Συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επί του εγγράφου Στόλτενμπεργκ

FILE PHOTO: Ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg μιλά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά την άφιξή του σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο της Γερμανίας, στις 26 Αυγούστου 2020. EPA, SEAN GALLUP / POOL




Την τρίτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα στο ΝΑΤΟ ο Ελληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος με αξιωματούχο της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας.

Την ατζέντα της συνάντησης, που ορίζεται ως τεχνικός διάλογος, καθορίζει η αναζήτηση κοινού πλαισίου που θα επιτρέψει την έναρξη διμερούς διαλόγου με σκοπό τη σύσταση ενός μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism), σύμφωνα πάντα με τις προθέσεις – ευχολόγια που έχει διατυπώσει ο Στόλτενμπεργκ.

Στη σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με νέα σχόλια επί των σχολίων του ΝΑΤΟ στην πρώτη τοποθέτηση της Αθήνας επί του αρχικού εγγράφου. Πρόκειται για το έγγραφο που επιδόθηκε από τον Γενς Στόλτενμπεργκ προ 12 ημερών στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους των δύο πλευρών.

Κατά την ίδια πηγή, το υπό διαπραγμάτευση έγγραφο, εκτάσεως μισής σελίδας, περιλαμβάνει αναφορές στην επαναδέσμευση των δύο πλευρών στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ – και ειδικά το άρθρο 1 του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας που αναφέρεται στην «ειρηνική επίλυση διαφορών» και στη μη απειλή/χρήση βίας.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στον σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και του Δικαίου της Θάλασσας. Στα σημεία αυτά η Τουρκία αναμένεται να προβάλει ενστάσεις. ¨Ενα από τα μέτρα αποτροπής σύρραξης που αναφέρονται στο κείμενο αφορά γραμμή επικοινωνίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο μέσω ασφαλούς ΝΑΤΟϊκού καναλιού, για απευθείας συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτελείων των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένο πρόγραμμα τακτικών συναντήσεων, ή χρονοδιάγραμμα περάτωσης των συγκεκριμένων επαφών δεν υπάρχει.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη: Στο Μαξίμου το μεσημέρι ο Σαρλ Μισέλ, συναντήσεις με Σούκρι, Ρέγκλινγκ, Ράμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: