Το αντίο του Μακρόν: “Στη Γαλλία, καθηγητά, τα Φώτα δεν σβήνουν ποτέ”…

Το φέρετρο με τη σορό του αποκεφαλισμένου καθηγητή Ιστορίας Εμανιέλ Πετύ μεταφέρεται στους ώμους Γάλλων στρατιτών στην τελετή που έγινε παρουσία του προέδρου Μακρόν στον περίβολο του πανεπιστημίου της Σορβόνης. EPA/Francois Mori / POOL MAXPPP OUT




Η επίσημη τελετή στη μνήμη του καθηγητή Εμανουέλ Πατί τον οποίο απακεφάλισε ο τσετσενικής καταγωγής, γεννημένος στη Ρωσία 18χρονος ισλαμιστής, κάτοικος Παρισιού επί 12 χρόνια, έλαβε χώρα στον περίβολο του πανεπιστημίου της Σορβόννης απόψε το βράδυ.

Η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία. Οπως κι ο λιτός διάκοσμος.

“Ελευθερία – Ισότητα – Αδλεφότητα” προβάλλονταν οι τρεις λέξεις – σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας στους τοίχους του παρισινού ναού της γνώσης και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Γαλλικές και ευρωπαϊκές σημαίες, διακριτικά τοποθετημένες, στη σειρά.

Στρατιώτες τιμητική φρουρά στο φέρετρο και πάνω του, σε κόκκινο βελούδο, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής που μετά θάνατον απονεμήθηκε στον καθηγητή Πατί.

Ο πεντάχρονος γιός του Εμανουέλ Πατί αναγορεύτηκε παράλληλα “ορφανό πολέμου”, μια στενάχωρη “διάκριση” που δίνει το γαλλικό κράτος σε παιδιά των οποίων οι γονείς σκοτώθηκαν σε περίοδο πολέμου ή επίθεσης.

Ολο το σκηνικό μια αλλογορία στη μαχή σκότους – φωτός…

Κύριος ομιλητής ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

“Απόψε δεν θα μιλήσω για τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και τη μάχη εναντίον του”, είπε. Θα μιλήσω “για τον καθηγητή που έγινε το πρόσωπο της Δημοκρατίας… Εκείνοι [οι τρομοκράτες] επενδύουν στην άγνοια, αυτός στην γνώση… Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για την ελευθερία και τη λογική… επειδή σας το οφείλουμε, επειδή στη Γαλλία, καθηγητά, τα Φώτα δεν σβήνουν ποτέ”.

Μετά, οι συγκεντρωμένοι κάπως χαμηλόφωνα, κάπως με τρεμάμενη φωνή τραγούδησαν τη Μασσαλιώτιδα…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: