Οι ΗΠΑ επιστρέφουν: Τα συμφέροντα της Αμερικής του Μπάιντεν ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τους πρώτους υπουργούς της κυβέρνησης. Φωτογραφία OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT HANDOUT, @JoeBiden




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιστρέφουν για να αναλάβουν την ηγετική τους θέση σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το μήνυμα του εκλεγμένου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, εν μέσω μίας θυελλώδους προσπάθειας του νυν Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των δικηγόρων του να ανατρέψουν το δυσάρεστο, γι’ αυτόν, εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πόλεμος είναι άγριος, είναι μανιώδης και προκαλεί μεγαλύτερο ρήγμα στην ενότητα, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, σε αντίθεση με τον εκλεγμένο Πρόεδρο, ο κ. Τραμπ συνεχίζει και εντείνει τον διχασμο. Τα μεσάνυχτα κραύγαζε από το Twitter ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θα τον ψηφίσει ξανά το 2024. Και πρόσθεσε ότι οι εκλογές του 2020 δεν τελείωσαν ακόμα.

Ο κ. Μπάιντεν παρουσίασε την Τρίτη τους καλύτερους των καλύτερων στις σημαντικές θέσεις της κυβέρνησης του, για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια. Τώρα αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις θέσεις των υπουργών Οικονομικών και Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα πάρουν τα υπουργεία γυναίκες. Πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες στα θέματα της οικονομίας και της Άμυνας. Η εικόνα του υπουργικού συμβουλίου του κ. Μπάιντεν θα είναι τελείως διαφορετική, αλλά κυρίως θα είναι διαφορετικές οι πολιτικές.

  • Το σλόγκαν του κ. Τραμπ πρώτα η Αμερική καταργείται. Το νέο σλόγκαν θα είναι η Αμερική επιστρέφει και το πλέον σημαντικό είναι ότι επιστρέφει στρατηγικά. Και αυτή η επιστροφή αφορά και την ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα αναδειχθεί στο κέντρο της ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντιμετώπιση της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της πολιτικής του κ. Μπάιντεν.

Μετά τα Βαλκάνια, όπου κέρδισε η Ουάσιγκτον και τα Σκόπια, με τη βοήθεια της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, η αντιπαράθεση με τη Ρωσία έχει μεταφερθεί στη Μεσόγειο. Και ρόλο θα παίξουν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος αν και όλες έχουν καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Η Αμερική του Μπάιντεν δεν θα είναι η Αμερική του Τραμπ. Αναμένουμε ότι θα μοιράσει το “παιγνίδι” και θα συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής.

Για να γνωρίζουμε με ακρίβεια την πολιτική του νέου προέδρου για την Τουρκία, πρέπει να δημοσιοποιηθεί η θέση του για το Ισραήλ. Οι Δημοκρατικοί είναι λίγο πιο συγκρατημένοι σε ότι αφορά το Εβραϊκό Κράτος από τους Ρεπουμπλικάνους. Βεβαίως, θα συνεχιστεί η υποστήριξη προς το Ισραήλ, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Μπάιντεν θα ανοίξει την πόρτα, που είχε κλείσει ο κ. Τραμπ, στους Παλαιστίνιους. Και αυτή η κίνηση θα κρίνει και τις σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος.

Όπως σημειώσαμε και χθες από αυτή τη στήλη -και αυτό αφορά απόλυτα την Ελλάδα και την Κύπρο- ο κ. Μπάιντεν θα κυβερνήσει όχι με το συναίσθημα, αλλά στη βάση όσων επιτάσσουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

Και τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης, στη βάση των σχεδιασμών της νέας κυβέρνησης, καλύπτονται πλήρως από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Η Αμερική του Μπάιντεν μπορεί να στηριχθεί απόλυτα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Και οι συνεργάτες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας το γνωρίζουν.

Η Τουρκία πάλι θα προδώσει την Αμερική και ο Δημοκρατικός Πρόεδρος θα το καταλάβει πολύ νωρίς. Αυτό αναμένουμε. Ουδείς πρέπει να έχει αμφιβολία: ο Ταγίπ Ερντογάν θα δημιουργήσει σίγουρα προβλήματα και πονοκεφάλους στον κ. Μπάιντεν, για τον οποίο πιστεύει ότι είχε ανάμειξη στο πραξικόπημα εναντίον του. (Πραξικόπημα) που όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ήταν σικέ.

  • Κατά τα άλλα: Ο Πρόεδρος Τραμπ μπορεί να έδωσε άδεια για να ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος που θα οδηγήσει στην 20 Ιανουαρίου και στην ορκωμοσία του εκλεγμένου Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, αλλά δεν σημαίνει ότι δέχεται και την νίκη του. Αντίθετα.

Την Τετάρτη το βράδυ μεταδόθηκε από το CNN ότι είχε αποφασίσει να πάει στην Πενσιλβάνια με τον δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι για να λάβουν μέρος σε μία ειδική συνεδρίαση της πολιτειακής Γερουσίας, και σε μία μετεκλογική συγκέντρωση. Αλλά το πρωί ακύρωσε τα πάντα, λόγω κορωναϊού. Τηλεφώνησε στον κ. Τζουλιάνι και μίλησε στους πολιτειακούς γερουσιαστές υποστηρίζοντας χωρίς στοιχεία τα περι νοθείας.

Πάντως, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τους συνεργάτες του κ. Μπάιντεν ότι θα συνεργαστεί σε ότι απαιτείται σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, και το πλέον σημαντικό είναι ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα ενημερώνεται από τις μυστικές υπηρεσίες για την κατάσταση της χώρας και του κόσμου κάθε πρωί, ταυτόχρονα με τον πρόεδρο Τραμπ.

Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, αν και η ενημέρωση θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την επομένη των εκλογών. Η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών αφορά όλους τους πιθανούς κινδύνους, εσωτερικούς και εξωτερικούς και επίσης ενημέρωση για τα πολεμικά μέτωπα σε όλο τον κόσμο. Με λίγα λόγια οτιδήποτε πρέπει να γνωρίζει ο Πρόεδρος της Αμερικής.

Ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει τους δικαστικούς αγώνες αν και δεν φαίνεται να κερδίζει καμία δίκη. Στο τουίτερ δημοσιεύει πολλές αναρτήσεις για τις εκλογές και αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε καθεστώς «παράκρουσης».

  • Σε μία ανάρτηση του αναφέρει ότι το 79% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι του έκλεψαν την εκλογική νίκη και σε άλλη απαντά σε οπαδό του που αναφέρει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ψηφίσουν ξανά τον κ. Τραμπ το 2024. Οι εκλογές του 2020 δεν τελείωσαν ακόμη, σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, που φαίνεται ότι έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Και λογικό είναι,,.

Ο κ. Τραμπ βλέπει τη θυγατέρα του και τον γαμπρό του πανέτοιμους για τη μετακόμιση στη Νέα Ιερσέη, βλέπει στενούς συνεργάτες να αναζητούν εργασία, γνωρίζει ότι στην ήττα οι άνθρωποι, ειδικά οι πολιτικοί, είναι μόνοι τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Ας κατέβουν οι τόνοι: Ο Μπάιντεν θα κυβερνήσει στη βάση των στρατηγικών συμφερόντων της Αμερικής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: