Αυτή είναι η αλήθεια: Η Τουρκία φοβάται μία σκλήρυνση με την άφιξη του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο

File Photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τις απαραίτητες τουρκικές σημαίες στο πλάνο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Το ερώτημα, αν η άφιξη του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο θα αναγκάσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επανεξετάσει την εξωτερική του πολιτική, θέτει το δημοσίευμα, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde (κείμενο: Marie Jégo και Gilles Paris).         

Σημειώνει, ότι «πιο αυταρχικός από ποτέ εσωτερικά, δεσμευμένος σε πολλά στρατιωτικά μέτωπα στο εξωτερικό, ο κ. Erdogan έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Τουρκίας – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ – προκειμένου να πλησιάσει τη Μόσχα, γεγονός που τον καθιστά  πραγματικό πονοκέφαλο για την Ατλαντική Συμμαχία».

Κατά την άποψη των δημοσιογράφων, τα πρόσφατα γεγονότα μπορεί να τον αναγκάσουν να αλλάξει, ιδίως που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να συζητήσει, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, για τις γεωτρήσεις στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου στη Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2019, ο Biden, σε συνέντευξη του στους The New York Times, είχε χαρακτηρίσει  τον Τούρκο πρόεδρο «αυτοκράτορα» και είχε δεσμευτεί να στηρίξει την αντιπολίτευση, πυροδοτώντας την οργή των πολιτικών από όλες τις πλευρές στην Τουρκία.

Η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και ιδιαίτερα η υποστήριξη του Erdogan στο Μπακού, προκάλεσε την περαιτέρω κριτική του Biden, καθώς σε δήλωσή του στις 13 Οκτωβρίου, είχε αναφέρει, ότι «η προμήθεια όπλων της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν και η πολεμική ρητορική που ενθαρρύνει μια στρατιωτική λύση είναι ανεύθυνη.»

Κατά τους δημοσιογράφους, η εμπειρία του νέου Αμερικανού προέδρου στην εξωτερική πολιτική, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για την Τουρκία και τον Recep Tayyip Erdogan, δεδομένου ενός μεγάλου καταλόγου διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

Οι περιφερειακές φιλοδοξίες της Άγκυρας, ιδίως η στρατιωτική παρενόχληση των Κούρδων μαχητών της Συρίας, συμμάχων των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία, οι στρατιωτικοί-βιομηχανικοί δεσμοί της με τη Ρωσία , η επιθετικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουν αφήσει πολλούς φίλους της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, η αγορά των S-400 δημιουργεί προοπτικές αμερικανικών κυρώσεων ενώ η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να υπολογίσει τη δικαστική έρευνα των ΗΠΑ για την Halkbank, την κρατική τράπεζα της Τουρκίας που κατηγορείται ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η ισλάμο-συντηρητική κυβέρνηση, σίγουρη για τη γεωστρατηγική της σημασία, αρνείται να πιστέψει στις κυρώσεις, εκτιμώντας, ότι η  νέα αμερικανική Διοίκηση θα επιδιώξει κυρίως να σώσει τη σχέση, εν ονόματι της  σταθερότητας της Ατλαντικής Συμμαχίας. 

Για την Άγκυρα, η παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία, τη Λιβύη και τον νότιο Καύκασο ενισχύει μόνο την ικανότητα του ΝΑΤΟ να συγκρατεί τον ρωσικό επεκτατισμό.

«Ο Πρόεδρος Joe Biden πιθανότατα θα παρακολουθήσει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή για λογαριασμό των αμερικανικών συμφερόντων και δεν θα επιδιώξει να διατηρήσει τις εντάσεις με την Τουρκία», δήλωσε πρόσφατα ο Numan Kurtulmus, αντιπρόεδρος του AKP.

Προς το παρόν, ο Πρόεδρος Erdogan προσπαθεί να παρουσιαστεί συμβιβαστικός, εξ ου και οι δηλώσεις του, στις 22 Νοεμβρίου,  «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με μια χώρα ή έναν θεσμό που δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικής, διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σεβαστεί τις συμφωνίες  ως προς τους μετανάστες και τις θεωρήσεις, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι θέλει το ίδιο και στις σχέσεις με τον Αμερικανό σύμμαχό.

Ωστόσο, για τον αναλυτή Metin Gurcan, ο Τούρκος πρόεδρος, αν θέλει να κολλήσει τα κομμάτια της κατεστραμμένης σχέσης με τους Δυτικούς συμμάχους του, «δεν φαίνεται πλέον να έχει στη διάθεσή του μια ομάδα ικανή να επαναφέρει τις σχέσεις στο δρόμο. Η θεσμική ικανότητα της Άγκυρας έχει διαβρωθεί τόσο πολύ, ώστε να είναι αδύνατη μία διαρκής και ουσιαστική επανόρθωση».

«Ο Τούρκος πρόεδρος δύσκολα μπορεί να ελπίζει να επωφεληθεί από οποιαδήποτε απόκλιση εντός της Δημοκρατικής ομάδας», εκτιμούν οι δ/φοι, επισημαίνοντας, ότι  στο Λευκό Οίκο, ο Joe Biden θα έχει ως σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan, ο οποίος, το 2018, στον ιστότοπο Politico, είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία «εκτός ελέγχου», στηρίζοντας την επιβολή κυρώσεων εναντίον της, ενώ τον Ιούλιο του 2020, ο Antony Blinken, στενός σύμβουλος του Joe Biden, που διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, ήταν εξίσου σαφής, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ινστιτούτο Hudson,  δηλώνοντας:

«Προφανώς θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να έχουμε μια πιο παραγωγική και θετική σχέση με την Τουρκία, αλλά αυτό απαιτεί να θέλει το ίδιο και η τουρκική κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ: Le Monde   Marie Jégo και Gilles Paris, La Turquie craint un durcissement avec l’arrivée de Joe Biden à la Maison Blanche

Στενή συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας για την απόκτηση των F-35: Θα αλλάξουν οι ισορροπίες…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: