O Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Burak Özügergin. Φωτογραφία via IBNA
Μαθήματα …συμπεριφοράς απέναντι στην κατοχική δύναμη Τουρκία επιχείρησε να κάνει ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Burak Özügergin.
Σε συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία έγινε η απόπειρα του σικέ πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, ο εν λόγω πρέσβης, μίλησε και για την αθλιότητα του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Είπε ότι η κατοχική Τουρκία δεν βλέπει το θέμα ως Τουρκο-ελληνικό, ή Τουρκο-ευρωπαϊκό ή πρόβλημα μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού. Σημείωσε:
“Δεν βλέπουμε το θέμα ως τουρκο-ελληνικό, τουρκικό-ευρωπαϊκό ή πρόβλημα μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού. Στην πραγματικότητα, θα αμφισβητήσω ανοιχτά τη σοφία του πλαισίου του ζητήματος ως διμερούς προβλήματος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ή μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, ή ακόμη χειρότερα, ως σύγκρουση θρησκειών ή πολιτισμών. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην μετατραπούν σε ένα από αυτά”.
Πρόσθεσε χωρίς ίχνος ντροπής:
“Ούτε η Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ούτε οι επιχειρησιακές οδηγίες δεν εμποδίζουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των χωρών της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καθεστώτος”.
«Τούτου λεχθέντος”, συνέχισε, “μην ανησυχείτε. Κατανοούμε τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και τι σημαίνει για τον ελληνικό λαό. Είμαστε ένα έθνος που σέβεται πλήρως την αγιότητα και τη μακροχρόνια αξία της Αγίας Σοφίας (καθώς και αρκετών άλλων πολιτιστικών αξιών στην επικράτειά μας) τόσο από την άποψη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του όσο και της βαθιάς σημασίας του στις καρδιές των Ελλήνων. Αναγνωρίζουμε το απαραβίαστο των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του».
Ο Burak Özügergin ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία έχει μία …πλούσια παράδοση και εμπειρία πολιτιστικής διατήρησης. “Πώς αλλιώς”, είπε, “θα μπορούσε η Αγία Σοφία να επιβιώσει μέχρι σήμερα σε πλήρη υγεία; αναρωτήθηκε ο Τούρκος Πρέσβης για να συνεχίσει, «Δεν το συντηρήσαμε για 567 χρόνια επειδή μας είπε κάποιος, αλλά επειδή ήταν το σωστό να το κάνουμε. Προστατεύσαμε τις εικόνες όταν η ανεξέλεγκτη κλοπή, ευρέως διαδεδομένη τακτική στην Ευρώπη ή από τους Ευρωπαίους οπουδήποτε κι αν πέρασαν».
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι “θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τις ευαισθησίες και να κάνουμε το σωστό. Όμως, με τη σειρά μας περιμένουμε ενσυναίσθηση και σεβασμό από όλους εσάς».
Ο Τούρκος Πρέσβης σημείωσε ότι η σημερινή μέρα, η 4η επέτειος από το σικέ πραξικόπημα είναι σημαντική για την Τουρκία, καθώς χάθηκαν εκατοντάδες ζωές και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Ξέχασε να πει ότι η συντριπτική πελιοψηφία των νεκρών και των φυλακισμένων είναι αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος Διπλωμάτης, αναφέρθηκε στους οκτώ στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη πριν από τέσσερα χρόνια και οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα από την τουρκική δικαιοσύνη, αλλά συνεχίζουν να απολαμβάνουν ατιμωρησίας με πολιτικό άσυλο που παρείχε το ελληνικό δικαστικό σύστημα. Προφανώς ο Burak Özügergin. ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη στην Ελλάδα και δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική.
Ο Burak Özügergin ανέφερε επίσης ότι πολλά μέλη τρομοκρατικών, όπως τις χαρακτήρισε, οργανώσεων όπως του PKK, Daesh, PYD, YPG και το DHKP/C μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους ελληνικού δρόμους με σύμβολα ή αφίσες τρομοκρατών. Προσθέτοντας ότι η δόξα της τρομοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου, είναι απαράδεκτη και το γνωρίζει η Αθήνα.
Ο Τούρκος Πρέσβης κατάγγειλε ότι η Τουρκική Πρεσβεία βρέθηκε στο στόχαστρο της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP/C καθώς τον Μάρτιο συνελήφθησαν στελέχη του με βαρύ οπλισμό λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο της Πρεσβείας κι αναρωτήθηκε πως θα μπορούσε κάποιος να είναι άνετος με πυραύλους απέναντι του.
Είμαστε αναστατωμένοι, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» δεν είναι μια υγιής προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις.
Ο Τούρκος Διπλωμάτης υπενθύμισε ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, τέσσερα μέλη της τουρκικής διπλωματικής αποστολής και μέλη της οικογένειάς τους δολοφονήθηκαν στην Αθήνα, προσθέτοντας ό,τι μετά από όλες αυτές τις δεκαετίες, οι δράστες παραμένουν ελεύθεροι.
Όπως σημείωσε, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έλαβα πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μιλήσω, μαζί με άλλους πρέσβεις, σε επίσημη εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, συμφώνησα αμέσως. Δύο ημέρες αργότερα πληροφορήθηκα ότι η πρόσκληση ακυρώθηκε. Κάποιος προφανώς δεν ήθελε να ακούσει τι έχουμε να πούμε» κατήγγειλε ο Burak Özügergin.
Επιπλέον, οι αποστολές μας και το προσωπικό μας στοχεύονται συνεχώς. Δεν έχουμε ακούσει κανένα αποτέλεσμα συνεχιζόμενων ποινικών ερευνών. Μόλις πέρυσι πυρπολήθηκαν τα ιδιωτικά οχήματα 4 των μελών της αποστολής μας ή οι πολίτες μας που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς.
Πληροφορίες από την ιστοσελίδα ibna
Περσινά ξινά σταφύλια από την Τουρκία: Ζητάει πάλι πίσω τους 8 αξιωματικούς