Στενή συνεργασία ΗΠΑ και Ελλάδας για την απόκτηση των F-35: Θα αλλάξουν οι ισορροπίες…

Το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35 Photo via Lockheed Martin
«Το μήνυμα ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και  Ελλάδας είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να την ενισχύσουν περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των μαχητικών F-35 από την Αθήνα, εστάλη από τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, αντικρούοντας τις φήμες περί του αντιθέτου.

Τα παραπάνω σημειώνει η ιταλική ιστοσελίδα aviation-report.com, ειδική για θέματα αεροπλοϊας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτησει τα F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε ο Geoffrey Pyatt.

Αυτό το μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τον στρατό των ΗΠΑ και θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο δρόμος για την απόκτηση του F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που προφανώς θα βασιστεί στις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν στο πρόγραμμα αναβάθμισης F-16 Viper.

Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας προχωρά στην ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με γαλλικά μαχητικά Rafale και πιθανώς αμερικανικά F-35, καθώς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), όλα πιθανώς έως το 2021.

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων προχωράει γρήγορα, κάτι που θα μειώσει το βάρος της διατήρησης της ισορροπίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκριση με την Τουρκία.

Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροπορική δύναμη που, εκτός από την αποδεδειγμένη αξία των ανθρώπινων πόρων της, θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ένα σημαντικό φάσμα επιχειρήσεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Εάν συνεχιστεί αυτός ο σχεδιασμός, η ισορροπία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αεροπορίας θα αλλάξει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η Αθήνα ξεκινά μια σημαντική αναθεώρηση της αεροπορικής της δύναμης, σίγουρα παρακολουθώντας τις αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού.

Γιατί τα πήρε στο κρανίο ο Πάιατ; Τα ψέματα για τα F-35, η παραπληροφόρηση για τον Μπράιζα

Και όλα αυτά θα σηματοδοτήσουν μια ειρωνική στροφή στο συνεχιζόμενο ελληνοτουρκικό έπος στο Αιγαίο, αφού η ίδια η Τουρκία  απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα Joint Strike Fighter το 2019.

Επιπλέον, φήμες στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει αριθμό αεροσκαφών που προορίζονταν για την Τουρκία, μια άλλη ειρωνεία της μοίρας! Η πιθανή άφιξη του Joint Strike Fighter στο Αιγαίο θα παράσχει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό και τεχνολογία από τρεις διαφορετικές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Η Αθήνα θα ήθελε να ζητήσει από τις ΗΠΑ την άμεση απόκτηση έξι μαχητικών F-35 πέμπτης γενιάς, ένα «μεταχειρισμένο» με λίγες ώρες πτήσης, το οποίο θα μπορούσε ακόμη και να παραδοθεί στην Ελλάδα έως το 2021. Αυτά θα αναπτυχθούν μαζί με άλλα 12/18 νέα αεροσκάφη αυτού του τύπου σε εύθετο χρόνο, ώστε να δομηθεί στόλος 18/24 F-35 Joint Strike Fighters.

Όσον αφορά την προμήθεια των γαλλικών αεριωθούμενων αεροσκαφών Rafale, τα πρώτα έξι αεροσκάφη αναμένονται έως το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Όπως είχαμε ήδη αναφέρει, δέκα αεροσκάφη που ορίζονται ως έκδοση Rafale C F3-R εξοπλισμένα με τεχνολογία AESA και πυραύλους BVR Meteor απευθείας από το εργοστάσιο Dassault, ενώ οκτώ αεροσκάφη θα είναι πρώην αεροσκάφη Armée de l’Air με ραντάρ RBE2 (Radar à Balayage Electronique 2) χρησιμοποιώντας μια παθητική ηλεκτρονική συστοιχία σάρωσης PESA και πυραύλους MICA EM/IR.

Τα οκτώ “μεταχειρισμένα” αεροσκάφη θα δωρηθούν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τόσο το F-35 όσο και το Rafale θα ενταχθούν στο Mirage 2000-5 και το F-16 Fighting Falcon που βρίσκονται σε λειτουργία».

ΠΗΓΗ: aviation-report.com – USA: stretta collaborazione con la Grecia per l’acquisizione degli F-35

Τα ΗΑΕ στέλνουν στην αντι-τουρκική «Μέδουσα» εκτός από Mirage 2000-9 και επίλεκτους SOF με Black Hawk

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal