Το πλοίο των ΗΠΑ στην Κρήτη προειδοποίηση για την Τουρκία, γράφουν NY Times και LA Times

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του υποδέχθηκαν στην οικία τους στα Χανιά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τη σύζυγό του Σούζαν. Φωτογραφία Μέγαρο Μαξίμου




Με διαφορετικό (σε σχέση με τη χθεσινή ηλεκτρονική ανάρτηση) τίτλο “US Ship in Greece puts Turkey on notice («Το πλοίο των ΗΠΑ στην Ελλάδα προειδοποίηση για την Τουρκία») και τη λεζάντα ‘A move signaling America’s irritation with Ankara’, δημοσιεύεται σήμερα (και) στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας New York Times η ανταπόκριση της Lara Jakes από την Κρήτη.

Η ανταπόκριση αναφέρεται στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κρήτη, τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και το περιεχόμενο της συνεργασίας τους.

Σημειώνεται ότι η δραστηριοποίηση του πλοίου σε μια περιοχή κοντά στην οποία η Τουρκία είχε στείλει πλοία για την αναζήτηση και εξόρυξη φυσικού αερίου, μπορεί να χρησιμεύσει ως συμβολική προειδοποίηση της Άγκυρας για την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ.

Μετά από συνάντησή του με τον Mike Pompeo, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου με την επεκτατική της στρατηγική να διεκδικεί πρώτες ύλες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ελλάδας και άλλων χωρών.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που δοκιμάστηκε πρόσφατα από την επιθετικότητα και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είπε ο Μητσοτάκης κατηγορώντας την Άγκυρα ότι τροφοδοτούσε την ένταση με ακραία ρητορική και παραπλανητική επικοινωνία ως προς το σκοπό της. «Με άλλα λόγια, ενέργειες που είναι αντίθετες με το τις αξίες του δυτικού κόσμου».

Στην εφημερίδα Los Angeles Times δημοσιεύτηκε εκτενές άρθρο της Tracy Wilkinson σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael Pompeo, στη ναυτική βάση της Σούδας στα Χανιά, με τίτλο «U.S. boosts support for Greece» και υπότιτλο «Trump administration pumps up military and diplomatic relations in a warning to Turkey» (Οι ΗΠΑ ενισχύουν την υποστήριξη για την Ελλάδα. Η διοίκηση του Τραμπ ενισχύει τις στρατιωτικές και διπλωματικές σχέσεις ως προειδοποίηση προς την Τουρκία).

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις τελευταίες εβδομάδες κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο χωρών συμμάχων του ΝΑΤΟ και εξίσου σημαντικών εταίρων των αμερικανικών συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δημοσίως έχουν κρατήσει μία ουδέτερη στάση, εντούτοις η Κυβέρνηση Trump φαίνεται να ενισχύει τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, διεκδικώντας έναν πιο δυναμικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

  • Η κίνηση αυτή θεωρείται προειδοποιητική προς την Τουρκία, η οποία άλλωστε έχει επικριθεί από την Κυβέρνηση Trump για την προσέγγιση με το Ιράν, την καταπίεση θρησκευτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιφρονούντων.

Σε ένδειξη της στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Michael Pompeo, ο οποίος επισκέφτηκε την χώρα για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκαν τη Τρίτη την αμερικανική ναυτική βάση της Σούδας στη Κρήτη, κάνοντας κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται σε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο και γίνεται όλο και ισχυρότερη», δήλωσε ο Pompeo, και συνέχισε περιγράφοντας την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας» σε μια ταραγμένη περιοχή. Η αρθρογράφος σχολιάζει ότι, μέχρι πρότινος, οι κοινές εμφανίσεις αξιωματούχων της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν ήταν συχνές και ότι η συγκεκριμένη συνάντηση αποκτά ειδικό βάρος λόγω του σημείου στο οποίο πραγματοποιήθηκε.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ απεύθυνε έκκληση για διαπραγματεύσεις και ανακοίνωσε την άφιξη του αμερικανικού πλοίου USS Hershel “Woody” Williams στον κόλπο της Σούδας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής, που περιλαμβάνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια προσεταιρισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι δεν ήταν ξεκάθαρο εάν ο Pompeo αναφερόταν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας ή της Ελλάδας και υπενθυμίζεται ότι, κατά τη θητεία του, ο αμερικανός ΥΠΕΞ έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στις θρησκευτικές ελευθερίες. Σημειώνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταδίκασε την «επιθετικότητα της Τουρκίας και τις προκλητικές της ενέργειες εκτός του διεθνούς δικαίου, αντίθετες με τις αξίες του δυτικού κόσμου».

  • Στο άρθρο επισημαίνεται η επιδίωξη των Ελλήνων για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ως αντιστάθμισμα στη μεγάλη αεροπορική βάση που διατηρούν οι ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1950, στην περιοχή Incirlik της Τουρκίας.
  • Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπαινίχθησαν αυτή την προοπτική, σημειώνεται ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί, αφού η στρατιωτική παρουσία στο Incirlik είναι τεράστια και περιλαμβάνει πυρηνικά όπλα, των οποίων η μεταφορά είναι εξαιρετικά περίπλοκη.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για σημαντική βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στις οποίες, όπως σημειώνει η αρθρογράφος, «για χρόνια υπήρχαν δυσκολίες εξαιτίας αριστερών κυβερνήσεων, στρατιωτικών δικτατοριών και ενός αντιαμερικανικού τρομοκρατικού κινήματος που σιγόβραζε».

Καταλήγοντας, η Wilkinson σχολιάζει ότι οι απόψεις του Προέδρου Trump [για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις] είναι λιγότερο ξεκάθαρες και ότι ορισμένες φορές οι διπλωμάτες των ΗΠΑ φαίνεται να ακολουθούν διαφορετική πολιτική από αυτή που προωθεί ο Trump.

Ως παράδειγμα αυτού αναφέρονται οι δηλώσεις του Προέδρου Trump στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων τον Αύγουστο, ο οποίος αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στη σχέση του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, «έναν ισχυρό άνδρα με δεσποτικές τάσεις».

Η σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας φέρνει αντιμέτωπους τους “φίλους” Πούτιν και Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: