Ας κατέβουν οι τόνοι: Ο Μπάιντεν θα κυβερνήσει στη βάση των στρατηγικών συμφερόντων της Αμερικής…

File Photo: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν. EPA, OFFICE OF THE PRESIDENT ELECT, HANDOUT




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Τρίτη επίσημα την ομάδα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, που αποτελείται από σημαντικούς διπλωμάτες και σημαντικές προσωπικότητες.

Σοβαροί άνθρωποι, πραγματιστές, και σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους, έχουν ένα διαφορετικό τρόπο να υλοποιούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Και με το καρότο και με το μαστίγιο… Οι Δημοκρατικοί, ως γνωστό, ξεκινούν και πολέμους, αν χρειαστεί…

Την ίδια ώρα, και ενώ έχει επιτρέψει να ξεκινήσει η μεταβατική περίοδος, ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να αναλυθεί λάθος η απόφασή του. Δεν σημαίνει, τονίζει, σε όλους τους τόνους ότι αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι τελευταίες, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνεργάτες του τον έπεισαν να εισέλθει σιγά-σιγά σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να τσαλακωθεί στους οπαδούς του, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να υποβάλει ξανά υποψηφιότητα το 2024.

Ένα βασικό ερώτημα, λοιπόν, που δεν έχουμε μόνο εμείς, αλλά τίθεται σε πολλές πρωτεύουσες στην Ευρώπη, είναι ο τρόπος δράσης της νέας κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία.

Έχουν ήδη ειπωθεί πολλά στη βάση παλαιότερων δηλώσεων των νέων αξιωματούχων, τα οποία δεν σημαίνει ότι είναι και ορθά. Για να το θέσουμε διαφορετικά: άλλο η άσκηση πολιτικής, άλλο τι δηλώνει ένας πολιτικός για να γίνει αρεστός στο ακροατήριο του.

  • Και ένα παράδειγμα είναι η θέση του κ. Μπάιντεν για την ανάγκη δημιουργίας του ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Έχει την ίδια θέση και σήμερα; Στις 20 Ιανουαρίου θα είναι ο νέος Πλανητάρχης. Η απάντηση είναι ότι δεν το γνωρίζουμε. Και δεν μπορούμε να βασίσουμε την όποια ανάλυση μας σε παλαιότερες δηλώσεις, ακόμα και πράξεις του κ. Μπάιντεν.

ΕΠΙΣΗΣ: Ο εκλεγμένος Πρόεδρος έχει ζητήσει επανειλημμένα την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Έχει κάνει εκατοντάδες δηλώσεις, ακόμα και ειδική τροπολογία κατέθεσε στη Γερουσία. Σαν πρόεδρος τι θα πράξει άραγε;

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία ορθή πληροφόρηση:

Ότι και να κάνει ο κ. Τραμπ, όσο και να κτυπιέται, ο κ. Μπάιντεν, από τις 20 Ιανουαρίου, θα είναι ο νέος πρόεδρος. Και θα κυβερνά όχι με το συναίσθημα και τα προσωπικά του συμφέροντα, αλλά στη βάση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας. Είναι κάτι που δεν έκανε για τέσσερα χρόνια ο κ. Τραμπ.

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος, ως κλασικός πολιτικός, είναι προβλέψιμος. Η Αμερική θα ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα αποσυρθεί από τη διεθνή σκηνή, είναι το μήνυμά του. Άρα, η πολιτική που άσκησε ο σημερινός πρόεδρος θα εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες.

Σίγουρα, ούτε ο κ. Μπάιντεν θα ήθελε να απωλέσει την Τουρκία, και μάλιστα στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Άρα, δεν πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν στην αρχή ακολουθήσει μία πολιτική «βλέπουμε και κάνουμε». Όμως οι πάντες πιστεύουν ότι δεν θα ανεχθεί τη συμπεριφορά που έχει δείξει η Τουρκία -ενθαρρυμένη από τη στάση του κ. Τραμπ- τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν δεν καταπίνεται εύκολα από την ομάδα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας. Όλοι τους είναι γνωστοί αντι-ρώσοι και σίγουρα θα γίνουμε μάρτυρες σκληρής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. Επίσης, θα είναι πιο σκληροί για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400. Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε κάνει σημαία το θέμα αυτό, και γενικά την ανάρμοστη σχέση του κ. Τραμπ με τον Ερντογάν.

Τώρα είναι η δική τους σειρά να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που τους κληρονόμησε ο κ. Τραμπ. Ότι και να λέγεται και να γράφεται, ουδείς γνωρίζει την τελική θέση του κ. Μπάιντεν για την Τουρκία. Να ξεχάσουμε τι έλεγε μέχρι τώρα. Σίγουρα θα δώσει χρόνο στη διπλωματία, και αν αποτύχει θα αποφασίσει.

  • Σε ότι αφορά την προκλητικότητα της Τουρκίας, ο εκλεγμένος Πρόεδρος απορρίπτει κάθετα και οριζόντια τις απειλές κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το γνωρίζουμε, είναι ένα γεγονός. Άλλωστε, θα ενισχύσει τους δεσμούς της Αμερικής με το ΝΑΤΟ, και δεν επιθυμεί προβλήματα μέσα στη Συμμαχία…

Αυτό που δεν γνωρίζουμε, είναι πως θα σταματήσει τις απειλές και γενικά τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Πρέπει να έχουμε υπομονή μέχρι να αναλάβει την Προεδρία. Μέχρι τότε ας είμαστε προσεκτικοί, διότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτό το κενό εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

Τι είναι τούτοι; Ακόμα δεν ανέλαβαν οι άνθρωποι του Μπάιντεν και …”ξέρουν” πως θα πολιτευθούν!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: