Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Βαθιά ανησυχία για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Κ) συνομιλεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα Φίλιπ Ρίκερ (Δ) και τον Αμερικανό πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ (Α), κατά τη διάρκεια του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας ΗΠΑ. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την τουρκική NAVTEX, επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του καναλιού OPEN και της Hellas Journal, Μιχάλη Ιγνατίου.

Ο κ. Ρίκερ που ξεκίνησε σήμερα τριήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες, μιλούσε στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης και δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και τις σημερινές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ από την Αλεξανδρούπολη, όπου τόνισε πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι και το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα. Ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει.

«Όπως ακούσατε, οι ΗΠΑ είναι βαθιά ανήσυχες για τα ανακοινωθέντα σχέδια της Τουρκίας να ερευνήσει για φυσικούς πόρους σε περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν (assert) δικαιοδοσία. Ανησυχούμε για ενέργειες που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», είπε ο Φίλιπ Ρίκερ.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που θα έπρεπε να προωθήσει τη συνεργασία, που θα μπορούσε να παράσχει τα θεμέλια για βιώσιμη ενέργεια, ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ξέρετε, όπως εγώ, ότι αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας στην περιοχή – απλώς σας θυμίζω ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ – να προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα με πνεύμα συνεργασίας», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός επίσημος επανέλαβε το μήνυμα που έδωσε προηγουμένως η αμερικανική κυβέρνηση, μέσω εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς κι αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές να μην πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτό το μήνυμα. Ίσως είδατε σήμερα τα σχόλια του πρέσβη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη. Διατηρούμε επαφή και με τις δύο πρεσβείες μας στην Αθήνα και την Άγκυρα, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση», ολοκλήρωσε ο Φίλιπ Ρίκερ.

Πριν επιστρέψει το Σάββατο στις ΗΠΑ, ο κ. Ρίκερ θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του με στόχο την προώθηση των διατλαντικών σχέσεων.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ερώτηση: κ. Reeker γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και τι κάνει ο σύμμαχος Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Πρόεδρος Trump και ο Υπουργός Pompeo ζήτησαν ειδικά στον κ. Erdogan και στον κ. Cavusoglu, να σταματήσουν να απειλούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Μπορείτε να μας πείτε την απάντησή του;

Απάντηση: Όπως ακούσατε οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά ανήσυχες για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικούς πόρους σε περιοχές επί των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν/διατείνονται δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε ανήσυχοι έναντι ενεργειών που είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία. Είναι κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μία βάση για διαρκή ενεργειακή και οικονομική ευημερία και ευημερία ασφάλειας σε όλη την περιοχή. Ξέρετε όπως και εγώ, αυτός είναι ένας πολύπλοκος στρατηγικός χώρος. Θέλουμε οι φίλοι και σύμμαχοί μας στην περιοχή – να θυμάστε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- να προσεγγίζουν αυτά τα θέματα με ένα πνεύμα συνεργασίας. Θα επαναλάβω το μήνυμα που έχουμε δώσει προηγούμενα από την Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και αλλού στην Ευρώπη, προτρέποντας τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτό το μήνυμα. Είδαμε σήμερα τα σχόλια του Πρέσβυ Pyatt στην Αλεξανδρούπολη. Λοιπόν, παραμένουμε σε επαφή με τις Πρεσβείες μας στην Αθήνα και την Άγκυρα, παρακολουθώντας από κοντά την κατάσταση.

Πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: