Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum στη Λευκωσία: Τα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με ορόσημο τα 60χρονα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκίνησαν στην Λευκωσία οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum. Photo via Twitter




Με ορόσημο τα 60χρονα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρχισαν σήμερα στις 9 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, οι εργασίες του 1ου Cyprus Forum.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum).

Στόχος του Cyprus Forum, μέσα από τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν κατά τις εργασίες του συνεδρίου, είναι ο υγιής παραγωγικός διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομιλητών και η εξαγωγή συμπερασμάτων, δεσμεύσεων και δράσεων για την προώθηση λύσεων που θα αποτελέσουν μοχλό πίεσης αλλά και καταλύτη για την αλλαγή σε ζητήματα δημόσιας πολιτικής.

 Σεντώνας: Αξιόλογη πρωτοβουλία το Cyprus Forum

Τους χαιρετισμούς και τα θερμά συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τη διοργάνωση του ετήσιου Συνεδρίου Cyprus Forum, μετέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας κατά την έναρξη του Συνεδρίου.

«Η σημερινή διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο από τον μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό Οργανισμό Oxygono σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αποτελεί μία καθ’ όλα ανεξάρτητη και αξιόλογη πρωτοβουλία», ανέφερε.

Πρωτίστως, πρόσθεσε, γιατί στοχεύει στον εποικοδομητικό διάλογο, στον προβληματισμό και στην ανταλλαγή απόψεων γύρω από επίκαιρα και ουσιαστικά θέματα, που απασχολούν κάθε κριτικά σκεπτόμενο και ενεργό πολίτη αλλά και ευρύτερα την κοινωνία.

«Η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στο επίπονο αλλά καθόλα χρήσιμο εγχείρημα προκειμένου τεχνοκράτες, επιχειρηματικός κόσμος, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακαδημαϊκή κοινότητα και γενικότερα η κοινωνία των πολιτών να προσεγγίσουν με τρόπο υγιή και αποτελεσματικό όλες τις μορφές εξουσίας- εκτελεστική- νομοθετική- δικαστική καθώς επίσης την τοπική αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση την πολιτική ηγεσία του τόπου», είπε.

Κυρίως, πρόσθεσε, επιδιώκεται η συζήτηση στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού και η κατάθεση προτάσεων για δημιουργικές λύσεις σε ένα πολυθεματικό πεδίο που απαρτίζεται από καίρια κοινωνικά ζητήματα.

Η όλη διοργάνωση φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες και τους απλούς πολίτες, που είναι αναπόφευκτα οι αποδέκτες των κέντρων λήψης πολιτικών αποφάσεων, αλλά κυρίως να δημιουργήσει μεταξύ τους δίοδο επικοινωνίας μακριά από διχαστικά σύνδρομα, παρωχημένες αντιλήψεις και συγκρούσεις με γνώμονα πάντα το κοινό καλώς νοούμενο συμφέρον.

Η μεγαλεπήβολη αυτή δράση, ανέφερε, εστιάζει τη θεματολογία της γύρω από τους έξι πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης, όπως αυτοί ορίζονται από τον ΟΗΕ και  θέτει ως απώτερο στόχο την αναβάθμιση και την προώθηση αντίστοιχων βιώσιμων και κοινωνικά υπεύθυνων πολιτικών στην Κύπρο, των οποίων ο σχεδιασμός υλοποίησης να εμπίπτει στα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί .
Είπε ότι αναμένεται να συζητηθούν και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για βασικά ζητήματα της δημόσιας πολιτικής ζωής, που αφορούν στην οικονομία, στην επιχειρηματικότητα και την εταιρική κοινωνική ευθύνη, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, στην δικαιοσύνη και τους θεσμούς, στην έρευνα και την καινοτομία, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό και τέλος στην υγεία και τον αθλητισμό.

«Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι οι τομείς που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί είναι ιδιαίτερα επίκαιροι, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα και στις συνθήκες που καθορίζουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά το κυριότερο είναι τομείς, οι οποίοι μέσα από καλόπιστη κριτική μα προπάντων με συλλογικό πνεύμα και συνεργασία μπορούν να βελτιώνονται συνεχώς για το κοινό καλό», ανέφερε.

Ο κ. Σεντώνας είπε ότι η πρώτη αυτή διοργάνωση του Cyprus Forum εμπεριέχει ένα ειδικό συμβολισμό, αφού συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για ένα γόνιμο αναστοχασμό καθώς και για εξαγωγή ρεαλιστικών συμπερασμάτων για όλα όσα έχουν παρέλθει, για ότι ζούμε σήμερα αλλά και για το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε για μας και τα παιδιά μας», είπε.

Πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία που διέπει τους εμπνευστές της αξιέπαινης αυτής προσπάθειας αναδεικνύει την αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος και ταυτόχρονα την καθοριστική σημασία που επιτελεί η καλλιέργεια ενάρετων κ ευσυνείδητων πολιτών που επιδιώκουν την ποιοτική και αξιοπρεπή ζωή για τον εαυτό τους και τους γύρω του και των οποίων οι πράξεις και οι ενέργειες οδηγούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι στόχοι του Cyprus Forum

Στην εισαγωγική το ομιλία, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Cyprus Forum Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, ανέφερε ότι με το Cyprus Forum θέλησαν να δημιουργήσουν ένα θεσμό ο οποίος να φέρνει κοντά πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, ενεργούς πολίτες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, σε μία γιορτή παραγωγής ιδεών για το κοινό μας μέλλον.
«Θέλουμε να ενώσουμε όλες τις μεταρρυθμιστικές φωνές για να μπορέσουν να ακουστούν και να μην είναι μόνες τους και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε τους αξιωματούχους στο δύσκολο έργο τους», είπε.

Πρόσθεσε ότι η πανδημία του Covid-19 έδειξε ήδη ότι μία λύση σε δύσκολα πολιτικά προβλήματα η οποία έχει και περισσότερη αποδοχή από τους πολίτες, είναι η λήψη πολιτικών αποφάσεων με βάση επιστημονικά δεδομένα. Το πρόβλημα, ενδεχομένως, προσθεσε είναι ότι η επιστήμη δεν είναι πάντα ξεκάθαρη ούτε πάντα ικανή να απαντά σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα.

« Για αυτό χρειάζεται ο συνεχής διάλογος με όλους τους παίχτες: πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και πολίτες, για να λαμβάνονται υπόψη όλες οι τεκμηριωμένες ανησυχίες και να οδηγούμαστε στις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, εκμεταλλευόμενοι τις θετικές ασυμμετρίες», είπε.

Από πλευράς του ο Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Γιάννης Θωμάτος, σε διαδικτυακό του μήνυμα, ανέφερε πως οι πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις του Φόρουμ σωστά δίνουν έμφαση στη σημασία της περιφρούρησης του κράτους δικαίου, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, της δίκαιης ανάπτυξης, της ενεργειακής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος και της καλύτερης προοπτικής ζωής για τους νέους.

Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που η συνεργασία του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με την ομάδα του Oxygono έχει ως αποτέλεσμα αυτό το ενδιαφέρον πρόγραμμα και πολύ σημαντικούς ομιλητές.

Αποτελεί, πρόσθεσε, απόδειξη πως το Φόρουμ διοργανώνεται στον σωστό χρόνο και πως μπαίνουν οι βάσεις για μια συνάντηση που θα μεγαλώνει σε σημασία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Κύπρος, Λευκωσία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Μεγάλο συνέδριο για την Κύπρο στη Νέα Υόρκη: Capital Link Invest in Cyprus Forum

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: