Bloomberg: Ο Ερντογάν τζογάρει με τον Τραμπ, αψηφά την ΕΕ και θέλει να επιβληθεί ως διεθνής μουσουλμανική δύναμη

File photo: Τούρκοι κρατούν τουρκικές σημαίες και πανηγυρίζουν μπροστά από το Μουσείο Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη. EPA, ERDEM SAHIN




Κορυφαίο συμβολισμό τoυ στόχου του να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της Τουρκίας ως Μουσουλμανικής δύναμης σε διεθνές επίπεδο χαρακτηρίζει το Bloomberg την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος. Ωστόσο, προσθέτει, σπάνια η Τουρκία έδειχνε να’ ναι τόσο μόνη.

Από τις συγκρούσεις στην Συρία και την Λιβύη μέχρι τις επιδρομές στο Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ εργάζεται νυχθημερόν με ένοπλα  drones, μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης. Τουρκικά πλοία πλέουν στην Μεσόγειο, συντηρώντας τη διαμάχη με -τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ελλάδα και Κύπρο για το φυσικό αέριο.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στο τιμόνι της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε μια περιφερειακή δύναμη με περισσότερη διεθνή επιρροή απ’ ό,τι είχε από την ίδρυσή της ως κοσμικό κράτος με δυτικό προσανατολισμό το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

  • «Η Τουρκία έχει το στρατηγικό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Τίμοθι Ας της Bluebay Asset Management. «Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ είναι λιοντάρι χωρίς δόντια σε ό,τι αφορά την Τουρκία. Και ο κ. Ερντογάν το έχει καταλάβει εδώ και πολύ καιρό» πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής του κ. Ερντογάν, αλλά απέφυγαν να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση εναντίον ενός βασικού συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ. Για την ΕΕ, ο ρόλος της Τουρκίας ως ανάχωμα στις προσφυγικές ροές και στην είσοδο εξτρεμιστών στην Ευρώπη καθιστά ριψοκίνδυνη την επιβολή κυρώσεων για την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά το πρακτορείο, οι εμπορικές κυρώσεις θα έβλαπταν και τις ευρωπαϊκές χώρες και λίγοι είναι πρόθυμοι να επωμιστούν το κόστος αυτό εν μέσω της πανδημίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος για την Τουρκία της δεξαμενής σκέψης Chatham House του Λονδίνου, Φαντί Χακούρα, «οι δεσμοί της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι μεν καλοί σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά πολύ φτωχοί σε θεσμικό επίπεδο».

  • «Ο Ερντογάν τζογάρει με τον Τραμπ και αυτό έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, αλλά δεν μπορείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική κατ’ αυτό τον τρόπο, καθώς οι πιθανότητες μπορεί να στραφούν εναντίον σου. Όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν αν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο» συνέχισε ο ίδιος.

Όπως τονίζει το Bloomberg, στη Μέση Ανατολή οι φίλοι του Τούρκου προέδρου είναι λίγοι, ενώ η λίστα των επικριτών του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που κατηγορούν την Τουρκία ότι επιδιώκει να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα και να παρεμβαίνει στις αραβικές υποθέσεις υποστηρίζοντας ισλαμιστικές ομάδες της αντιπολίτευσης.

Το Bloomberg εκτιμά πως αν ο κ. Ερντογάν δεν εμπλακεί σε κάποιον σοβαρό διπλωματικό διάλογο αλλάζοντας πολιτική, είναι δύσκολο αυτές οι χώρες να επιτρέψουν στην Άγκυρα να αναλάβει κυρίαρχο ρόλο στη Λιβύη.

«Ο Ερντογάν κατέγραψε μια σειρά από τακτικές νίκες, αλλά είτε ήταν απρόθυμος είτε ανίκανος να τις μετατρέψει σε στρατηγικά κέρδη, καθώς αυτό απαιτεί ισχυρή διπλωματία, όχι μόνο στρατιωτικές παρεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Χακούρα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Τουρκία είναι ταυτόχρονα απαραίτητος εταίρος και πρόβλημα, παρατηρεί το Bloomberg. Η πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνες ανοιχτά της Κύπρου καταδικάστηκε από την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την ΕΕ. Η ΕΕ, από την πλευρά της, καταδίκασε ως αναμενόταν –όπως αναφέρει το πρακτορείο- την απόφαση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα να μετατρέψει την Αγία Σοφία ωστόσο, όπως και το ΝΑΤΟ, έδειξε πως επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για MEDIA

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι FT αναλύουν την κίνηση Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Μαζικός αποπροσανατολισμός και εθνικιστική συσπείρωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: