Νέο τραγικό ρεκόρ στη Γερμανία: 1.129 θάνατοι και σχεδόν 22.500 κρούσματα του κορωναϊού σε 24 ώρες

Φρουρός στέκεται στην πόρτα ιατρικού κέντρου, όπου θα γίνονται εμβολιασμοί στο Βερολίνο. EPA, HAYOUNG JEON




Η Γερμανία κατέγραψε πάνω από 1.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, για πρώτη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τους αριθμούς του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Υπέκυψαν 1.129 ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ επιβεβαιώθηκαν 22.459 κρούσματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ θανάτων στη χώρα είχε καταγραφεί την περασμένη Τετάρτη, όταν είχαν φθάσει τους 962.

Συνολικά έχουν υποκύψει εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός 32.107 άνθρωποι στη Γερμανία αφότου άρχισε η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα ως εδώ.

Το ινστιτούτο είχε προειδοποιήσει ότι τα στοιχεία των τελευταίων ημερών θα ήταν ατελή, καθώς οι κρατιδιακές υγειονομικές θα καθυστερούσαν να στείλουν δεδομένα λόγω των Χριστουγέννων. Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο ήταν αισθητά μειωμένοι.

Η Γερμανία, η οποία είχε δεχθεί επαίνους για τον τρόπο που αντιμετώπισε αρχικά την πανδημία την άνοιξη, χτυπήθηκε με σφοδρότητα από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα και οι αρχές αναγκάστηκαν να επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, με ισχύ τουλάχιστον ως τη 10η Ιανουαρίου.

Την Κυριακή άρχισε στη Γερμανία εκστρατεία εμβολιασμού, όπως και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας, οι πολίτες άνω των 80 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό είναι οι πρώτοι στους οποίους χορηγείται το εμβόλιο που ανέπτυξαν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech.

— ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ: Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 478 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι έξι ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων να φθάνει επισήμως ως εδώ τους 9.447 νεκρούς επί συνόλου 210.236 μολύνσεων.

Ωστόσο το υπουργείο αναγνωρίζει πως ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας μάλλον είναι πιο κοντά στους 14.000 νεκρούς, καθώς 4.554 θάνατοι πιστεύεται ότι οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί.

Οι αρχές αποδίδουν την αύξηση των μολύνσεων στην παραβίαση των συστάσεων για την επιλεγόμενη κοινωνική απόσταση, τις συναθροίσεις οικογενειών και φίλων την ημέρα των Χριστουγέννων.

Αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα Κίτο και στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ, αλλά και με την προοπτική να γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών την περίοδο των εορτών του τέλους της χρονιάς, οι αρχές κήρυξαν εκ νέου κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 21η Δεκεμβρίου για 30 ημέρες.

Στο πλαίσιο της — τέταρτης κατά σειρά — κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο επέβαλε δεκαπενθήμερη απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμούς στην οδική κυκλοφορία, απαγόρευση της πώλησης αλκοολούχων ποτών, τη μείωση κατά 50% των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν εμπορικά κέντρα και κατά 70% των πελατών που μπορούν να εξυπηρετούν εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στους ταξιδιώτες που είχαν βρεθεί στη Βρετανία τις προηγούμενες 10 ημέρες, μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού, που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, στο ΗΒ.

Ωστόσο, ο Σεβάγιος τόνισε πως όλοι οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τις χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει στο εξής να είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά και να υποβάλλονται σε γρήγορο τεστ αντιγόνων κατά την άφιξή τους. Το γρήγορο τεστ θα τους χορηγείται από το υπουργείο Υγείας.

  • Νότια Κορέα: Παρέμειναν πάνω από χίλια τα κρούσματα του νέου κορονοϊού για 2η συνεχόμενη ημέρα, 20 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο παρέμειναν πάνω από το όριο των χιλίων για δεύτερη ημέρα, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα προκειμένου να ελέγξει το επιλεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα 1.050 κρούσματα που διαγνώστηκαν, εκ των οποίων 1.025 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, αύξησαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην ασιατική χώρα σε 59.773, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA). Τα κρούσματα κυμαίνονται περί τα χίλια εδώ και μία εβδομάδα.

Άλλοι 20 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 879 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,47%.

Οι αρχές αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα επιβάλλουν τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα, πρακτικά κηρύσσοντας lockdown, το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σε φυλακή στη νοτιοανατολική Σεούλ έφθασαν τα 771 μεταξύ των εγκλείστων και τα 21 μεταξύ των μελών του προσωπικού, ή τα 792 συνολικά, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα στα οποία εικονίζονται κρατούμενοι κρατώντας στα χέρια πλακάτ που αναγράφουν «σας παρακαλούμε, σώστε μας».

Σύμφωνα με την KDCA, ένας φυλακισμένος με υποκείμενο χρόνιο νόσημα υπέκυψε αυτή την εβδομάδα αφού παρουσίασε συμπτώματα της COVID-19.

Η έξαρση των μολύνσεων έχει φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κορεσμού των νοσοκομείων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 332 (+2 από την προηγουμένη).

Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν αναγκάστηκε να καταρτίσει νέους σχεδιασμούς, που προβλέπουν ταχύτερο εμβολιασμό των πολιτών, καθώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία για την αγορά δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της αμερικανικής Moderna.

Ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να εμβολιάσει τους νοτιοκορεάτες στρατιώτες που υπηρετούν μαζί με αυτούς των ΗΠΑ, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας.

(Με επιπλέον πληροφορίες από το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.)

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βερολίνο, Germany – Σεούλ, Korea Republic – Κίτο, Ecuador

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ επιτέθηκαν τη νύχτα εναντίον στόχων στην επαρχία της Δαμασκού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: