα συνεχίσει να χτίζει πάνω στο έργο που άφησε ο Trump. Η ΕΕ, καθώς δεν έχει στρατηγική αυτονομία, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει. Θα παρασυρθεί ίσως από την αλλαγή ρητορικής αλλά ακόμα και σε θέματα που την αφορούν άμεσα, όπως η συμμετοχή στις δαπάνες του ΝΑΤΟ, λίγα πράγματα θα αλλάξουν επί της ουσίας.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται καταρχάς να μελετήσουν τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την κυβέρνηση του Biden και τις σχέσεις τους με τις χώρες τους. Αλλά σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι οι χώρες δεν έχουν αιώνιους συμμάχους αλλά αιώνια συμφέροντα.
Αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του Biden αναμένονται κυρίως σε θέματα ήπιας ισχύος όπως στην κλιματική αλλαγή. Αλλά οι Δημοκρατικοί είναι βαθιά καχύποπτοι έναντι της ιδέας της «ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας» – στην οποία βασίζεται το «δόγμα Macron».
Η έμφαση του Biden στον κεντρικό ρόλο του ΝΑΤΟ για τη διατλαντική ασφάλεια θα χαροποιήσει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας που επιδιώκει – σε αντίθεση με τον Macron- την αμερικανική εγγύηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά θα συνοδεύεται και από την προϋπόθεση τα ευρωπαϊκά κράτη να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για αμυντικές δαπάνες 2% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η στάση του Biden στο θέμα της Ρωσίας αναμένεται επίσης να διχάσει τα κράτη-μέλη, καθώς κάποια, όπως ο Macron, τάσσονται υπέρ της στενότερης συνεργασίας της Ευρώπης με τη Μόσχα. Τελικά, οι αλλαγές σε μεγάλα ζητήματα θα είναι πιθανότατα μικρές.
Πολιτικές του Biden που θα αφορούν άμεσα την ΕΕ αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω διχασμό της Ευρώπης, η οποία είναι ήδη διαιρεμένη ως προς την οικονομία και το κράτος δικαίου.
ΠΗΓΗ: Spectator, Joe Biden isn’t the president the EU thinks he is