FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον υφυπουργό Φίλιπ Ρίκερ κατά τη συνομιλία με τους Ευρωπαίους ομολόγους του. State Department Photo by Ron Przysucha
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Αρχίσαμε και βλέπουμε κάποιες θετικές εξελίξεις, ακούμε κάποια καλά νέα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο επίπεδο της Βουλής και της Γερουσίας, και όχι μόνο.
Βεβαίως, γίνονται πράγματα που φαίνονται. Γίνονται, όμως, και πράγματα που δεν φαίνονται, καθώς η αμερικανική διπλωματία κινητοποιήθηκε επιτέλους, αντιλαμβανόμενη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αγαπητός φίλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν παίζει. Σχεδιάζει και υλοποιεί. Σταμάτα τις επιχειρήσεις που ετοιμάζεις, είναι το τελευταίο μήνυμα της Ουάσιγκτον.
Μόνο που στον Έβρο κατάλαβε ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας ότι η Ελλάδα δεν είναι όπως την μικρή Κύπρο. Διαθέτει ισχυρή πολεμική αεροπορία, ισχυρό πολεμικό ναυτικό και αποφασισμένες Ένοπλες Δυνάμεις.
Τις τελευταίες ώρες νιώθουμε αυτόν τον πολιτικό και τον διπλωματικό «πυρετό». Οι Αμερικανοί φίλοι της Ελλάδας έχουν κατέβει στο «τερέν», οι ακτιβιστές της Ομογένειας κάνουν τις δικές τους επαφές και βεβαίως, ο Ελληνισμός έχει την τύχη να δέχεται απλόχερα την άνευ προηγουμένου υποστήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που διόρθωσε με πέντε λόγια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τα «αμφισβητούμενα ύδατα».
“Ας είμαστε ξεκάθαροι», ξεκίνησε το μήνυμα του ο γερουσιαστής. «Η μόνη χώρα που «αμφισβητεί» αυτά τα ύδατα είναι η Τουρκία. Αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αναγνωρίσει κατηγορηματικά και δημόσια ότι μόνο η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την ένταση αναφορικά με αυτά”, εννοεί τα «αμφισβητούμενα νερά» – όπως ισχυρίστηκαν οι γραφειοκράτες- στην περιοχή του Καστελόριζου.
Έχει επίσης σημασία ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, στην εξαιρετική δήλωση που έκανε από την Αλεξανδρούπολη, δεν ανέφερε τις δύο επίμαχες λέξεις. Να το κρατήσουμε διότι εισακούεται στην Ουάσιγκτον.
ΕΔΩ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΦΙΛΙΠ ΡΙΚΕΡ
Το μήνυμα του κ. Μενέντεζ δημιούργησε αναταραχή στους γραφειοκράτες, διότι είναι αυτός που είναι! Μία ισχυρότατη φωνή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οι γραφειοκράτες πρέπει να ακούνε περισσότερο τους διπλωμάτες τους στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
Προχθές το βράδυ είχαμε ακόμα μία εντυπωσιακή εξέλιξη. Βλέπετε, μερικοί άνθρωποι έχουν υπομονή, και θυμίζω ότι η υπόθεση των S-400 και των F-35 άρχισε τον Μάρτιο του 2018. Αρκετοί στην Αθήνα και τη Λευκωσία λοιδορούσαν τους ακτιβιστές της Ομογένειας.
Όπως γράψαμε χθες, με δικομματική τροπολογία η αμερικανική Βουλή κατάφερε ένα ισχυρότατο κτύπημα στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
Αν είχαμε οριοθετήσει την ΑΟΖ μας, ουδείς θα μιλούσε για “αμφισβητούμενα ύδατα”: Δειλία ή κάτι άλλο;
Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα γίνουν σεβαστοί οι αμερικανικοί νόμοι από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.
Οι Αμερικανοί βουλευτές υιοθέτησαν ομόφωνα τροπολογία, που εντάχθηκε στον προϋπολογισμό για την Εθνική Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών, και η οποία επαναβεβαιώνει ότι η αγορά από την κατοχική δύναμη των S-400 συνιστά μία «σημαντική συναλλαγή» βάση του νόμου κυρώσεων CAATSA.
Ο νόμος αυτός, ο CAATSA, ψηφίστηκε μετά από απαίτηση του κ. Τραμπ και προβλέπει κυρώσεις σε αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως είναι η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες. Ορίζει μάλιστα και ποινές για οποιαδήποτε χώρα προβεί σε σημαντικές συναλλαγές με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία. Οι Αμερικανοί έχουν θέσει κυρώσεις και εμπάργκο στην κατασκευάστρια εταιρεία των S-400.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κυρώσεων και δεν επαφίεται στον πρόεδρο Τραμπ να επιλέξει την κατηγορία που κρίνει απαραίτητη. Αλλά, πρέπει να τις επιβάλει. Προσωπικά πιστεύω ότι παρανομεί, για να προφυλάξει τον Ερντογάν. Πόσο απαράδεκτος πλέον;
Η Βουλή των ΗΠΑ ψήφισε ότι μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή του νόμου, θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Πιστεύω όταν ολοκληρωθούν οι διεργασίες θα έχουμε εξελίξεις.
Σημειώνω επίσης ότι οι κυρώσεις πρέπει να υιοθετηθούν και από τη Γερουσία. Έχουν καταθέσει παρόμοια τροπολογία ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ριτς, μαζί με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να εισαχθεί στο νόμο για την Άμυνα -υπάρχει αυτή η πιθανότητα-, πιστεύεται ότι η απόφαση της Βουλής μπορεί να επιβληθεί.
Στη συνέχεια, το συμφωνημένο νομοσχέδιο, από τη Βουλή και τη Γερουσία, για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου θα σταλεί στο γραφείο του κ. Τραμπ για υπογραφή.
Η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι αυτή: Θα υπογράψει το νόμο ο κ. Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να καλύπτει με προκλητικό τρόπο την Τουρκία;
Οι τροπολογίες για τις κυρώσεις είναι μέρος του νόμου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας. Οπότε πρέπει να υπογράψει…
Ας έχουμε υπομονή…
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
Οι Αμερικανοί επιμένουν να μας θυμίζουν ότι είναι “Πόντιοι Πιλάτοι”: Πέστε επιτέλους την αλήθεια…