Στην Τουρκία, οι γυναίκες μαζί με την κόρη του Ερντογάν, υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους

Γυναίκες στην Τουρκία, φορώντας μάσκες, διαδηλώνουν εναντίον της οικογενειακής βίας. Το στιγμιότυπο είναι από την Κωνσταντινούπολη. EPA, ERDEM SAHIN




Το δημοσίευμα στην εφημερίδα Liberation του Jérémie Berlioux, αναφέρεται στην αντίθεση των τουρκικών φεμινιστικών οργανώσεων στο σχέδιο της κυβέρνησης να αποσυρθεί από τη συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, γεγονός που θεωρούν ως μία ακόμη απεικόνιση της αντιδραστικής εκτροπής του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογαν.

Κατά τον δημοσιογράφο, είναι εξαιρετικά σπάνιο, σε μια πολωμένη Τουρκία, φωνές που υποστηρίζουν τη σύμβαση να ακούγονται μέχρι την καρδιά του κυβερνώντος κόμματος AKP, με τον Mustafa Sentop, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, να εκφράζει την αντίθεσή του στην καταγγελία της συνθήκης, αν και λυπάται, όπως σημειώνεται, που το κείμενο αυτό επιβάλλει «στοιχεία που ανήκουν στη δυτική κουλτούρα».

Υπογραμμίζεται, ότι η έκπληξη ήρθε, στις αρχές Αυγούστου, από την ισχυρή Ένωση Γυναικών και Δημοκρατίας (KADEM), αντιπρόεδρος της οποίας δεν είναι άλλη από την Sümeyye Erdogan Bayraktar, κόρη του Τούρκου προέδρου, η οποία ωστόσο την περασμένη Παρασκευή τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης της σύμβασης, υποστηρίζοντας, ότι «μια συμφωνία, ένας κανονισμός ή μια ιδεολογία που υπονομεύει τα θεμέλια της οικογένειας δεν είναι νόμιμη».

Καθώς μόνο το Κοινοβούλιο, σε διακοπές μέχρι την 1η Οκτωβρίου, θα είναι σε θέση να αποφανθεί επί του θέματος, οι φεμινιστικές οργανώσεις σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτή το διάστημα για κινητοποίηση, με την Ilayda Kocoglu να τονίζει: «Το πιο ισχυρό κίνημα στην Τουρκία ήταν πάντα το γυναικείο κίνημα. Aπέναντι σε όλη αυτή τη βία πρέπει να είμαστε δίπλα-δίπλα και να αποτρέψουμε οποιονδήποτε, από το να σπάσει αυτήν την αλληλεγγύη». 

ΠΗΓΗ: En Turquie, les femmes font corps pour défendre la convention d’Istanbul

Ο Ερντογάν δεν ακούει τους Ευρωπαίους: Και η Ε.Ε. είναι αδύναμη να τον αντιμετωπίσει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: