Διεθνή ΜΜΕ για Χρυσή Αυγή: «Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά την Νυρεμβέργη»

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής




Την ιστορική ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της “Χρυσής Αυγής”, η οποία κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση, σχολιάζουν, εκτενώς τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

The Guardian

«Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι σε δίκη-σταθμό», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Independent

“Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, του τρίτου ισχυρότερου ελληνικού κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο την περίοδο της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από την ελληνική Δικαιοσύνη”, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα

 

BBC

«Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Οι ηγέτες των νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας», υπογραμμίζει το ΒΒC, που έχει ως βασικό θέμα στην ηλεκτρονική του έκδοση την απόφαση.

Press Association

Το πρακτορείο Press Association αναφέρει ότι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι επειδή ήταν επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνοντας ότι μεταξύ των 68 κατηγορουμένων «περιλαμβάνονταν και 18 πρώην βουλευτές του κόμματος που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 ως νεοναζιστική οργάνωση και εξελίχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή της Ελλάδας».

New York Times

«Η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ των New York Times, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο συνέδεσε το ακροδεξιό κόμμα με μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ». Η αμερικανική εφημερίδα χαρακτηρίζει την δίκη ως την σημαντικότερη που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

Wall Street Journal

Ένα ελληνικό δικαστήριο έκρινε ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής της χώρας είναι εγκληματική οργάνωση αποφαινόμενο ότι ορισμένα μέλη του κόμματος είναι ένοχα για ανθρωποκτονία και άλλες κακουργηματικές πράξιες – ένα μεγάλο πλήγμα εναντίον ενός από τα πιο ακραία πολιτικά κινήματα της Ευρώπης», γράφει στο πρόλογο του ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.

«Υπήρξε μία περιθωριοποιημένη ομάδα γνωστή για τις βίαιες επιθέσεις της σε μετανάστες και αριστεριστές, αλλά το 2010 αυξήθηκε η δημοφιλία της, όταν επιβλήθηκαν δραστικά μέτρα λιτότητας στη χώρα, επιταχύνοντας μία οικονομική ύφεση, που εκτίναξε την ανεργία έως και το 27%» αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Associated Press

«…η Διεθνής Αμνηστία, που μετείχε στη διοργάνωση ενός δικτύου καταγραφής της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, είπε ότι η σημερινή ετυμηγορία θα ενισχύσει τις προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να διωχθούν ποινικά τα εγκλήματα μίσους»,

«… οι επιπτώσεις της ετυμηγορίας αυτής σε μια εμβληματική δίκη ενός ακροδεξιού κόμματος με επιθετική αντιμεταναστευτική και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στάση θα γίνει αισθητή πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας».

Euronews

Την είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής μετέδωσαν εκτάκτως πολλά δίκτυα, όπως το αμερικανικό ABC, αλλά και το Εuronews, με τίτλο «Ελλάδα: Ο ηγέτης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».

ZDF

Για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών» κάνει λόγο το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και αναφέρεται σε απόφαση «πιο σκληρή από το αναμενόμενο».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη σε «σημαντική πολιτική πίεση», αλλά και πίεση «από τον δρόμο» προς την πρόεδρο του Δικαστηρίου, ενώ περιγράφει όσα συνέβησαν νωρίτερα σήμερα έξω από το κτίριο του δικαστηρίου, με το συγκεντρωμένο πλήθος και την έντονη αστυνομική παρουσία. Υπενθυμίζει μεταξύ άλλων, την στάση της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών και δημοσιογράφων, αλλά και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στελεχών της, σημειώνοντας ότι «το σοκ ήταν μεγάλο για την ελληνική κοινωνία, η οποία παραδοσιακά τοποθετείται κυρίως φιλελεύθερα ή κεντροαριστερά».

Το ZDF τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση έχει μεγάλη σημασία και για τους πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι «όσο αυξάνονται οι ακροδεξιές φωνές, τόσο πιο δύσκολα ενσωματώνονται» στην κοινωνία.

ARD

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την Αθήνα προβλήθηκε και από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας Τηλεόρασης ARD, ενώ και η Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) δημοσιεύει σχετική ανταπόκριση στην ιστοσελίδα της.

Deutsche Welle

«Το νεοναζιστικό κόμμα της Ελλάδας Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση, με τους ηγέτες του να αντιμετωπίζουν βαριές ποινές σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες στην πολιτική Ιστορία της χώρας», ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης της Deutsche Welle, με την ανταπόκρισή του να φέρει υπότιτλο: «Θάνατος στον φασισμό».

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κρίθηκε σήμερα Τετάρτη ως μια «εγκληματική οργάνωση» από το ποινικό δικαστήριο της Αθήνας, ενώ ο αρχηγός του και τα κύρια στελέχη του βρέθηκαν ένοχοι ότι τη διηύθυναν σε μια ιστορική ετυμηγορία που έγινε δεκτό με ζητωκραυγές από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ξεκινά το τηλεγράφημά του το Γαλλικό Πρακτορείο. Αναφέρεται στο ιστορικό της πορείας του νεοναζιστικού κόμματος και την είσοδο του στην Βουλή, σκιαγραφώντας το προφίλ του “Führer”, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Reuters

«Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής διοικούσαν εγκληματική οργάνωση» ήταν ο τίτλος της έκτακτης είδησης του Reuters που στο τηλεγράφημά του εξιστορεί το χρονικό της δίκης και όσων συνέβησαν και στα όσα συνέβησαν στο δικαστήριο σήμερα.

Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου περιλαμβάνεται και η δήλωση του διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ότι «οι κατηγορίες εναντίον των ηγετών και των μελών της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Παύλου Φύσα, εκθέτουν μια ρωγμή που υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτό».

Al Jazeera

Στην κραυγή δικαίωσης της Μάγδας Φύσσα – μητέρα του δολοφονηθέντα Παύλο Φύσσα από το μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Χρήστο Ρουπακιά – που βγαίνοντας από τη δικαστική αίθουσα, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό φώναξε: «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου», αναφέρεται το Al Jazzera, σημειώνοντας ότι η κυρία Φύσσα δεν έχασε σχεδόν ούτε μια μέρα από τις 453 μέρες ακροαματικής διαδικασίας της δίκης.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

 

Μεγαλειώδεις πορείες καταδίκης των νεοναζί χρυσαυγιτών σε όλη τη χώρα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: