Ο Ερντογάν κάνει επίδειξη στην Ε.Ε.: Αδιαφορεί για τις κυρώσεις και προσβάλλει τους Ευρωπαίους

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα στην ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας RND, ομιλεί για πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Σημειώνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αδιαφορεί για τις ανακοινώσεις εναντίον του και προσβάλλει τους Ευρωπαίους.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Το γεωτρητικό σκάφος «Yavuz» βρισκόταν την Πέμπτη περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Πάφου. Τα κόκκινα έξαλα του πλοίου είναι στολισμένα με μία τεράστια ημισέληνο και ένα αστέρι, τα διακριτικά της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το «Yavuz» αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το Σάββατο θα ξεκινήσει η επιχείρηση. Με τη λεγόμενη Navtex, μία προειδοποίηση ασφαλείας, η Τουρκία ανακοίνωσε τη γεώτρηση -σε μια περιοχή που το μέλος της ΕΕ Κύπρος έχει ορίσει ως ΑΟΖ της βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Κύπρος έχει ήδη χορηγήσει άδειες εκμετάλλευσης στη γαλλική Total και την ιταλική Eni.

Ο Erdogan δεν αδιαφορεί μόνο για αυτό. Με τη Navtex της, η Τουρκία προσβάλλει και τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι απείλησαν την Άγκυρα τη Δευτέρα με κυρώσεις, εάν η χώρα επεκτείνει την έρευνα για την εξεύρεση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Ο Erdogan κάνει επίδειξη στην Ευρώπη.

Με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, βαθαίνει το χάσμα που χωρίζει στο μεταξύ τη χώρα του από τη Δύση. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn βλέπει σε αυτό «ένα πλήγμα εις βάρος της Συμμαχίας των Πολιτισμών», μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια για τις ανταλλαγές μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι τουρκικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και εναντίον της ΕΕ συνολικά. Η εξέλιξη αποτέλεσε αντικείμενο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Μητσοτάκης την Τετάρτη με την Καγκελάριο Angela Merkel. Το θέμα θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

Η Merkel ασχολείται ιδιαίτερα με τις εξελίξεις, καθότι η Γερμανία ανέλαβε στις αρχές Ιουλίου την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Είναι κυρίως ο ρόλος της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ΕΕ.

Στα τέλη του 2019, ο Erdogan υπέγραψε συμφωνία με τον μεταβατικό Πρωθυπουργό της Λιβύης Fayis as-Sarradsch για την αμοιβαία οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με αυτήν, οι δύο χώρες μοιράζονται έναν διάδρομο μεταξύ των ακτών της Λιβύης και της Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα ελληνικά νησιά της Κρήτης, της Καρπάθου και της Ρόδου, τα οποία βρίσκονται εκεί.

Η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο την ελληνική ΑΟΖ. Θέλει επίσης να μπλοκάρει την προγραμματισμένη και χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ κατασκευή του αγωγού Eastmed, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Στο πρόσωπο του Sarradsch, ο Erdogan υποστηρίζει έναν εξουσιαστή ο οποίος, όπως και ο ίδιος, πρόσκειται στη ριζοσπαστική Ισλαμική Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ως υποστηρικτής του Λίβυου επικεφαλής, ο Erdogan αποκτά επίσης επιρροή στις μεταναστευτικές ροές μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης.

Αφότου ο Τούρκος αρχηγός του κράτους φρόντισε να μεταφερθούν την άνοιξη δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά σύνορα, τώρα αυξάνει με τη συμμετοχή του στη Λιβύη τις δυνατότητες να εκβιάζει σε σχέση με την μεταναστευτική πολιτική. Είναι μια ανησυχητική προοπτική για την ΕΕ.

Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να κλιμακωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Τον Ιούνιο, ο Erdogan ανακοίνωσε έρευνες για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον τουρκικό-λιβυκό διάδρομο. Εάν τα τουρκικά ερευνητικά πλοία εμφανιστούν στην Κρήτη, κάτι που αναμένουν οι περισσότεροι παρατηρητές, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αντιδράσει.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεν θα μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να αρκεστεί σε διπλωματικά διαβήματα. Θα ξυπνήσουν οι αναμνήσεις του Φεβρουαρίου του 1996, όταν Ελλάδα και Τουρκία κινητοποίησαν τους στόλους τους στη διαμάχη για τις βραχονησίδες Ίμια. Τότε οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου.

Την τελευταία στιγμή, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton κατάφερε να εκτονώσει την κρίση σε νυχτερινές τηλεφωνικές συνομιλίες με Αθήνα και Άγκυρα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον σημερινό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο να αναλαμβάνει ένα τέτοιο ρόλο, σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

ΠΗΓΗ: Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND

Bloomberg: Ο Ερντογάν τζογάρει με τον Τραμπ, αψηφά την ΕΕ και θέλει να επιβληθεί ως διεθνής μουσουλμανική δύναμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: