Ο «προφήτης δεινών» με τον Πρωθυπουργό: Τα βασικά μηνύματα του “Athens Democracy Forum”

Η υπεύθυνη οικονομικών ειδήσεων της εφημερίδας «New York Times» στην Ευρώπη Liz Alderman συντονίζει τη συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (Δ) και του ιστορικού και συγγραφέα Yuval Noah Harari (Κ) στην Αθήνα το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times, (Opinion -‘WORLD REVIEW’) δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Η τεχνολογία εναντίον του Covid-19: Αξιολόγηση των απειλών» και υπότιτλο «Οι συμμετέχοντες στο Athens Democracy Forum έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την επίδραση της τεχνολογίας στον άνθρωπο».

Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το World Review: The State of Democracy, σε συνδυασμό με τις εργασίες του Athens Democracy Forum.

Εισαγωγικά, εκτός από την προφανή απειλή του κορονοϊού για τις ζωές και το βιοπορισμό δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η αρθρογράφος FNayeri σημειώνει ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανοίγει ο δρόμος για τους ‘γίγαντες της τεχνολογίας’ να συγκεντρώσουν ακόμη περισσότερη ποσότητα ψηφιακών δεδομένων της ανθρωπότητας.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του ‘Athens Democracy Forum’, της ετήσιας συνάντησης πολιτικών, επιχειρηματιών, στοχαστών και ακτιβιστών, που διεξάγεται και με την συνεργασία των New York Times. Η φετινή συνάντηση λόγω κορονοϊού ήταν υβριδική και διεξήχθη τόσο μέσω τηλεδιασκέψεων όσο και με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων στην Ελλάδα

H αρθρογράφος αναφέρει ότι ο «προφήτης δεινών» της εκδήλωσης, ήταν ο Ισραηλινός ιστορικός Yuval Noah Harari, ο οποίος από ταράτσα ξενοδοχείου με φόντο το σύμβολο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τον Παρθενώνα, είχε μια ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αρθρογράφος αναφέρει ότι μεταξύ άλλων ομιλητών, Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε ότι η πανδημία του Covid-19 έπαιξε και το ρόλο του «ψηφιακού επιταχυντή». Ωστόσο, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του εστιάζει και στην τεχνική εκπαίδευση ενθαρρύνοντας του νέους Έλληνας να επιδιώξουν εναλλακτικές καριέρες αποκτώντας συγκεκριμένες δεξιότητες και μαθαίνοντας συγκεκριμένες τέχνες.

«Ίσως οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι αργήσουν να υποκατασταθούν από ρομπότ όπως θα γίνει σε άλλα επαγγέλματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ισραηλινός ιστορικός Yuval Noah Harari, τόνισε πως ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι σε 40-50 χρόνια από σήμερα, ο κορονοϊός δεν θα ξυπνά μνήμες από μάσκες αλλά από την εποχή που ξεκίνησε η ουσιαστική παρακολούθηση, εποχή αποτυχίας της Δημοκρατίας και επικράτησης των αυταρχικών καθεστώτων. «Είναι στο χέρι μας ακόμη να το προλάβουμε», προσθέτοντας ότι όταν κάποιος μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα για ένα άτομο και έχει επαρκή υπολογιστική ισχύ, τότε μπορεί και να το χειραγωγήσει.

Στις αιτιάσεις του αυτές ο Harari  βρήκε έναν ‘απρόσμενο σύμμαχο’, τον Πρόεδρο της MicrosoftBrad Smith, ο οποίος ήταν επίσης παρών στην Αθήνα, και που σε ομιλία του, τόνισε ότι η Δημοκρατία είναι περισσότερο επισφαλής από την εποχή του 1930 κι ένας από τους λόγους είναι η τεχνολογία, για αυτό πρότεινε τη δημιουργία αυστηρού πλαισίου κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για τον περιορισμό της παρακολούθησης (surveillance) και της πολιτικής διαφήμισης. Παρομοίασε δε το πλαίσιο αυτό με τεχνολογικό ισοδύναμο της συνθήκης της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία, απαγορεύεται στις κυβερνήσεις εν καιρώ πολέμου να επιτίθενται σε άμαχο πληθυσμό των αντιπάλων χωρών.

Σημειώνεται επίσης ότι μεταξύ των ομιλητών παράλληλης συνεδρίας, η Διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής του Facebook, Katie Harbath, έθιξε το θέμα των αιτιάσεων για τις παρεμβάσεις μέσω FB στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016 τονίζοντας ότι πλέον το FB είναι «ριζικά διαφορετική εταιρεία» και ότι πλέον το εν λόγω ΜΚΔ, ελέγχει την πολιτική διαφήμιση, προσλαμβάνει συνεργάτες για τον έλεγχο περιεχομένου (fact checkers) και προσπαθεί αενάως να καταπολεμήσει τις ξένες παρεμβολές στις εκλογικές διαδικασίες.

Σημειώνουμε ότι το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συζητά με τον ισραηλινό ιστορικός Yuval Noah Harari και την ανταποκρίτρια των NYT Liz Alderman, σε ταράτσα ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, με φόντο τον Παρθενώνα. 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα New York Times

Οι εορτασμοί για την καταδίκη της Χ.Α. επισκιάζονται από τη διαπίστωση ότι μπόρεσε να ανθίσει στην Ελλάδα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: