Μα πόσο θράσος ο Ερντογάν και ο υποτακτικός του της Τρίπολης; Στόχος τους η Αθήνα και το Κάιρο

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον υποτακτικό ηγέτη του καθεστώτος της Τρίπολης, αλ Σάρατζ, στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




«Αφού παρενέβη στη Λιβύη προς υποστήριξη της κυβέρνησης Al Serraj, η Άγκυρα σύναψε συμφωνία με την Τρίπολη για μια αποκλειστική οικονομική ζώνη που διασχίζει ένα τμήμα των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου ένα τουρκικό πλοίο πραγματοποίησε πρόσφατα υδρογραφική έρευνα”.

Τα παραπάνω γράφει η ιστοσελίδα quoted business.

Όμως η Αθήνα βρήκε την ακτή μιας χώρας που ανησυχεί για τον επεκτατισμό του Ερντογάν: είναι η Αίγυπτος. Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα θα έστελνε το πλοίο «Oruc Reis» για να πραγματοποιήσει υδρογραφική έρευνα στα νερά του ελληνικού νησιού Καστελόριζο.

Η Τουρκία διεκδικεί τους πόρους αυτών των υδάτων ως δική της με στενή συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με μια «αποκλειστική οικονομική ζώνη» μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος του ελληνικού αρχιπελάγους, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών δυτικά του Κρήτη και Ρόδος.

Μια συμφωνία που τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν παράνομη.

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης εργάζεται επίσης σε διπλωματικό επίπεδο, βρίσκοντας σύμμαχο στην Αίγυπτο, η οποία βλέπει με μεγάλη ανησυχία την επέκταση της τουρκικής επιρροής στη Μεσόγειο.

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που συμφωνήθηκε από την Τρίπολη και την Άγκυρα θα διασχίσει επίσης στα αιγυπτιακά ύδατα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι έφτασε στο σημείο να απειλήσει μια ένοπλη επέμβαση στη Λιβύη προς υποστήριξη του στρατηγού Χαφτάρ, εάν τα στρατεύματα του Σάρατζ, υποστηριζόμενα από τον Ερντογάν, υπερβούν τη Σύρτη.

Στις 17 Ιουλίου, ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, δήλωσε ότι οι δύο χώρες είναι “πολύ κοντά” στη σύναψη συμφωνίας για μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που θα διασχίζει αυτή που σχεδίασε η Λιβύη και η Τουρκία σχεδόν σε ορθή γωνία, δημιουργώντας ένα είδος σταυρού στο κέντρο του οποίου θα υπήρχαν η Κρήτη και το Καστελόριζο, τα νησιά που απειλούνται από τον τουρκικό επεκτατισμό».

ΠΗΓΗ: Ankara e Tripoli contro Atene e Il Cairo

Η Τουρκία βυθίζεται σε νέα οικονομική κρίση: Καθιστά ωρολογιακή βόμβα τη μεταναστευτική «Βαλκανική Διαδρομή»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: