Η επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα: Δραματική έξαρση κρουσμάτων κορωναϊού στην Ελλάδα

File Photo: O καθηγητής λοιμωξιολογος Σωτήρης Tσιόδρας. Photo@amna_news, ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τότε που άρθηκε το γενικό lockdown που είχε επιβληθεί στη χώρα, αναφέρει η Voice of America σε ανταπόκριση της Anthee Carassava.

Η αρθρογράφος συνδέει αυτή την κατακόρυφη αύξηση των καταγεγραμμένων μολύνσεων από κορωνοϊό με το άνοιγμα των συνόρων σε εισερχόμενους τουρίστες.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές επιρρίπτουν ευθύνες σε άτομα νεαρής ηλικίας τα οποία δεν τηρούν επαρκώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και φοβούνται ότι η χώρα βρίσκεται μερικές εβδομάδες μόνο μακριά από το να βρεθεί σε αντίστοιχη θέση με αυτήν που είχε βρεθεί η Ιταλία νωρίτερα αυτό το έτος.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα στο πόστο της καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών για υγειονομικά ζητήματα σχετιζόμενα με τον κορωνοϊό και στην προτροπή του προς τους πολίτες να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα όσον αφορά την τήρηση προληπτικών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σημειώνεται επίσης ότι έχουν αυξηθεί οι προληπτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, ωστόσο τα περισσότερα νέα καταγεγραμμένα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα αλλά σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ανθρώπων εντός των συνόρων της.

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές παρατηρούν ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σχετίζονται πλέον κυρίως με νεαρότερες ηλικίες, με το μέσο όρο ηλικίας των προσβεβλημένων από τον ιό να έχει πέσει από τα 72 έτη στα 52.

Το δημοσίευμα κλείνει με την επισήμανση ότι οι ελληνικές αρχές θέλουν να αποφύγουν την επιβολή νέου καθολικού lockdown, καθώς η οικονομία της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και κάτι τέτοιο θα απομάκρυνε τόσο τους τουρίστες όσο και τις επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: Greece Grapples with Dramatic Spike in COVID-19 Infections]

Ελλάδα: «Εβδομάδα αφύπνισης» μετά την αύξηση των περιπτώσεων κορωνοϊού

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 5 Αυγούστου, μια «εβδομάδα αφύπνισης» για τον κορωνοϊό, μετά από αύξηση των περιπτώσεων μόλυνσης, σημειώνει η εφημερίδα  Le Figaro (με AFP), κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Επισημαίνει την αύξηση από τις αρχές του μήνα,  με 380 νέες περιπτώσεις μόλυνσης, σε επίπεδο που, όπως σημειώνει, δεν παρατηρήθηκε από τον Απρίλιο.

Υπογραμμίζει, ότι, όπως διευκρίνισε ο κ. Στέλιος Πέτσας, «έχουν εντοπισθεί  τρεις πηγές» μόλυνσης: μεταξύ Ελλήνων και κατόχων άδειας παραμονής, που διασχίζουν τακτικά τα σύνορα από τις χώρες των Βαλκανίων, συγκεντρώσεις, όπως εκείνες των νεαρών κλαμπ, γάμους και βαπτίσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς.  

Υπογραμμίζει επίσης, ότι όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, σε κυβερνητική συνάντηση, το 10% των περιπτώσεων στην Ελλάδα, θα μπορούσε να συνδεθεί με την άφιξη αλλοδαπών.

Αναφέρεται, ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει μέχρι τώρα 209 θανάτους από κορωνοϊό και περισσότερες από 4.800 περιπτώσεις, καθώς και ότι, την περασμένη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε, ότι η μάσκα ήταν υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και ότι οι επισκέψεις σε γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα που στεγάζουν ευάλωτα άτομα θα περιοριστούν έως τις 15 Αυγούστου.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απέκλεισε ένα γενικό εγκλεισμό, μετά τη σταδιακή επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων τον Μάιο και το άνοιγμα των συνόρων για τους αλλοδαπούς, προκειμένου να σωθεί η ζωτική τουριστική περίοδος για την οικονομία.

ΠΗΓΗ: Grèce: «semaine de prise de conscience» après la hausse des cas de Covid-19

Μα πόσο θράσος ο Ερντογάν και ο υποτακτικός του της Τρίπολης; Στόχος τους η Αθήνα και το Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: