Νέα τουρκική Navtex: Δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου, επιδιώκει σύγκρουση…

Πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας, ΓΕΝ




Η παραβατική Τουρκία προχώρησε χθες το βράδυ σε μια νέα δέσμευση περιοχής νότια του Καστελόριζου για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων και πιο συγκεκριμένα για τη δοκιμή πυραύλων.

Η νέα NAVTEX έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή καθώς έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ναυτικές δυνάμεις της επιθετική Τουρκίας, της Ελλάδας που αμύνεται, αλλά και πλοία άλλων χωρών. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Τουρκία επιδιώκει τη σύγκρουση σχεδιάζοντας να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις, διατηρούν τη ψυχραιμία τους και δεν πανικοβάλλονται. Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με ξένους ηγέτες.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος ήδη έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με την Τουρκία αν απειληθεί η Σύρτη στη Λιβύη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του ευχήθηκε για τη χθεσινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου.

Οι πηγές προσθέτουν πως στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex η περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, δεσμεύεται από τις 06:00 το πρωί της 18ης Αυγούστου μέχρι τις 15:00. Το διάστημα αυτό όπως αναφέρεται στην Navtex οι Τούρκοι προτίθενται να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές ρίψεις πυραύλων.

Η περιοχή που δεσμεύθηκε είναι σε κοντινό σημείο από την περιοχή που η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

  • Η νέα Navtex

TURNHOS N/W : 0982/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 23-07-2020 15:13)
TURNHOS N/W : 0982/20
MEDITERRANEAN SEA
1. NAVY ROCKET TEST FIRINGS, ON 18 AUG 20 FROM 0600Z TO 1500Z WILL TAKE PLACE IN AREA BOUNDED BY THE FOLLOWING COORDINATES:
35 37.00 N – 030 00.00 E
35 37.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 31.00 E
35 16.00 N – 030 00.00 E
THIS AREA IS VERY DANGEROUS TO NAVIGATION.
2. CANCEL THIS MESSAGE 181600Z AUG 20.

Προτάσεις Τσίπρα προς Μητσοτάκη: Αποτροπή του «Όρουτς Ρέις» και αίτημα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για κυρώσεις προς την Τουρκία

Κατά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετέφερε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει το Όρουτς Ρέις στην περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έκανε η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την ΑΟΖ, δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκτούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο στην βάση του διεθνούς δικαίου, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού».

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και διήρκεσε μιάμιση ώρα, μισή ώρα περισσότερη από το προγραμματισμένο.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην ανατολική όσο και στην κεντρική Μεσόγειο και πρόσθεσε:

«Απέναντι στην κλίμακωση της τουρκικής επιθετικότητας η χώρα πρέπει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ο ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια, νοτιονατολικά της Ρόδου της Κρήτης και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δηλαδή, σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε οι απειλές αυτές να μην πραγματοποιηθούν».

Αφού είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτρέψει το Όρουτς Ρέις προσέθεσε πως «συνέστησε στον πρωθυπουργό μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, να προχωρήει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Επίσης να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Είγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και -στον βαθμό που αυτό δεν επιτευχθεί- να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν όμως και για τη στάση της Ευρώπης και ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Ειναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές, παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στον βαθμό λοιπόν που υπάρχει το επόμενο διάστημα κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις για την Τουρκία».

  • Πέτσας: Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα για να προάγει τα εθνικά συμφέροντα

Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα για να προάγει τα εθνικά συμφέροντα και να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση θετικών πρωτοβουλιών», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντας αναρτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στα κοινωνικά δίκτυα υπογραμμίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πάλι δεύτερος και πιάνεται και αδιάβαστος».

«Η αλήθεια είναι ότι η “ Σύνοδος των Χωρών του Νότου” (Med 7) είχε προγραμματιστεί για τις 2 Ιουλίου 2020 στην Κορσική. Η Ελλάδα μάλιστα, σε συνεννόηση με την Προεδρεύουσα για φέτος Γαλλία, είχε αναλάβει την προετοιμασία της Συνόδου, με προεδρεύοντα στη σχετική προπαρασκευαστική σύσκεψη των Υπουργών στις 4 Ιουνίου 2020, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Λόγω του κορονοϊού, η προγραμματισμένη Σύνοδος στην Κορσική, αναβλήθηκε.

Στη διμερή συνάντηση που είχαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν , στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αναβληθείσα Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και εκκρεμεί να οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία.

Κατά τα λοιπά, ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο που χαιρετίζουν την ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου η οποία ήρθε κατόπιν συνεννόησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για το (έστω όψιμο) ενδιαφέρον τους.

Η κυβέρνηση θα συνεχίζει να παίζει ενεργό ρόλο σε όλα τα επίπεδα για να προάγει τα εθνικά συμφέροντα και να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση θετικών πρωτοβουλιών», αναφέρει ο κ. Πέτσας.

Μακρόν στα ελληνικά:”Θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα…”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: