Φόβοι για επιδρομές πανικού στα βρετανικά σούπερ μάρκετ μετά το ευρωπαϊκό μπλόκο

File Photo: Φορτηγά στο λιμάνι του Ντόβερ μετά το Brexit. EPA/ANDY RAIN




Για Χριστούγεννα με επιδρομές πανικού στα σούπερ μάρκετ προετοιμάζονται στη Βρετανία ύστερα από το ευρωπαϊκό μπλόκο και ιδίως αυτό της Γαλλίας, συνεπεία του νέου στελέχους του κορωναϊού που ανιχνεύθηκε στο νησί.

Ηδη η μεγάλη Sainsbury’s προειδοποίησε για κρίση τροφίμων τα Χριστούγεννα με την επάρκεια των λαχανικών και των εσπεριδοειδών να κινδυνεύει εν μέσω χάους στο λιμάνι του Ντόβερ μετά και το νέο απαγορευτικό της Γαλλίας στα βρετανικά φορτηγά.

Το λιμάνι του Ντόβερ έκλεισε για όλα τα φορτηγά που φεύγουν από τη Βρετανία από το βράδυ της Κυριακής και για τις επόμενες 48 ώρες.

Η διέλευση μεταφορέων που έρχονται στη Βρετανία από τη Γαλλία προς το παρόν επιτρέπεται, υπάρχουν, όμως φόβοι ότι οι οδηγοί των φορτηγών θα αποφύγουν το ταξίδι προκειμένου να μην «εγκλωβιστούν» στη Βρετανία.

Περίπου 10.000 φορτηγά ταξιδεύουν καθημερινά μέσω του Ντόβερ, μεταφέροντας περίπου το 20% όλων των αγαθών που πωλούνται στη Βρετανία.

 

Σημειώνεται ότι το γαλλικό μπλόκο έρχεται απλά να προσθέσει χάος στην ήδη δύσκολη κατάσταση που είχε δημιουργήσει η προοπτική Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ φόβοι εκφράζονται και για την ομαλή διανομή του εμβολίου που παρασκευάζεται στο Βέλγιο.

Οι πελάτες των σούπερ μάρκετ άρχισαν να στήνονται στις ουρές πριν από τις 6 τα ξημερώματα εν μέσω ειδήσεων για πιθανές ελλείψεις.

Η Sainsbury’s προειδοποιεί ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει τότε σε λίγες ημέρες θα εμφανιστούν κενά στα ράφια της σε προϊόντα όπως μαρούλι, σαλάτες, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, κουνουπίδια.

Παράλληλα, η Sainsbury’s προέτρεψε τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Γαλλίας να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα θέτει ως προτεραιότητα την άμεση διέλευση προϊόντων και άλλων τροφίμων στα λιμάνια.

Η Sainsbury’s, η δεύτερη μεγαλύτερη στη Βρετανία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ανέφερε ότι όλα τα προϊόντα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των Βρετανών είναι ήδη στη χώρα και «έχουμε επάρκεια σε αυτά». Ο όμιλος ανέφερε ότι προμηθεύεται ό,τι μπορεί από εγχώριες εταιρίες και ότι αναζητά εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς για τα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο λιανεμπόρων της Μεγάλης Βρετανίας (BRC), οι εταιρίες λιανικής πώλησης έχουν επαρκές στοκ σε προϊόντα ενόψει των Χριστουγέννων, το οποίο θα αποτρέψει τα όποια άμεσα προβλήματα. Ο BRC προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το παρατεταμένο κλείσιμο των γαλλικών συνόρων θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο διανύει τις τελευταίες ημέρες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Δεκεμβρίου.

Επίσης, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου Ian Wright ανέφερε επίσης χθες το βράδυ ότι η απαγόρευση της μετάβασης φορτίων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γαλλία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αρρυθμίες στην επάρκεια των φρέσκων προϊόντων καθώς και στις εξαγωγές βρετανικών τροφίμων σε τρόφιμα και ποτά.

Με πληροφρορίες από DAILY MAIL, Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ρωσοβρετανική συμφωνία – έκπληξη: AstraZeneca και Sputnik θα δοκιμάσουν κοινή χρήση των εμβολίων τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: