Τουρκικές “μαγκιές” σε Μακρόν: Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι απειλές, λέει ο Χαμί Ακσόι

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόϊ. Photo via Twitter, @HamiAksoy2, @anadoluajansi




Κι άλλο λάδι στη φωτιά φαίνεται όπως ρίχνει η Άγκυρα καθώς ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους απέναντι στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο kathimerini.gr ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, απαντώντας στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία δεν μπορεί να απειληθεί μέσω κυρώσεων.

Όπως καταγράφεται στο δημοσίευμα ο Ακσόι δήλωσε πως “οι δηλώσεις του προέδρου Μακρόν δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας», και συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι απειλές «δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

Η απάντηση αυτή του Ακσόι ήρθε μετά το αίτημα Μακρόν για κυρώσεις από την ΕΕ εναντίον της Τουρκίας λόγω της παραβίασης των ελληνικών και κυπριακών χωρικών υδάτων.

Ο Ακσόι κατηγόρησε ακόμη τη Γαλλία ότι χάνει την ουδετερότητά της και την ευκαιρία της να συμβάλει στη σταθερότητα με κάθε εξήγηση και κάθε λάθος βήμα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Γαλλία δεν μπόρεσε να έχει κάποια αποτελέσματα από τις πολιτικές της και δεν θα μπορέσει να έχει ούτε στο μέλλον», είπε.

Απαίτησε από τη Γαλλία να σταματήσει να κοιτάζει τον εαυτό της στον μεγεθυντικό καθρέφτη και να ακολουθήσει διακριτικές και ορθολογικές πολιτικές. Την κάλεσε τέλος να σταματήσει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και εκείνους που ενεργούν με τη φιλοσοφία «εγώ είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης αυτού του τόπου» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο.
Γαλλία και Τουρκία είναι στη θεωρία σύμμαχες χώρες, μέλη του NATO, αλλά οι σχέσεις τους έχουν μπει σε τροχιά επιδείνωσης το τελευταίο διάστημα, ιδίως εξαιτίας των διαφωνιών τους όσον αφορά την κρίση στη Λιβύη και την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιδόθηκε χθες σε σφοδρή κριτική της πολιτικής της Γαλλίας στην περιοχή. «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική» Το Παρίσι θα όφειλε «να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι ‘εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ’ στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Ακσόι.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από τον ΚΟΣΜΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το kathimerini.gr

Νέα τουρκική Navtex: Δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου, επιδιώκει σύγκρουση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: