File Photo. O εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι. Photo via Twitter, @gozde__ocak
Δεν κρύβεται πλέον ο θυμός της Αγκυρας μετά και την χθεσινή στήριξη της Ελλάδας από τους ηγέτες του νότου της Ευρώπης. Η μια μετά την άλλη οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων συναγωνίζονται σε έξαλλη προκλητικότητα αλλά παράλληλα προδίδουν και μια τρικυμία εν κρανίω..
O Ακάρ λέει στην Ελλάδα, να σωπάσει, ” για να μην γίνει μεζές” και ο Άκσοϊ ξεκινά από την Ανατολική Μεσόγειο και φθάνει στο Κυπριακό και τη Δυτική Θράκη.
Δια στόματος Άκσοϊ ήρθε άλλη μια υπερβολική αντίδραση της Τουρκίας με αφορμή τις αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο στο κοινό ανακοινωθέν που ενέκριναν οι χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED7) μετά την έκτη σύνοδο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ, ανέφερε τα εξής απαντώντας σε σχετική ερώτηση:
«Οι αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό ζήτημα στο κοινό ανακοινωθέν που εγκρίθηκε κατά την 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου της ΕΕ (Med7) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 είναι όπως πέρσι αποκομμένες από την πραγματικότητα και στερούνται νομικού ερείσματος.
Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις πεδίων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Είναι απαραίτητο για την αποκλιμάκωση της έντασης να αποσύρει η Ελλάδα τα στρατιωτικά της πλοία γύρω από το ερευνητικό μας σκάφος Ορούτς Ρέις, να στηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για αποτροπή σύγκρουσης, να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, περιλαμβανομένου του Καστελόριζου και να τερματίσει τις πιέσεις σε βάρος της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν αυξηθεί κατά το τελευταίο διάστημα.
Η Τουρκία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμής στην Ανατολική Μεσόγειο και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Για να κυριαρχήσει ο διάλογος και η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει πρώτα από όλα η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, οι Κύπριοι πρέπει να συνεργαστούν με τους Τ/Κ για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των πηγών υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένου του διαμοιρασμού των εσόδων, να μην εργαλειοποιεί την ΕΕ για τα κοντόφθαλμα συμφέροντα της και η ΕΕ καθώς και οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν το εν λόγω ανακοινωθέν να εγκαταλείψουν την μονομερή στάση που αντίκεται στο διεθνές δίκαιο και το κεκτημένο της ΕΕ, την οποία τηρούν τυφλά υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης. Όταν έχεις δίκιο είσαι αλληλέγγυος με αυτόν που έχει δίκιο. Δεν μπορείς να είσαι αλληλέγγυος με τον άδικο.»
Η απάντηση Χαμί Άκσοϊ στο πρωτότυπο:
QA-89, 11 September 2020, Statement of the Spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs, Mr. Hami Aksoy, in Response to a Question Regarding the Joint Declaration Adopted Following the Southern European Union Member States (Med7) Summit on 10 September 2020
“The statements regarding the Eastern Mediterranean and the Cyprus issue, included in the joint declaration which was adopted following the seventh summit of the Southern European Union Member States (Med7) on 10 September 2020 with the participation of France, Italy, Spain, Malta, Portugal, Greece and Greek Cypriot Administration, are devoid of any legal ground, biased and unrealistic, as this was the case last year.
We call on Greece to drop her maximalist maritime boundary claims that run counter to international law. For de-escalation, it is imperative for Greece to withdraw her military vessels deployed nearby our seismic survey vessel Oruç Reis, to support NATO’s de-confliction initiative, to quit militarizing the Eastern Aegean Islands and Kastellorizo, and to put an end to the increasing pressure on the Turkish Minority in the Western Thrace.
Turkey is the country with the longest coastline in the Eastern Mediterranean and a candidate country to the EU.
In order for dialogue and cooperation to prevail in the Eastern Mediterranean, Greece should first and foremost sit at the table with Turkey without preconditions, the Greek Cypriots should cooperate with the Turkish Republic of Northern Cyprus as co-owners of the Island on the exploration and exploitation of hydrocarbon resources, including revenue-sharing, and they should not abuse the EU for their narrow-minded interests, the EU and other participants of the joint declaration in question should drop their one-sided and biased policy, which they blindly follow under the pretext of solidarity, contrary to international law and the EU acquis itself. Solidarity should be extended to those who are right, if they are indeed right. Solidarity should not be extended to those who are not right. No solidarity should be extended to those who do not have a just position.”
Statement of the Spokesperson of the Ministry of Foreign Affairs, Mr. Hami Aksoy, in Response to a Question Regarding the Joint Declaration Adopted Following the Southern European Union Member States (Med7) Summit on 10 September 2020 https://t.co/qDLZuv0d3U
— Turkish MFA (@MFATurkey) September 11, 2020
Από ΄την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συμπλήρωσε το παραλήρημα εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας.
«Για να μειωθεί η ένταση, κάποιοι πρέπει απλώς να σωπάσουν. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, απλώς να σωπάσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ, στοχοποιώντας για μια ακόμη φορά τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της Ελλάδας και κατά των έκνομων ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική μεσόγειο, καλώντας την ΕΕ να πράξει ομόφωνα το ίδιο.
Και συνέχισε: «Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν. Συνέστησε, δε, στην Ελλάδα, στην Ελλάδα, να σωπάσει, «για να μην γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».
Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS
Το “άσπρο-μαύρο” κάνει η Τουρκία: Καλεί την Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία-Θέτει όρους για διάλογο