Ο Ερντογάν παίζει τους Ευρωπαίους στα δάκτυλά του: Βεβαιώνει ότι θέλει να ανοίξει …«μια νέα σελίδα» με την Ε.Ε.

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με την Καγκελάριο της Γεμανίας Άγγελα Μέρκελ, στις Βρυξέλλες EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει μια «νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση,  κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, το απόγευμα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Le Monde AFP

Υπογραμμίζει, ότι πρόκειται για μία πρώτη επαφή σε αυτό το επίπεδο, μετά την απόφαση των κυρώσεων την περασμένη εβδομάδα εναντίον της χώρας του.

Επισημαίνεται, ότι σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, η Άγκυρα εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «ορισμένοι προσπαθούν συνεχώς να προκαλέσουν κρίσεις» και καλεί για «διάσωση» των σχέσεων Τουρκίας και Ευρώπης από «αυτόν τον φαύλο κύκλο».

Τονίζεται, ότι ο Erdogan εξέφρασε επίσης την επιθυμία του για «επανάληψη» των συνομιλιών με την ΕΕ, «κοιτάζοντας την κατάσταση στο σύνολο της» και «βάσει αμοιβαίων συμφερόντων», αναφέροντας, ότι το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2015 θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος.

Σημειώνεται η απόφαση των ηγετών της Ε.Ε., κατά την πρόσφατη  σύνοδο κορυφής, να …τιμωρήσουν τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειες της Άγκυρας στη Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εργασίες εξερεύνησης φυσικού αερίου από την Τουρκία, σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές, ήταν για μήνες στο κέντρο εντάσεων.

Τονίζεται, ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Τουρκίας, για την απόκτηση των S-400 προστέθηκαν τηn Δευτέρα σε εκείνες που αποφασίστηκαν από τους 27.

Τέλος γίνεται αναφορά στην «ελπίδα» που εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, για υιοθέτηση εκ μέρους της ΕΕ «μια εποικοδομητικής και κοινής λογικής στάσης απέναντι στην Τουρκία».

ΠΗΓΗ: Le Monde, AFP – Ankara souhaite ouvrir « une nouvelle page » avec l’UE, affirme Erdogan

“Μαλακές” οι κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά το μήνυμα είναι σκληρό: Προς επαναπροσέγγιση με τη Δύση ή τελική κατάρρευση;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: