Εικόνα από το μέλλον: Τα F-16, τα γεράκια της 347Μ «Περσέας» πετούν φτερό φτερό με τα Rafale

Μαχητικά F-16C/D Block 50 της 347 Μοίρας “Περσέας”, που έχουν μετασταθμεύσει στη νοτιοδυτική Γαλλία και για ένα 15θήμερο θα δίνουν την εικόνα από το μέλλον για την Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή να πετούν στο πλάι των Γαλλικών RAFALE. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Τα μυστικά των Rafale σε επιχειρησιακό επίπεδο και πολλές λεπτομέρειες που έχουν διαπιστώσει στον αέρα θα μεταφέρουν μετά από ένα 15θήμερο, οι ιδιαίτερα έμπειροι αεροπόροι και τεχνικοί της 347 Μοίρας «Περσέας» οι οποίοι εδώ και λίγες ώρες βρίσκονται στην Γαλλία για να λάβουν μέρος στην άσκηση «VOLFA 20».

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι μεγαλύτερος αριθμός από τα μισά μεταχειρισμένα Rafale που πρόκειται να προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία, ανήκουν σε πολεμικές μοίρες από την αεροπορική βάση που πετούν είτε ως «φίλοι» είτε ως «εχθροί» με τα Ελληνικά F-16 CD/Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης της Αγχιάλου στη συγκεκριμένη άσκηση.

Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν ότι με αυτή τη συνεργασία στην άσκηση «VOLFA 20», αποκτάται μια επιπλέον εμπειρία με το νέο τύπο μαχητικού, μια εικόνα δηλαδή από το πολύ κοντινό μέλλον, όπου οι δυο τύποι αεροσκαφών θα επιχειρούν δίπλα- δίπλα με το ίδιο εθνόσημο στα φτερά και στο κάθετο ουραίο.

  • Τα τέσσερα Ελληνικά F-16 Block 50 της 347 Μοίρας έφτασαν χωρίς ενδιάμεσο σταθμό ανεφοδιασμού καθώς αυτός έγινε στον αέρα από Γαλλικό ιπτάμενο τάνκερ με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να τροχοδρομήσουν απευθείας στην 118 Αεροπορική Βάση Mont de Marsan, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Την στιγμή που το αεροπορικό Επιτελείο συνεχίζει τις συζητήσεις με την πολυμελή Γαλλική ομάδα για τα Rafale στην Αθήνα, η ομάδα των γαλανόλευκων «γερακιών» καλείται να ξεψαχνίσει στον αέρα τις δυνατότητες του δικινητήριου μαχητικού το οποίο σε λίγο καιρό θα βαφτεί και σε Ελληνικά χρώματα. Και είναι εύλογο ότι οι Έλληνες αεροπόροι απ’ όλες τις αεροπορικές ασκήσεις στις οποίες θα μετέχουν, θα συγκεντρώσουν παρατηρήσεις και σχόλια όχι μόνο για την άσκηση αλλά και για τα Γαλλικά αεροσκάφη με τα οποία θα συνεργαστούν εκτενώς τόσο σε ρόλους «φίλιων» μαχητικών ή σε ρόλους των αμυνόμενων.

Οι αναφορές των ιπταμένων και τεχνικών ενδιαφέρουν το αεροπορικό Επιτελείο που με τη σειρά του, οι Επιτελείς θα ξεχωρίσουν τις πολύτιμες γι’ αυτούς πληροφορίες για το μαχητικό 4,5 γενιάς που βρίσκεται προ των πυλών της Πολεμικής Αεροπορίας.

347 Μοίρα, η αφρόκρεμα της αεροπορικής κρούσης τη νύχτα

Σημαντική λεπτομέρεια πάντως είναι η επιλογή της 347 Μοίρας ως εκπροσώπου της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «VOLFA 20», διότι το Επιτελείο έδειξε την «αφρόκρεμα» της αεροπορικής κρούσης.

  • Η εμπειρία των ιπταμένων της Μοίρας του «Περσέας» είναι μοναδική στην ΠΑ καθώς αποτελεί την ειδική μονάδα νυχτερινής αεροπορικής κρούσης. Οι αεροπόροι μετά από ιδιαίτερα επίπονη και συνεχή εκπαίδευση μαθαίνουν την πλήρη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που της προσφέρει το μαχητικό F-16 Block 50 με το σύστημα «Lantirn», που είναι πολλαπλασιαστής ισχύος μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Τα πληρώματα της 347 Μοίρας είναι ετοιμοπόλεμα και πιστοποιημένα για την πιο απαιτητική αεροπορική επιχείρηση, αυτή της νυχτερινής πτήσης με το Lantirn, που σημαίνει ιδιαίτερα χαμηλή πλοήγηση, εκμετάλλευση του ανάγλυφου του εδάφους, γεγονός που φέρνει τους αεροπόρους και τεχνικούς του «Περσέα» στην ελίτ των στελεχών του ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερες δεξιότητες.

Η συμμετοχής της 347 Μοίρας με τα F-16 Block 50 είναι και μια ένδειξη ότι η Πολεμική Αεροπορία θέλει να συνεχίσει την εκμετάλλευση αυτών των αεροσκαφών, τα οποία άλλωστε έχουν πολλές πτητικές ώρες ζωής μπροστά τους. Μάλιστα και στη συμφωνία για την μετατροπή των 84 F-16 στο επίπεδο VIPER, υπάρχει η πρόβλεψη της μετατροπής και των Block 50, κάτι που φαίνεται ότι παίρνει κι αυτό τον δρόμο του, ίσως με ορισμένες παραλλαγές, δηλαδή την χρησιμοποίηση των απαρτίων των F-16 Block 52 Μ ή των plus για την αναβάθμιση των «50αριών». Ήδη βρίσκονται διαδικασίες σε εξέλιξη.

Το Rafale έναντι στρατηγικών στόχων

Η αεροπορική κρούση είναι το μεγάλο ατού των Rafale, με τα όπλα και τα ηλεκτρονικά που διαθέτει. Και επειδή όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν την Γαλλική πρόθεση, η Ελλάδα να είναι κάτοχος όχι μόνο του μαχητικού αλλά και του συνόλου του οπλοστασίου του, κατανοεί ο καθένας ότι ο πολλαπλός ρόλος για το Rafale είναι αυτός που σε Ελληνικά χέρια θα πάρει σάρκα και οστά για τους υπερασπιστές του Αιγαίου.

  • Οι πύραυλοι Scalp, μεγάλου βεληνεκούς κατά στρατηγικών στόχων, οι πύραυλοι κατά πλοίων Exocet, οι Meteor με τα 4 max ταχύτητα και πάνω από 100 χλμ εμβέλεια κατά αεροπορικών στόχων, οι Hammer με το Gps και την μοναδικής αξίας ακρίβεια για βομβαρδισμό κορεσμού, είναι ορισμένα από τα όπλα «φωτιά» που ένα ένα βρίσκονται στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας καθιστώντας την μοναδική στην κρούση και με ένα αεροσκάφος για ταυτόχρονο διπλό ρόλο!
  • Και είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία λαμβάνει μέρος σε αυτή την άσκηση, η οποία τουλάχιστον αν δούμε τις συμμετοχές του 2019, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ο Γαλλικός «Ηνίοχος».

Κατά την περσινή χρονιά, δηλαδή στην προ Covid-19 εποχή, στην άσκηση «VOLFA» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, είχαν λάβει μέρος δυνάμεις από την Μ. Βρετανία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία.

Η εποχή του κορωναϊού έχει μειώσει τις συμμετοχές οι οποίες περιορίζονται στην Γαλλική, την Ελληνική και την Ισπανική παρουσία.

Η συγκεκριμένη άσκηση στη συγκεκριμένη στιγμή έρχεται να τοποθετηθεί πολύ σωστά ως ένας ακόμη προπομπός της Ελληνογαλλικής συνεργασίας και τους Έλληνες ιπταμένους να πετούν γι’ αρκετές ημέρες φτερό με φτερό με τα μαχητικά που πρόκειται να ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία εντός του 2021.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Έβρος: “Στο πόδι” αρχές και κάτοικοι-Αντιδρούν στην κατάργηση ή υποβάθμιση της 7ης Ταξιαρχίας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: