Κικίλιας: Διευρύνεται η επιτροπή με έναν ακόμη επιστήμονα, καθηγητή Ψυχιατρικής

File photo: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Την διεύρυνση της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατά την σημερινή ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας.

Στην επιτροπή θα προστεθεί ένας ακόμη επιστήμονας, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Βασίλειος Παντελεήμονας Μποζίκας, ο οποίος ασχολείται με παγκόσμιες μελέτες που αφορούν στην ψυχική υγεία στο γενικό πληθυσμό.

Η διεύρυνση της επιτροπής είναι προφανές ότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε παράλληλα ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης για το 2021 κατά 62% στα 58 εκατ. ευρώ ενώ στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω μέσω χρηματοδοτήσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμίο Ανάκαμψης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας, ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορωναϊό, όπως το locldown «έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές».

  • «Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές» σημείωσε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης».

«Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο» υπογράμμισε η υφυπουργός.

Μεγάλο εγχείρημα οι μαζικοί εμβολιασμοί – Θα γίνουν και λάθη

Αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά του κορωναϊού, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και θα υπάρξουν και μικρά λάθη ή αστοχίες, ωστόσο η κυβέρνηση θα διορθώνει οτιδήποτε δεν πάει καλά.

Τόνισε ότι ο αριθμός των εμβολίων θα αυξάνεται συνεχώς καθώς το ένα μετά το άλλο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παίρνουν σειρά για έγκριση. Κάλεσε τους πολίτες με σύνεση να περιμένουν τη σειρά τους για να εμβολιαστούν ώστε «να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

«Ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «και με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του κράτους, οι υγειονομικοί μας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ετοιμάζονται, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, άνθρωποι της ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις στα logistics, το σύνολο του κράτους εργάζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια».

«Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες» καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όπως είπε ο υπουργός «με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε και θα διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά».

«Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω» τόνισε ο κ. Κικίλιας, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων, με βάση τις επιπλέον αδειοδοτήσεις .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Μετά τον Φεβρουάριο ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, λέει ο πρόεδρος ΕΟΔΥ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: