Πως παρουσιάζει το Politico την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ από Ελλάδα και Αίγυπτο

File photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (Δ) υπέγραψαν τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, στο Κάιρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) εχθές Πέμπτη, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με την Τουρκία για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, γράφει στο Politico, η Nektaria Stamouli.

Επισημαίνεται ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών «επιτρέπει στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ήτοι των ιδιαίτερα ελπιδοφόρων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry μετά την υπογραφή της συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, στο Κάιρο.

Η Αθήνα και το Κάιρο είχαν ήδη δεσμευτεί σε σχετικές συνομιλίες για τα θαλάσσια σύνορά τους για 15 χρόνια, αλλά η ανάγκη για συμφωνία παρουσιαζόταν ακόμα πιο πιεστική, μετά από μια συμφωνία χαρτογράφησης συνόρων που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη. Πολλοί, τότε, από τη διεθνή κοινότητα κατήγγειλαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να την χαρακτηρίζει «μη βοηθητική και προκλητική».

Από την πλευρά της, η Ελλάδα στοχεύει να εμποδίσει τις τουρκικές φιλοδοξίες, έπειτα από τις δηλώσεις της Άγκυρας, ότι θα προχωρήσει σύντομα σε γεωτρήσεις σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί δικές της. Σημειώνεται, ότι τον Ιούνιο, η Αθήνα υπέγραψε επίσης συμφωνία για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Ιταλία, με σκοπό την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος.

  • Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία με το Κάιρο ακυρώνει ουσιαστικά τη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης, με τον Έλληνα ΥπΕξ να δηλώνει ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο εντάσσεται «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Η εν λόγω συμφωνία «δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αποκαθιστά τη νομιμότητα στην περιοχή, μια νομιμότητα που προσπάθησε να αμφισβητήσει το παράνομο και αβάσιμο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι  «σήμερα αποδείξαμε με την Αίγυπτο ότι η τήρηση του διεθνούς δικαίου είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ασφάλεια, ειρήνη, σταθερότητα και σχέσεις καλής γειτονίας. Σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο με όλους τους γείτονές μας. Ελπίζουμε και περιμένουμε ότι θα κάνουν το ίδιο».

Λίγο μετά την ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση με την οποία καλούσε τη συμφωνία «άκυρη», ισχυριζόμενη ότι η περιοχή «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας»,  παραβιάζοντας επίσης τα θαλάσσια δικαιώματα της Λιβύης. «Δεν υπάρχει θαλάσσιο όριο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», αναφέρεται, χαρακτηριστικά στη δήλωση. 

Σημειώνεται, ότι παρόλο που η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έχουν μακροχρόνιες διαφωνίες για διάφορα περιφερειακά ζητήματα. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν πρόσφατα μετά τη δήλωση της Τουρκίας στις 21 Ιουλίου ότι θα στείλει ένα από τα δύο σεισμικά σκάφη της για να πραγματοποιήσει έρευνα στα ανοικτά των ακτών του ελληνικού νησιού Καστελόριζο. Η Γερμανία παρενέβη για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή ένοπλη σύγκρουση και στη συνέχεια, η Τουρκία δήλωσε ότι θα απέχει από κάθε σεισμική έρευνα σε αμφισβητούμενες περιοχές προς το παρόν, ως χειρονομία καλής θέλησης, για να δοθεί χρόνος για διπλωματικές συνομιλίες με την Ελλάδα, η οποία δήλωσε, λίγο νωρίτερα, ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της με την Τουρκία το αργότερο αυτό το μήνα.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η Τουρκία δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον πρόθυμη να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες. Αργά την Πέμπτη, η Τουρκία εξέδωσε επίσης προειδοποίηση ναυσιπλοΐας (γνωστός και ως Navtex) που δεσμεύει την περιοχή μεταξύ των ελληνικών νησιών της Ρόδου και του Καστελόριζο για στρατιωτικές ασκήσεις στις 10 και 11 Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: Greece signs maritime border deal with Egypt amid spat with Turkey

Μία συμφωνία που θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία: Η ΑΟΖ της Ελλάδας και της Αιγύπτου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: